Beba Dojenje 27. siječnja 2017.

Mame osjećaju krivnju kako god hranile svoje dijete

beba mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Borite se sa osjećam krivnje zbog načina prehrane svoje bebe? Niste jedini, novo istraživanje pokazuje da su ti osjećaji česti kod novopečenih mama

Postoje mnoge predrasude kada je u pitanju prehrana beba, a mnoge mame osjećaju kako moraju braniti svoje izbore. Žene koje doje su često posramljene zbog dojenja u javnosti, odnosno svi imaju mišljenje gdje bi one trebale dojiti, a mame koje djecu hrane na bočicu često su na meti onih koji se zalažu za dojenje. Međutim, novo istraživanje pokazuje da mame osjećaju krivnju bez obzira na koji način hrane dijete. 

10 rečenica zbog kojih sam se osjećala kao najgora majka jer nisam dojila

Istraživanje je provodilo Sveučilište iz Liverpoola, sudjelovalo je 1,600 mama i bebe do 24 tjedna starosti. Mame su detaljno opisale što su sve emotivno prolazile, znanstvenici su bili iznenađeni rezultatima.

Olivia Wilde: 'Ne sviđa mi se kad se dojenje forsira i nameće osjećaj krivnje'

67 posto mama koje hrane djecu adaptiranim mlijekom osjećaju neku razinu krivnje. Čak njih 68 posto osjećaju da su stigmatizirane zbog svog izbora i 76 posto smatra da moraju braniti taj način prehrane. Mame koje doje bore se s drugim stvarima, naime često ih osuđuju zbog dojenja u javnosti i brinu se kako će dojiti nakon povratka na posao.

Što mame kažu o dojenju u javnosti

"Dojilje osjećaju stres zbog zanemarivanja ostatka obitelji i drugih obveza, dok žene koje ne doje osjećaju krivnju jer izbor hrane nije najbolji za bebu. Također osjećaju sram pa moraju objašnjavati zašto ne doje što ih dovodi do toga da osjećaju kako nisu "dobre mame" prema društvenim standardima", kaže znanstvenica Sophia Komninou koja je sudjelovala u istraživanju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.