Beba Zdravlje i njega bebe 29. studenoga 2023.

Kašalj kod beba i male djece: Vrste i kada se treba brinuti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bismo ti pomogli da razlikuješ kašalj svojega djeteta u nastavku teksta donosimo ti upute koje će ti reći trebaš li nazvati liječnika ili odmah sa svojim mališanom krenuti na pregled.

Dječji kašalj može značiti mnogo različitih stvari, a dijete je ponekad premaleno da ti odgovori što nije u redu i kako se osjeća. Ponekad ne znaš trebaš li samo malo pričekati, nazvati liječnika ili se uputiti odmah prema hitnoj pomoći.

Kašalj je način kojim tijelo štiti samo sebe, objasnio je Howard Balbi, doktor i direktor klinike Dječjih zaraznih bolesti u New Yorku. Kašalj je metoda koju tijelo koristi kako bi održavao dišne puteve čistima, a postoje dvije vrste: mokri i suhi kašalj.

Dječji suhi kašalj događa se kada beba ima prehladu ili se tijelo bori protiv alergije, dok je mokri kašalj kod djece znak respiratorne bolesti koju prati bakterijska infekcija, prenosi Parents.

kašalj, bolesno dijete Možda te zanima... Dešifriraj kašalj kod djeteta i saznaj kako mu pomoći Vrtić

Djeca mlađa od 4 mjeseca ne kašlju mnogo, pa ako i kada se to dogodi, kašalj označava ozbiljnu situaciju navodi Catherine Dundon, profesorica pedijatrije na medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt u Goodlettsvilleu.

Kako bismo ti pomogli da razlikuješ kašalj svojega djeteta u nastavku teksta donosimo ti upute koje će ti reći trebaš li nazvati liječnika ili odmah sa svojim mališanom krenuti na pregled.

Dječji kašalj koji ukazuje na prehladu

Kada se dijete bori protiv prehlade njegov kašalj je suh. Također, popraćen je začepljenim nosom ili grloboljom i curenjem nosa. Najbolje je tada savjetovati dijete da pije puno tekućine te da odmara i ne troši energiju. Američka akademija za pedijatriju savjetuje da djeca mlađa od 6 godina ne konzumiraju lijek ili sirup protiv kašlja jer, prema njima, on na njih ne djeluje. Navode kako je u njihovom slučaju korisniji med i ostali biljni i prirodni pripravci.

dijete bolesno lijek Možda te zanima... Djetetu nemoj davati sirupe za kašalj bez preporuke liječnika Vrtić

Ako je temperatura tvojega djeteta veća od 37 stupnjeva i dijete izgleda bolesno - pozovi doktora i pitaj za savjet. Također, ako je tvoje dijete mlađe od 4 mjeseca i ima temperaturu ili znakove groznice - odmah pozovi doktora.

 | Author: Gettyimages Foto: Gettyimages

Dječji kašalj koji ukazuje na krup

"Krup je akutna upala gornjeg i donjeg dišnog sustava koju najčešće uzrokuje virus parainfluence tipa 1. Manifestira se kašljem poput laveža i inspiratornim stridorom", objašnjeno je u MSD priručniku.

Ako je kašalj koji čuješ prodoran i podsjeća te na lavež, potraži doktora opće prakse. Pogotovo ako čuješ svoje dijete kako kašlje po noći i otežano diše. On obično pogađa djecu mlađu od 5 godina i često započinje s normalnom prehladom. Nakon što prvi put čuješ kašalj povezan s krupom on bi se trebao raščistiti kroz tri do četiri dana. Ako traje duže od toga, odmah posjetite liječnika.

Vlažan zrak obično pomaže pa ako posjedujete ovlaživač zraka postavi ga u blizinu djeteta. Također probaj upaliti tuš i okreni na toplu vodu, zatvori vrata i pusti dijete da udiše paru.

kašalj Možda te zanima... Što znači kad kašalj zvuči poput psećeg laveža? Vrtić

Dječji kašalj koji ukazuje na bronhitis

"Akutni bronhitis je upala traheobronhalnog stabla, koja obično uslijedi nakon infekcije gornjih dišnih putova. Najčešći uzrok je virusna infekcija, premda je ponekad posrijedi i bakterijska infekcija" stoji u MSD priručniku.

Prema Ruffinu Franklinu, pedijatru iz Sjeverne Karoline, mnoge stvari uzrokuju sužavanje dišnih putova, uključujući okolišne čimbenike poput prašine. Velika većina slučajeva bronhiolitisa u beba mlađih od 1 godine uzrokovana je respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Ovaj virus uzrokuje jednostavnu prehladu kod djece starije od 3 godine, ali može prodrijeti u pluća novorođenčadi i biti potencijalno opasan po život, upozorava David Rubin, šef pedijatrije u bolnici St. Barnabas u Bronxu, New York.

Bronhiolitis se javlja nakon prehlade popraćene kašljem i curenjem nosa. Najčešće se pojavi u jesen i zimu i može biti popraćen blagom groznicom i gubitkom apetita. Može se liječiti kod kuće nakon što bebino disanje bude pod nadzorom. Bitno je piti puno tekućine, imati puno odmora i uvijek paziti na brzinu disanja djeteta. Ako disanje postane teško i brzo odmah treba posjetiti liječnika.

dr. Davor Plavec Dječja bolnica Srebrnjak Možda te zanima... Bronhitis – oprezno kad u prsima hropće i svira Vrtić

Dječji kašalj koji ukazuje na hripavac ili magareći kašalj (pertusis)

"Pertusis je jako zarazna bolest koja pogađa uglavnom djecu i tinejdžere a uzročnik je Bordetella pertussis. U početku su simptomi slični nespecifičnoj infekciji gornjeg dišnog sustava, nakon čega dolazi do paroksizmalnog ili spazmodičnog kašlja koji obično završava dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom (nalik na njakanje magarca)", objašnjeno je na MSD priručniku.

Ova bakterijska infekcija opasna po život bila je vodeći uzrok bolesti i smrti dojenčadi sve dok nije stvoreno cjepivo u šezdesetim godinama. 

Ako sumnjaš da tvoje dijete pati od hripavca, odmah pozovi doktora. U vrijeme kad se hripavac razvije, dojenče mora biti hospitalizirano kako bi moglo primiti kisik, objasnio je dr. Franklin. Tvojoj će bebi - kao i svakom članu domaćinstva - biti propisan antibiotik eritromicin kako bi se spriječilo širenje ove vrlo zarazne bolesti. 

Možda te zanima... Potresan video: Mama pokazala opasne posljedice hripavca Beba

Dječji kašalj koji ukazuje na upalu pluća

Upala pluća ili pneumonija virusna je ili bakterijska infekcija pluća uzrokovana brojnim stanjima, uključujući i prehladu. Beba koja ima upalu pluća vrlo brzo će se umoriti. Također će imati "produktivan" mokri kašalj te će iskašljavati žuto-zelenu sluz.

Liječenje ovisi o tome je li uzrok virusni ili bakterijski, pa svakako kontaktiraj svog liječnika, posebno ako dijete ima vrućicu. Bakterijska pneumonija je obično opasnija.

 | Author: Gettyimages Foto: Gettyimages

Dječji kašalj koji ukazuje na astmu

Liječnici se uglavnom slažu da astma nije česta kod djece mlađe od 2 godine, osim ako dijete ima obiteljsku povijest alergija i astme. Sve dok ne postoji apsolutna dijagnoza astme, zatezanje dišnih puteva djeteta koje rezultira kašljem naziva se reaktivnom bolešću dišnih putova.

Bez obzira na to što je u pitanju, ako čuješ dijete kako kašlje te za vrijeme njegova disanja čuješ piskutavi zvuk, pozovi liječnika. Čak i bez konačne dijagnoze astme, liječnici često koriste lijekove protiv astme za liječenje kašlja. 

Ako mlada beba ima grozan kašalj ili se on pogorša nakon dan ili dva, a disanje joj postane teško, odmah nazovi svog pedijatra. Kao i kod bronhiolitisa, pripazi na brzinu disanja djeteta. Ako postane glasno i brzo odmah posjetite doktora.

Možda te zanima... Video upozorenja: Ovako astma može izgledati kod male djece Vrtić

Dječji kašalj koji ukazuje na zaglavljeni strani predmet

Hrana, poput komada mrkve ili jabuke, najčešći je uzrok gušenja. Ako beba počne naglo dahnuti ili kašljati dok jede ili se igra s malim igračkama, potraži u ustima očitog krivca. Obično ga može iskašljati.

Budući da bebe uvijek guraju stvari u usta, moguće je propustiti nešto što je zaglavljeno tamo danima. Ako vidiš po pokretima djeteta da se osjeća nelagodno, ako pokušava kašljati, ali ne ispušta zrak te ako polagano gubi boju odmah ga okreni od sebe i po leđima, između lopatica, udari pet puta za redom. Ako ne možeš samostalno otkloniti problem, pozovi hitnu ili se ti uputi na hitnu pomoć.

Ako sumnjaš da tvoje dijete pati od djelomično zaglavljenog predmeta i ne može ga izbaciti trebat će rentgen prsa. Ako je malo hrane doista zaglavljeno, liječnik će ga uputiti kod stručnjaka koji može obaviti bronhoskopiju. Tijekom postupka dijete se stavi pod opću anesteziju, a malena optička cijev s pincetom na kraju ide niz dišni put i uzima strano tijelo.

 

Kada se obratiti liječniku?

Nazovi liječnika ako:

  • dijete kašlje, a mlađe je od 4 mjeseca
  • dijete ima suhi kašalj i prehladu (curi mu nos, ali nema temperaturu) i to traje dulje od 5 do 7 dana
  • dijete ima mokri kašalj, temperaturu i groznicu
  • dijete piskutavo kašlje

Pozovi ili idi na hitnu pomoć ako:

  • dijete kašlje i pušta jako piskutavi zvuk
  • dijete stenje za vrijeme kašljanja i ne može do kraja iskašljati sluz
  • dijete ne može doći do daha
  • dijete poprima plavu boju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.