Beba Zdravlje i njega bebe 19. ožujka 2014.

Kada je beba spremna za prvu šetnju?

mama, beba, kolica, šetnja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na forumu raspravljaju o tome kada se novorođenče smije izvesti u prvu šetnju, a pedijatrica mr. sc. Giovana Armano objašnjava da nakon carskog reza ili boravka bebe u bolnici ne treba žuriti sa šetnjama, ali ako je sve u redu i ako je lijepo vrijeme, u prvi izlazak može se i prije nego što prođe babinje

Kad je vrijeme za prvi izlazak s novorođenčetom? Mnoge novopečene mame pitaju se trebaju li čekati da prođe babinje prije nego što izvedu bebu na svježi zrak? Buduća mama 5ra koja svoju bebicu očekuje u ljeto, na forumu je otvorila temu o prvom izlasku s bebom i pitala: "Nakon koliko vremena ste prvi put izvele bebu van (ako je beba rođena u ljetno doba), jeste li čekale dozvolu patronažne ili ste išle prije ili kasnije?"

ProudMomy napisala joj je: "Nema tu nekog pravila kada izaći s bebom van prvi puta. Bapske su priče da se prvih mjesec dana ne smije. S bebom se može van onda kada se mama osjeća spremnom, odnosno neke mame to mogu odmah, neke ne i naravno ako je s bebom sve u redu i beba je zdrava. Meni je prvih dva i pol tjedna bilo teško napraviti pet koraka do WC-a (rezana i popucala), naravno da u takvom stanju nisam izlazila s bebom van. Ali čim sam se mogla normalno kretati, bili smo vani. I još nije bilo ljeto, rodila sam početkom 3. mjeseca. U ljetnim mjesecima samo treba paziti u koje doba se ide s bebom van".

Većina mama na našem forumu slaže se s ProudMomy i komentirale su da nisu čekale ničije dopuštenje već su se povodile prema svojem osjećaju, a najviše utjecaja na to imale su vremenske prilike u razdoblju u kojem je beba rođena.

"Ja sam oba momka rodila po ljeti, 6. i 8. mjesec i čim su me pustili iz bolnice (gdje mi je bilo grozno, jednostavno me frustrira biti u zatvorenom danima) mi smo sjeli na terasu i uživali u sunčeku ispijajući sokić (ja naravno), i na dvorište smo išli svaki dan, a prava šetnja s prvim tek nakon mjesec dana, ali to zato što nije htio u kolica, a meni ga je bilo teško nositi prije toga. S drugim znam da sam jedva, ali jedva izdržala dva tjedna da ne počnem lunjati okolo (isto nije htio u kolica) jer mi je tako patronažna ipak savjetovala radi mene, ali na dvorištu smo isto odmah bili", napisala je anapa.

Postepeni izlasci

Mama pod korisničkim imenom KBG isto se posavjetovala s patronažnom sestrom oko izlazaka: "Rodila sam u 11. mjesecu i u prvu šetnju izašla nakon malo manje od mjesec dana, ali mi smo na savjet patronažne krenuli postepeno, najprije pet minuta kod otvorenog prozora, pa drugi dan deset minuta na terasi, pa pola sata vani na kavi na suncu i tako nekih tjedan dana".

"Ja sam rodila prije 18 dana i u šetnju smo išli već s dva tjedna. U bolnici su nam rekli da je beba praktički bila 'u šetnji' već prilikom izlaska iz rodilišta i da je odluka samo na nama, kada se osjetimo spremni, neka idemo van. Patronažna nam je došla kad je Paula imala šest dana i rekla da već možemo u šetnju", kaže matea994.

Pedijatricu Giovanu Armano pitali smo treba li se čekati da prođe babinje prije nego se izađe s bebom van.

Giovana Armano | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL pedijatrica Giovana Armano

"Babinje je period od mjesec dana iza poroda. U tom razdoblju su i beba i mama najosjetljivije, pa ih treba posebno štititi od infekcija i štetnih okolnih čimbenika", kaže mr. sc. Giovana Armano, dr. med., spec. pedijatrije i objašnjava da mama mora biti zdrava i u dobroj kondiciji da se može šetati. "U slučaju da je mama rodila carskim rezom sigurno da njen oporavak traje duže pa ne treba žuriti s izlaskom van. Također ako je bebica morala zbog bilo kojeg razloga ostati duže u bolnici preporuka je da pričekate sa šetnjama", savjetuje.

Pročitajte zašto je važan ginekološki pregled nakon poroda!

Budući da nam dolazi sezona proljeće i ljeto, pedijatrica kaže da se beba može prošetati i prije dobi od mjesec dana. "Šetnje neka budu u početku po petnaestak minuta a onda postepeno sve duže. U šetnju valja krenuti kada je vrijeme lijepo, nije prevruće i bez jakog vjetra. Bebu možete šetati i po suncu ali je zaštitite krovićem od kolica, te pazite da joj sunce ne ide u oči", savjetuje i objašnjava da kada izlazite van provjerite temperaturu i vjetrovitost kako biste mogli bebu pravilno obući.

Ako je lijepo vrijeme, ne treba čekati

"Prije izlaska bebu nahranite, presvucite da bude potpuno zadovoljna i da se mirno možete šetati. Bebu treba pravilno odjenuti da joj ne bude niti pre vruće, niti pre hladno, najbolje slojevito, pa prema prilici nešto skinuti ili obući. Dekica kojom je prekrivate u kolicima ne smije biti pre teška niti pre debela da bebi ne bude neugodno", savjetuje liječnica.

"Ako je bebi hladno ručice joj mogu biti hladne i beba neće biti zadovoljna, bit će plačljiva i razdražljiva. Popipajte povremeno ručice pa je pokrite dekicom da joj ne bude hladno. Ako se bebi zarumene obraščići i po malo se znoj, a također je plačljiva i razdražljiva, vjerojatno joj je vruće, pa maknite neki sloj odjeće", predlaže i savjetuje da bi bilo dobro da u kolica stavite frotir kao podlogu, koji je od pamuka i prozračan, nije od umjetne tkanine što je sigurno ugodnije i prirodnije za vašu bebu.

"Boravak na svježem zraku preduvjet je zdravog razvoja bebe, a i za mame je vrlo koristan. Zato šećite se što više po prirodi, gdje ima zelenila, ili uz more ili jezera", naglašava pedijatrica Giovana Armano.

Kada ste prvi put izašli s bebom van? Podijelite svoja iskustva s drugim mamama na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.