Beba Dojenje 09. svibnja 2019.

Ometa li formula dojenje? Novo istraživanje proučilo utjecaj

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenčad može imati koristi od suplementacije dok majčino mlijeko ne dođe

Kada je riječ o dojenju, to ne mora biti sve ili ništa. Kada dijete počne gubiti na težini prvih nekoliko dana života, dopunjavanje mliječnom formulom je za mnoge majke teška odluka jer misle da više neće moći dojiti. Ali to je daleko od istine. 

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pediatrics otkriva je da dopuna formulom na špricu nakon prvog dojenja poboljšava ishode za dojenčad i vezana je uz veću stopu dojenja u nadolazećim mjesecima.

Možda te zanima... 10 stvari koje možda nisi znala o adaptiranom mlijeku Beba

"Naše istraživanje pokazuje da kod zdravih novorođenčadi s naglašenim gubitkom težine, dodavanje formule u ograničenom razdoblju nije ometalo dojenje", kaže autorica Valerie Flaherman, pedijatrica u dječjoj bolnici u San Franciscu i glavni istraživač studije.  "Ovi rezultati pokazuju da je možda vrijeme da smjernice uključe specifične smjernice o tome koja dojenčad može imati koristi od suplementacije dok majčino mlijeko ne dođe."

5 mitova o hranjenju na bočicu u koje ne trebaš vjerovati

Istraživači su pregledali 164 isključivo dojene djece u dobi od jednog do tri dana čiji je gubitak težine bio 75 postotni ili iznad. Polovica majki počela je nadopunjavati formulom za hranjenje sljedećih nekoliko dana sve dok im ne dođe majčino mlijeko. Ostale majke nastavile su isključivo dojenje. Do jednog tjedna starosti, bebe koje su dobivale formulu još uvijek su i dojile

dojenje Možda te zanima... Kako vratiti bebu na dojku nakon bočice? Beba

Što se tiče zabrinutosti da dopunjavanje formulom ograničava dobrobit za zdravlje crijeva kod beba, uzorci stolice iz obje skupine pokazuju "nikakve razlike". Čak što više, manje je vjerojatno da će djeca koja su primala i formulu biti ponovno primljena u bolnicu tijekom prvog mjeseca života zbog hiperbilirubinemija, stanja koje ponekad uzrokuje neadekvatna prehrana.

Sadašnje smjernice organizacija kao što su Američka pedijatrijska akademija i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju isključivo dojenje. U svjetlu tih otkrića, Flaherman kaže kako se nada da će se ta 'politika' moći preispitati. "Ciljana uporaba ograničene količine formule koja se daje špricom može pružiti najbolje od oba svijeta: poboljšanu hidrataciju u prvih nekoliko dana, uz kontinuirano dojenje tijekom prvog mjeseca", kaže ona.

mame bez predrasuda Možda te zanima... 'Kombinirala sam dojenje i formulu' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.