Beba Dohrana 13. prosinca 2022.

4 stvari koje vjerojatno nisi znala o adaptiranom mlijeku

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Puno beba hrani se adaptiranim mlijekom pa je vrlo važno znati neke činjenice o njemu

Ako si trudna i spremaš se za porođaj, vjerojatno planiraš iskusiti radosti i probleme dojenja. Znaš koliko je ta zlatna tekućina važna, međutim bez obzira koliko neke žene žele dojiti dogodi se da to nisu u mogućnosti, a druge se odluče da ne žele dojiti dijete. Adaptirano mlijeko je onda hrana za bebu. Evo nekoliko stvari koje trebaš znati ako dijete planiraš hraniti adaptiranim mlijekom.

1. Ne možeš koristiti običnu vodu za pripravljanje

Liječnici preporučuju vodu koja ima niski udio fluora, destilirana ili pročišćena voda, za miješanje s formulom. Prema klinici Mayo "redovita izloženost fluoru može pomoći bebi da joj zubi ne propadnu. Međutim, redovito miješanje mliječnog praha i vode koja u sebi ima fluor može povećati rizik od pojave bijelih linija ili prugica na zubima jer je adaptirano mlijeko glavni izvor hrane za bebe". Flaširana mineralna voda može sadržavati visoku razinu natrija, kalcija ili drugih minerala koji mogu naštetiti djetetu. Da bi bila sigurna koja vrstu vode trebaš koristiti najbolje je pitati svog pedijatra.

beba bočica Možda te zanima... Strašna tragedija: Razrjeđivali majčino mlijeko jer nisu imali novaca za formulu Beba

2. Adaptirano mlijeko se ne probavlja istom brzinom kao majčino mlijeko

Sirutka i kazein su mliječni proteini koji su prisutni u mlijeku, bez obzira radi li se o adaptiranom ili majčinom mlijeku. Sirutka je lakše probavljiva od kazeina, a majčino mlijeko sadrži više sirutke. S druge strane, adaptirano mlijeko sadrži više kazeina od sirutke.

3. Može utjecati na djetetovu probavu

Uobičajeno je da bebe koje su hranjene adaptiranim mlijekom imaju zatvor ili da je njihova stolica tamne boje i ima snažniji miris nego dojene bebe.

4. Može utjecati na dječje zube 

Zbog toga što mnoga adaptirana mlijeka sadrže šećer, roditelji trebaju redovito čistiti djetetove zube i jezik kako bi se spriječio karijes. Konačno, ako si još uvijek u nedoumici, raspitaj se kod pedijatra o svim stvarima na koje trebaš pripaziti kad dijete hraniš adaptiranim mlijekom. Kad je u pitanju zdravlje djeteta nikad ne trebaš riskirati.

Možda te zanima... Koliko dugo smije stajati adaptirano mlijeko? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.