Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 29. listopada 2019.

Dešifriraj kašalj kod djeteta i saznaj kako mu pomoći

kašalj, bolesno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječji kašalj uvijek zabrinjava roditelje, naročito ako mališan dobiva napade usred noći. Doznaj kako razlikovati vrste kašlja i što pomaže

Dječji kašalj uvijek zabrinjava roditelje, naročito ako mališan dobiva napade usred noći. Iako kašalj često samo zvuči strašno, zapravo je u najvećem broju slučajeva riječ o sasvim bezazlenoj pojavi. Treba znati da je to zaštitna reakcija organizma koji refleksno pročišćava dišne ​​puteve od šlajma i drugih izlučevina. Doznaj kako razlikovati vrste kašlja i što pomaže.

Kako se riješiti kašlja?

Mali tuljan

Vrsta kašlja: suh, dubok i atipičan, obično se javlja usred noći. Ovaj kašalj prati zvuk koji podsjeća na glasanje tuljana.

Što treba učiniti: Sjedni s djetetom oko pet minuta u kupaonici ispunjenom parom (vlaga će stimulirati spuštanje sluzi iz pluća i ublažiti kašalj). Tijekom noći obavezno otvori prozor u spavaćoj sobi (svjež zrak ublažava otok sluznice dišnih puteva) i izbjegavaj uporabu klima-uređaja. Ipak, ako se kašalj pogorša, ili dijete otežano diše, odmah pozovi liječnika. U tom slučaju, mališanu je vjerojatno potreban lijek protiv upale. U suprotnom, kašalj će se povući nakon tri-četiri dana.

kašalj Možda te zanima... Što znači kad kašalj zvuči poput psećeg laveža? Vrtić

Kašalj s puno sluzi

Vrsta kašlja: zreo, bez ubrzanog ili otežanog disanja i pratećih pištavih zvukova.

Što treba učiniti: Čisti nosić svog djeteta što češće, jer slijevanje sluzi iz nosa u ždrijelo potiče kašalj. Kod beba i male djece, koja ne mogu sama ispuhati nosić, koristi kapi za nos i pumpicu (napa) za izvlačenje sluzi. Naravno, prije upotrebe bilo kojeg medikamenta, posavjetuj se s pedijatrom. Ukoliko ni nakon tjedan dana ne dođe do poboljšanja (nosić je i dalje začepljen a kašalj ne prestaje), obrati se liječniku. Uporni simptomi mogu ukazati na sinusitis (bakterijska infekcija sinusa, koja se razvija iz obične prehlade) ili upozoravaju alergiju, astmu i upalu pluća.

kašalj Možda te zanima... Lijekovi za kašalj: sljez za suhi, a bršljan za iskašljavanje Vrtić

Uz otežano disanje

Vrsta kašlja: suh, pri čemu dijete, u nastojanju da dođe do zraka, otežano diše.

Što treba učiniti: Pozovi liječnika ukoliko nakon tjedan dana kašalj tvojeg djeteta postane još intenzivniji. Bebe obično moraju biti hospitalizirane zbog kontrole kašlja i oslobađanja sluzi iz grla. Bolest se liječi antibioticima, mada ova vrsta kašlja (pertusis) može potrajati tjednima, čak mjesecima.

Kašalj nakon obroka

Vrsta kašlja: uporan, javlja se uvijek poslije jela i postaje još intenzivniji kada je dijete u ležećem položaju.

Što treba učiniti: Obrati se liječniku ako se kašalj ne povuče nakon dva tjedna. U tom slučaju pedijatar će ti vjerojatno savjetovati da drži bebu u uspravnom položaju bar pola sata nakon obroka, kao i podizanje uzglavlja na krevetiću. Lijekovi, koje može prepisati samo liječnik, također će držati pod kontrolom simptome refluksa.

bolesno dijete Možda te zanima... Vrtićke bolesti: S temperaturom dijete mora ostati kod kuće Vrtić

Zviždanje u prsima

kašalj, bolesno dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Vrsta kašlja: Uporan, uz popratni zvuk sličan zvižduku, praćen otežanim disanjem, obično traje duže od deset dana. Stanje se posebno pogoršava tijekom noći ili ako je dijete izloženo polenu, hladnom zraku, prašini, dimu ili ako se našlo u blizini životinja.

 

Što treba učiniti: Ako se bolest javi u blažem obliku, simptom astme obično je kronični kašalj. Za postavljanje prave dijagnoze neophodan je liječnički pregled, a pedijatra treba obavijestiti o svim slučajevima alergija, astme ili ekcema u obitelji (ako ih ima), jer to povećava rizik da i vaše dijete oboli.

Grlen kašalj

Vrsta kašlja: hrapav, javlja se u jednakim intervalima, može biti suh ili zreo.

Što treba učiniti: Obrati se liječniku ako tjelesna temperatura tvojeg djeteta prelazi 38 stupnjeva, ukoliko uporno povraća, ima proljev ili odbija jesti i uzima tekućinu. Liječnik će, prije svega, preporučiti metode za sprječavanje dehidracije. Da bi spriječila da dijete oboli od gripe, raspitaj se kod pedijatra o cijepljenju protiv ove bolesti. Stručnjaci posebno preporučuju cijepljenje djece uzrasta od šest do 23 mjeseca jer su u ovom uzrastu mališani naročito podložni komplikacijama koje uzrokuje gripu. Važno je naglasiti da se ova vrsta infekcije može javiti u svako doba godine, mada je češća s proljeća i jeseni.

bolesno dijete Možda te zanima... Kako se riješiti kašlja? Beba

Bronhitis

Vrsta kašlja: podmukao, obično ga prati ubrzano, kratko i otežano disanje.

Ostali simptomi: Kod djeteta se najprije javljaju tipične tegobe koje prate prehladu, kao što su kihanje, začepljen nosić i povišena temperatura (obično traju oko tjedan dana). Osim toga, mališan postaje bezvoljan a kada diše čuje se popratni zvuk.

Što treba učiniti: Pozovi liječnika čim primijetiš da se dijete bori za dah ili je nervozno kada treba jesti ili pije. Ponekad je neophodna i hospitalizacija radi primjene adekvatne terapije. Ukoliko su simptomi blagi, a dijete nema većih problema s disanjem, dovoljno je da mu daj dosta tekućine i osiguraj svjež zrak u sobi u kojoj spava.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.