Beba Dojenje 12. studenoga 2023.

Pismo majke: 'Ne znaš zašto bočicom hranim svoje dijete'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Holly Leppard supruga je i majka, piše o mentalnom zdravlju majke i o dojenju. Za Motherly je napisala zašto je važno ne osuđivati majke koje svoje dijete hrane uz pomoć bočice.

Dojenje je najbolje. Svi to znamo. Uz sve kampanje, reklame i letke, teško je ne znati prednosti majčinog mlijeka.

Koliko god ove kampanje za podizanje svijesti bile velike, one stvaraju ogroman pritisak na majke da se usredotoče isključivo na dojenje. Nažalost, dojke ne surađuju uvijek i u mojem slučaju, dojenje nije opcija.

Je li nekome, tko radi marketinšku kampanju za dojenje i sve prednosti dojenja, palo na pamet da postoje žene koje jednostavno, iz raznih razloga, ne mogu dojiti. To sigurno nije palo na pamet ženi koja je došla na moj tečaj roditeljstva i rekla da se obavezno moram upisati na tečaj dojenja.

ivana Aušperger Možda te zanima... 'Zbog problema s dojenjem bila sam na rubu depresije' Beba

Svjesna sam da se to odnosi na manjinu žena, ali ja zapravo spadam u tu manjinu.

"Pa, zašto ne možeš dojiti?", obično je izravno, tupo i nepristojno pitanje koje uslijedi odmah nakon što to kažem na glas. Pa za sve koje zanima, imam Poljska sindrom.

Nikad nisi čula za njega? Nisi jedina.

Moja desna dojka se razvila, no u nepravilnom obliku, a lijeva dojka mi se uopće nije razvila. Možeš i sama zamisliti kako mi je bilo u tinejdžerskim godinama. 

Nakon nekog vremena, stanje s mojim grudima nije se mijenjalo, pa su moji roditelji odlučili platiti mi plastičnu operaciju. Ugrađen mi je implantant u lijevu dojku, desnu su preoblikovali, a bradavice su ponovno namjestili. Pokušali su sve potrebno unutra spojiti, no garancije za budućnost i za dojenje nije bilo.

Za vrijeme trudnoće, moje grudi nisu se mijenjale. Nisu se povećale i nisu počele proizvoditi mlijeko. Morala sam se pomiriti s činjenicom da ću dijete morati hraniti na bočicu od samoga početka. Ne mogu opisati osjećaj krivnje što nisam mogla prirodno hraniti svoje dijete. Osjećala sam se kao da nisam uspjela - kao žena.

dojenje Možda te zanima... 10 rečenica zbog kojih sam se osjećala kao najgora majka jer nisam dojila Roditelji

Osuđujući pogledi koje sam osjetila na svojoj koži svakog puta kad bih uzela bočicu za hranjenje sprječavali su me da ljudima objasnim svoje stanje, što je bilo pogrešno na mnogo razina. Zašto bih se morala ikome opravdavati? Znanstvenici su formule za mlijeko osmisliti kako bi bebama pružili potrebne hranjive tvari i da bi one mogle rasti u zdrave, male, sretne ljude.

Ja, očito, nisam jedina majka koja hrani dijete bočicom. Izdvoji trenutak i pročitaj još neke od razloga koji sprječavaju majke da doje:

  • možda je bila na operaciji prsa
  • možda je primala zračenje ili kemoterapiju
  • dijete je možda razvilo intoleranciju na mlijeko
  • majka može patiti od kronične bolesti i kao rezultat toga joj može biti narušeno zdravlje
  • možda su se dogodile komplikacije za vrijeme porođaja
  • njeno dijete možda je posvojeno ili udomljeno

I onda postoje majke koje su pokušale s dojenjem. Koje su iz petnih žila željele da uspiju, ali nije išlo, zbog mnogo razloga. Neki od njih su:

  • nedovoljna opskrba mlijekom
  • otečene grudi i osjetljive bradavice
  • postporođajna depresija
  • ISCRPLJENOST

Sigurna sam da postoji još milijun drugih razloga.

'Zona bez dojenja': Stvarno postoje mame za koje dojenje nije opcija

Svi znamo da je u idealnom svijetu dojenje najbolji put prema naprijed. SVI. ZNAMO. Dakle, one od vas koje uživaju u izražavanju svog prezira prema hranjenju s bočicom - na žalost ima vas puno - sljedeći put kad vidite ženu kako svoje dijete hrani bočicom, pokušajte preskočiti svoje zaključke o tome koliko je ta majka posvećena svojem djetetu. Nemate pojma zašto ona koristi bočicu, a i da budem iskrena, ni ne tiče vas se to.

Ne želim da čitatelji ovo pogrešno protumače. Ne želim da moje riječi vide kao napad na dojenje. Podrška dojiljama je važna i treba poticati obrazovanje i protok informacija i smjernica. Treba im dati priznanje za naporno vrijeme koje ulažu u dojenje; to nije lako. No, ne treba osuđivati druge.

Tina Milić Možda te zanima... Zašto nisam dojila svoju djecu? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.