Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 16. siječnja 2020.

Zrak u Zagrebu i dalje je zagađen, vrtići i škole ne bi trebali izvoditi djecu van!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar preventivno je izdao sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u srijedu je zaprimljena obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM₁₀) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3, stoji u jučerašnjem priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite, piše 24sata.

hrana dijete Možda te zanima... Zašto se astma rjeđe javlja kod djece koja žive na selu? Školarci

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, mjerna postaja Zagreb-3 kroz noć je zabilježila drastično povećanje vrijednosti lebdećih čestica u zraku. U tri sata ujutro zabilježena je najviša vrijednost u posljednja 24 sata - čak 270,9 μg/m3. 

Brojni čitatelji, ponajviše roditelji zabrinuti za zdravlje svoje djece.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

"Vidio sam da zavod Andrija Štampar upozorava da je u Zagrebu loš zrak i da se djeca ne bi trebala zadržavati vani. Pitao sam djecu jesu li bili vani tijekom odmora, a oni su rekli da jesu. Zamolio sam učiteljicu da ih ne izvodi van, ali oni ih nemaju gdje ostaviti u školi pa ih i dalje vode na igralište. Ne krivim učitelje, ali se pitam kako to da ni nakon tri dana nitko iz Grada Zagreba nije poslao upozorenje školama na štetnost zraka i da se izbjegava izvođenje djece vani", zabrinut je jedan od čitatelja 24sata.

No izgleda da su dječji vrtići ipak dobili upozorenje da ne izvode djecu van, što nam je potvrdila jedna mama čije dijete ide u vrtić u zagrebačkom Vrbiku:

"Kad sam popodne došla po svog trogodišnjaka u vrtić, odgajateljica mi je napomenula kako danas nisu uopće bili vani jer su dobili direktivu da ne smiju s djecom izlaziti van".

Možda te zanima... Kašalj kod beba i male djece: Vrste i kada se treba brinuti Beba

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar jučer je preventivno izdao sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba:

  • Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).
  • Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.
  • Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.
  • Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.
  • Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.
  • Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.
Možda te zanima... Smijem li s bebom u šetnju kad je vani magla? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci