Pojačan unos nezdravih namirnica, odnosno hrane koja nema nutritivne vrijednosti, povećava rizik od pojave astme kod djece
‘’U svijetu je porasla potrošnja brze hrane. Čokolada, pomfrit, gazirana pića, čips i ostale grickalice doprinose razvoju astme, uočili smo da je kod djece pojava astme više povezana s prehranom nego kod odraslih’’, stoji u studiji Sveučilišta Ulm u Njemačkoj, u kojoj je sudjelovalo 50.000 djece iz 20 zemalja između 8 i 12 godina.
5 nutrijenata najvažnijih za zdravlje vašeg djeteta
Naime, kod djece koja jednom ili više puta tjedno jedu hamburger, rizik od astme je veći nego kod djece koja ne jedu hamburgere. Ako dijete jede tri ili više hamburgera tjedno, rizik od astme se povećava za čak 40 posto.
Gazirani sokovi potiču hiperaktivnost
Rezultati studije pokazali su i da se astma rjeđe javlja kod djece koja žive na selu. "Učestalost astme kod djece koja žive na selu je manja nego kod onih koji žive u gradu. To je prvenstveno zbog zdravije prehrane. Djeca na selu ne jedu brzu hranu, niti hranu s aditivima, a i manje su izložena i zagađenom zraku", dodali su znanstvenici.