Beba Zdravlje i njega bebe 27. travnja 2015.

Sterilizacija i pranje bočica i duda

bočica beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok voda nije bila klorirana, postojala je veća potreba za sterilizacijom bočica. Iako je danas vodovodna voda pročišćena, mnoge mame još uvijek su, možda iz straha, sklone čestoj sterilizaciji. Provjerili smo što o tome kažu stručnjaci

Imunološki sustav bebe nije potpuno razvijen pa treba obratiti pažnju na higijenu duda na bočicama i bočica, ako dijete pije iz njih. Mnogi roditelji ne znaju koliko često treba sterilizirati bočice i do koje dobi. Prije prvog korištenja, bočicu obavezno trebate detaljno oprati i sterilizirati

Pedijatrica Alemka Jaklin Kekez kaže kako nema jasnih preporuka o tome koliko često treba sterilizirati. "Hiperhigijenski uvjeti smatraju se jednim od razloga porastu učestalosti alergija, no to je jedna od hipoteza i nema sigurnih dokaza. Svakako, pretjerivanje niti u jednoj krajnosti nije dobro. Naš imunološki sustav mora biti u kontaktu s određenim (nepatogenim) mikroorganizmima da bi se pravilno razvijao, što znači da je higijena potrebna, ali ne presterilni uvjeti. Nema pouzdanih podataka što je optimalno."

beba bočica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina pedijatra smatra da je sterilizacija potrebna do trećeg mjeseca bebinog života, iako neki preporučuju postupak i do navršene prve godine života. Pričajte sa pedijatrom svog djeteta i procijenite i sami kakvo vam je dijete, je li često bolesno i osjetljivo ili nije.

Vrste sterilizacije

Tri su najčešća načina sterilizacije: oprema se stavlja u veliki lonac s kipućom vodom, namače se dva sata u tekućini za sterilizaciju pa temeljito ispere kipućom vodom ili pomoću električnog sterilizatora na paru. Američka pedijatrijska akademija preporučuje korištenje perilice posuđa ili štednjaka (kuhanje u loncu), ukoliko kućna voda nije klorirana.

Na svakoj bočici pišu upute za pranje u perilici, a postupak sterilizacije na štednjaku je najjednostavniji, a i najjeftiniji. Prvo detaljno operite dudu i bočicu i stavite ih u veliki lonac vode. Bočice moraju biti potpuno uronjene. Prekrijte ih poklopcem i stavite na vatru. Kad voda zakuha, pustite bočice unutra oko 5-10 minuta. Trebat će vam velika "kliješta" ili dugačka vilica s kojom ćete ih izvaditi iz lonca i staviti na čistu površinu da se osuše na zraku.

bočica beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za hladnu sterilizaciju, hladnu vodu dodajte klor (u obliku tableta ili tekući) i ostavite bočice, dude i zaštitne kapice uronjene u vodi koliko je označeno na uputstvima.

Kako održavati čistoću?

Rastavite bočicu i detaljno očistite sve dijelove. Postoje duge četke s kojima je lakše oprati i oribati ostatke mlijeka. Dobro operite i isperite pod toplom vodom. Ako su otvori na dudi zatvoreni, nekoliko puta kroz njih istisnite toplu vodu. Najlakše je održavati prozirne silikonske dude.

Na što paziti kod izbora bočica i duda?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.