Beba Razvoj u 1. godini 28. prosinca 2023.

Evo zašto bi tvoja beba trebala jesti prstima

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako ponekad nastane nered, a hrane ima više po namještaju nego na tanjuru, vrlo je važno da beba jede prstima. Na taj način razvija oralno-motoričke sposobnosti, koordinaciju i osjetila

Bebe već sa četiri mjeseca počinju istraživati svoja usta, stavljajući u njih sve čega se dohvate. Na taj način uče pa je po navršenih otprilike šest mjeseci važno da se počnu upoznavati i s čvrstom hranom. Osim što ima nutritivne vrijednosti, čvrsta hrana odlična je za bebino upoznavanje i istraživanje okusa, mirisa i strukture. Ako mislite da je vaša beba spremna uz kašice početi jesti i ostalu hranu, pustite je neka jede prstima. Takva hrana naziva se finger food, a može biti mekano povrće kuhano na pari, poput brokule, karfiola, mrkve i slatkog krumpira, te voće kao što su banane, kruške i jagode. Bebi možete skuhati i tjesteninu (pazite da bude mekana), oguliti krastavac ili narezati sir na kriške te čak dati i male rižine kekse. Bitno je jedino da hrana nije pretvrda.

Možda te zanima... Zašto je dobro da se dijete za vrijeme hranjenja igra hranom? Beba

Bebe uz finger food razvijaju brojne sposobnosti, stoga u početku nije važno koliko pojedu, nego iskustvo držanja, cuclanja i žvakanja raznih namirnica. Osim što osigurava veselje i nered, evo što još za bebu znači jedenje prstima:

Razvija se stisak šake

Između 7 i 10 mjeseci starosti bebe pokušavaju razviti sposobnost hvatanja stvari pomoću palca i kažiprsta. Dok pokušavaju usvojiti tu tehniku "pincete" često svašta stavljaju u usta. Mali zalogaji hrane su stoga odlični za razvijanje te vještine, a s vremenom će uz prstiće razviti i stisak cijele šake.

Pomaže u razvoju govora

Pokreti koje beba radi dok grize i žvače hranu pomažu joj u razvijanju mišića i vještina neophodnih za govor i jezik, a ujedno se jačaju i mišići vilice. Ponudite svojoj bebi hranu raznolike strukture, od mekane brokule ili kuhanog jajeta do krekera, jer ćete na taj način potaknuti cjelokupan razvoj mišića na licu, a time i djetetov govor.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Smanjuje izbirljivost

Rano uvođenje hrane raznolikog okusa i teksture u bebinu prehranu učinit će je manje izbirljivom u budućnosti i otvorenijom za isprobavanje nečeg drugačijeg. Kako beba raste, tako povećavajte opseg namirnica koje može jesti. Neka bude šarolikog voća i povrća, raznih krekera i keksića, štapića, šunkice i sireva. S navršenih osam mjeseci slobodno joj date i kisele krastavce ili mladi luk. Neka upoznaje nove okuse i polako se navikava na njih. 

Koordinacija ruke i oka

Osim što pomaže s razvojem stiska šake, jedenje prstima bebi pomaže i u razvoju koordinacije ruku i očiju. U početku joj dajte male i jednostavne zalogaje koje će lakše primiti u ruku, poput kriške jabuke ili sira. Jednom kad to usavrši prijeđite na malo zahtjevnije stvari, primjerice bananu ili breskvu koje su skliske. Dječja ruka će takvo voće teže uhvatiti prstima pa će to biti novi izazov koji treba savladati. 

beba, dohrana, kašice Možda te zanima... Kako znati da je beba spremna za uvođenje dohrane? Beba

Razvijaju se osjetila

Jedini "problem" koji nastane kad beba jede prstićima je nered koji napravi, no to je neizbježno i s time se treba pomiriti. Kad djetetu date novu i uzbudljivu hranu koju još nije vidjelo ni kušalo, normalno je da će je htjeti pomirisati, stiskati, rastezati i igrati se njome. Na taj način vježba osjetila okusa, njuha i dodira, a ujedno uči i razlikovati pojedine namirnice te se upoznaje s bojama. 

Potiče neovisnost u jelu

Iako još ne zna držati žlicu ili vilicu, dijete će često htjeti jesti samostalno, služeći se prstima. Naravno, ako ga hranite kašicom, nećete dopustiti da rukama sve umrlja i napravi nered koji ćete čistiti ostatak dana. Zbog toga je finger food odličan način da dijete jede samostalno i tako razvija neovisnost, jer će u budućnosti biti puno samopouzdanije kad je u pitanju hrana. Čineći to samostalno, dijete će naučiti uzeti hranu kad je gladno i stati onda kada je sito. 

S obzirom na to da je svako dijete drugačije, nemojte brinuti ako vaša šestomjesečna ili čak starija beba i dalje zahtijeva da je vi hranite. Svako se dijete razvija na svoj način. Neka djeca vrlo rano počnu jesti samostalno, dok je drugoj za to potrebno duže vrijeme. Pustite stvari da idu svojim tokom i prilagodite se tempu vaše bebe. 

P.S. Oprostite svojoj bebi nered koji napravi kad samostalno jede, jer čak i bacanjem hrane na pod razvija motoriku. 

Možda te zanima... Prvi meni: Što ponuditi bebi od voća, povrća, mesa i ribe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.