Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 05. siječnja 2018.

Stručnjaci: Zašto sva djeca s astmom trebaju šal ove zime?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sva djeca vole se igrati vani, posebno ako pada snijeg. No, stručnjaci tvrde da ako vaše dijete ima astmu - hladni zrak mogao bi biti okidač napadaja astme

Stručnjaci savjetuju da sva djeca s astmom nose šal preko nosa i ustiju kada su vani tijekom zime. Dobrotvorna udruga Asthma UK zbog toga je pokrenula kampanju s hashtagom #Scarfie te njome potiče astmatičare da snime selfie sa šalom i zatim ga objave na društvenim mrežama. Time se nadaju da će proširiti poruku kako 'šal može spasiti život'.

Možda te zanima... Simptomi kod djece koje ne treba ignorirati Vrtić

Dr. Andy Whittamore iz udruge govori: "Mnogi roditelji ne žele da njihova djeca propuste zabavu zimi i na snijegu. No, za djecu s astmom, biti vani na hladnoći može potaknuti teško disanje i izazvati napadaje astme od životne opasnosti."

Zašto hladno vrijeme može biti okidač astme?

Prema udruzi, udisanje hladnog zraka može pogoršati simptome astme. To se događa zbog toga što vlažni zrak ulazi u dišne puteve, zbog čega se grče te dolazi do kašljanja, teškog disanja, kratkog daha i stegnutosti u prsima.

Nošenjem šala preko ustiju i nosa pomaže djeci da zagriju zrak prije nego ga udahnu čime smanjuju rizik od napadaja astme. Trenutno se u svijetu napadaj astme događa svakih 10 sekundi, a troje ljudi svakodnevno umire od nje.

Možda te zanima... Vodič kroz alergije za bebe i malu djecu Beba

Dr. Whittamore, osim nošenja šala, savjetuje i nošenje inhalatora svugdje sa sobom i dodaje kako šal ne mora biti skup i svaki materijal je dobar ukoliko dijete može ugodno disati kroz njega i roditelji ga mogu čistiti redovito.

Ipak, dodaje kako bebe ne bi smjeli prekrivati ni sa čime preko njihovog nosa i ustiju, ali kako postoje mnogi drugi načini pomoću kojih mališani s astmom mogu ostati sigurni zimi. Svi sa astmom, bez obzira na dob, trebaju uzimati svoje lijekove kako im je propisano, trebaju uvijek sa sobom imati inhalator te slijediti plan akcije ukoliko dođe do napadaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.