Beba Dohrana 27. svibnja 2013.

Savjeti za povezivanje s djetetom hranjenim na bočicu

beba, hranjenje bočicom
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prenosimo dio knjige "Povezujuće roditeljstvo" američkog pedijatara dr. Williama Searsa i njegove supruge Marthe, u kojem ovi roditelji osmero djece objašnjavaju na koji način majka koja ne doji može ostvariti jednako kvalitetnu povezanost s djetetom hranjenim na bočicu

Može li majka koja dijete hrani na bočicu iskusiti jednaku razinu bliskosti sa svojom bebom kao majka koja doji? Mi vjerujemo da može, iako će to zahtijevati više svjesnog napora zbog toga što majka koja ne doji ne dobiva biokemijski poticaj kojeg daje dojenje. Zapamtite, djetetu je potrebna njega, briga, ljubav i hrana, iz dojke ili iz bočice. Dojka je izvorni model djetetova hranjenja, no dijete je moguće hraniti i na bočicu na način koji slijedi tragove dojenja

Hranite prema znakovima koje vam beba daje

Hranjenje je više od davanja hranjivih tvari. To je vrijeme za učenje o komunikaciji, a bebama treba puno svakodnevnih lekcija iz davanja znakova i primanja odgovora na te znakove. Dakle, beba signalizira, a majka shvaća da je ona gladna i nudi joj hranu. Majke koje djecu hrane na bočicu možda će biti u iskušenju uvesti raspored hranjenja svaka tri do četiri sata.

Za probavljanje adaptiranog mlijeka potrebno je više vremena nego za probavljanje majčina mlijeka i stoga je kod djeteta koje se hrani na bočicu lakše uvesti raspored hranjenja te dijete rjeđe hraniti. No to nije način na koji se hrane dojena djeca. Hranite svoje dijete jednako često koliko biste ga hranili da ga dojite: tijekom prvih mjeseci beba se hrani osam do dvanaest puta na dan. Često davanje manjih obroka dobro je ne samo za majčino i djetetovo povezivanje, nego i za djetetov nezreli probavni sustav.

Zaboravite strah da ćete bebu razmaziti

Majkama koje doje nešto je lakše razviti osjetljivosti prema bebinom plaču. Djetetov plač često potiče refleks otpuštanja mlijeka i majka ima biološku motivaciju uzeti dijete na ruke i ponuditi mu dojku. Dijete tada može odlučiti treba li napuniti trbuščić ili treba sisati za utjehu ili će povući samo nekoliko gutljaja mlijeka kako bi lakše zaspalo. Kad je dijete hranjeno na bočicu, majka mora više razmišljati o tome koji je ispravan odgovor na njegov znak. "Je li beba gladna? Trebam li otići u kuhinju i pripremiti bočicu? Ili mu samo treba malo sisanja – gdje je duda? Možda mu je trbuščić prepun i treba se podrignuti." Majka koja dijete hrani na bočicu, suočena je s više mogućih rješenja za bebin plač i možda će joj trebati više vremena da nađe pravi odgovor.

Ako beba plače i dalje, ona će taj plač morati ignorirati dok mu priprema hranu ili se bori s probavnim poteškoćama koje adaptirano mlijeko može izazvati ili dodatnim podrigivanjem koje će možda biti potrebno djeci hranjenoj na bočicu. Ignoriranje bebe majci će onemogućiti bolje upoznavanje djeteta, a također je moguće da će učiniti prihvatljivijim savjet zagovornika discipliniranja da pusti bebu da se isplače. Uočili smo da se majke koje djecu hrane na bočicu moraju puno više potruditi kako bi na bebine znakove odgovarale dosljedno i osjećajno i prevladale strah da će razmaziti dijete.

Držite svoju bebu tijekom hranjenja na bočicu jednako kako biste je držali da dojite

Umjesto da djetetu date samo bočicu, dajte mu i svoje oči, svoj glas i svoj dodir. Dajte svojoj bebi toplinu kontakta kože na kožu, koju bi iskusila da je dojena. Tijekom hranjenja nosite kratke rukave i otkopčajte svoju košulju. Bočicu držite uz dojku, kao da je dio vašeg tijela. Nemojte bebi odvraćati pozornost od sisanja, no uočite stanke u ritmu hranjenja vašeg djeteta: to su prilike za osmjehivanje i pričanje. Pružite djetetu puno kontakta oči u oči. Ono što želite, jest da beba ima osjećaj da je bočica dio vas.

Izbjegavajte podupiranje bočice

Hranjenje na bočicu, jednako kao i dojenje, trebalo bi biti društvena interakcija – sa svake strane bočice treba se nalaziti ljudsko biće. Vi želite da vaša beba zna da je hrani osoba, a ne stvar. Podupiranje bočice nije sigurno jer bi se beba mogla ugušiti mlijekom. Osim toga, spavanje s bočicom omogućuje da se zašećereno mlijeko zadržava na zubima, što dovodi do njihovog propadanja.

Koristite ostale alate povezujućeg roditeljstva, osobito nošenje djece

Odnos između vašeg djeteta i vas puno je više od načina na koji se beba hrani. Najbolji način da se povežete sa svojim djetetom jest taj da provedete puno vremena s njim – da se zbližavate tijekom prvih dana nakon poroda, da spavate u njegovoj blizini, da budete spremni odgovoriti na njegov plač. Nošenje djeteta vrlo je praktičan način da upoznate svoje dijete i izgradite povezanost s njim. S bebom ušuškanom uz vaše tijelo njegovat ćete osjećaj sklada koji povezanim roditeljima pomaže opustiti se i uživati u svojoj djeci.

Ne kudite sami sebe

Najvažnije od svega, ne brinite se da ćete biti manje majka ili manje povezani sa svojim djetetom ako ste odabrali hranjenje na bočicu ili ako vam dojenje nije odgovaralo. Dojenje je samo dio paketa povezujućeg roditeljstva, a načini na koje dojenje gradi majčinu i djetetovu povezanost više ovise o ponašanju – koje možete kopirati – nego o fiziologiji. Nikome nemojte dopustiti da vam nametne osjećaj krivnje zbog toga što ne dojite. To je izbor koji vi trebate napraviti, bez obzira na razloge koje imate. Vaša predanost majčinstvu i brizi za dijete zasjat će kroz puno drugih stvari.

U Hrvatskoj je knjiga "Povezujuće roditeljstvo" izašla je u izdanju Mozaika knjiga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.