Beba Zdravlje i njega bebe 04. prosinca 2023.

Smijem li s bebom u šetnju kad je vani magla?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hladan čisti zrak dobar je za bebe, ali magla nije samo vodena para, nego i niz toksičnih produkata koji se stvaraju u velikim gradovima. Takve čestice mogu uzrokovati respiratorne poteškoće, a dugotrajna inhalacija je opasna po zdravlje. Zato se izlaganje magli nikako ne preporučuje djeci, trudnicama, starijim osobama niti kroničnim bolesnicima, objašnjava pedijatrica prim. mr. sc. Giovana Armano

Kad dođe zima i temperature padnu, i odraslima je često prehladno provoditi puno vremena vani i jedva čekamo da odemo na toplo. Ipak, boravak na otvorenom bolja je opcija nego boravak u zatvorenom. Dnevni izlazak na svježi zrak važan je za izgradnju i jačanje imuniteta kod beba, a niske temperature ne znače da treba ostati u zatvorenom.

"Trgovačke centre treba izbjegavati kako ljeti tako i zimi. To su klimatizirani, potpuno neprirodni uvjeti i nisu predviđeni za šetnju djece. Posebno zimi, kada ima mnogo ljudi, i osobito kad su epidemije gripe i sličnih respiratornih bolesti, valja ih izbjegavati", kaže prim. mr. sc. Giovana Armano, spec. pedijatrije.

Možda te zanima... Stiže prava zima, kažu! Koliko hladno je ustvari - prehladno za bebu? Beba

Kada smijemo s bebom u šetnju, po kakvim vremenskim uvjetima?

No kako su djeca do druge godine sklonija hipotermiji i organizam im lakše gubi toplinu, za šetnju ih treba obući slojevito u pamučnu odjeću i pokriti ih jer leže pa im je hladnije. Kada je kiša ili snijeg beba se može pravilno zaštititi tako da se kolica prekriju da se beba ne smoči.

"Beba u dobi od mjesec dana može izlaziti van, u šetnju na čisti zrak,  no ako je u pitanju nedonošče, šetnje je bolje odgoditi kad su vani minusi. Ranojutarnja magla, mraz, pljusak, nevrijeme ili olujni vjetar ipak nisu vremenski uvjeti za izlazak. Po zimi je najbolje šetati oko podneva, a ne treba šetati navečer. Svi ostali uvjeti, čak i velika hladnoća oko nula stupnjeva Celzijusovih nisu prepreka za šetnju", kaže pedijatrica Giovana Armano.

Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zašto za bebe nije preporučljiva šetnja po magli?

Posljednjih dana magla je prekrila veći dio Hrvatske tijekom cijelog dana pa smo pitali pedijatricu na što obratiti pozornost.

"Magla je disperzija sitnih kapljica vode u zraku koja je tako gusta da je vidljivost uz zemljinu površinu smanjena. Magla katkada bjelkastom koprenom prekriva krajolik; kada je pomiješana s prašinom ili dimom lagano je obojena, pretežito žućkasta. U gradovima i industrijskim područjima, vrlo onečišćena magla se naziva smog (od engl. smoke: dim plus fog: magla).

Dakle, magla nije samo vodena para, nego i niz toksičnih produkata koji se stvaraju u velikim gradovima. Takve čestice mogu uzrokovati respiratorne poteškoće, a dugotrajna inhalacija je opasna po zdravlje. Zato se izlaganje magli nikako ne preporučuje djeci, trudnicama, starijim osobama niti kroničnim bolesnicima", objasnila nam je pedijatrica prim. mr. sc. Giovana Armano te dodala da u sezoni jeseni i zime sigurno ima i lijepih sunčanih dana kada bebe i mame mogu uživati u šetnjama na zdravoj hladnoći.

U Zagrebu izdano upozorenje o zagađenosti zraka

Zagrebačka gradska uprava jučer je izvijestila kako su u Zagrebu zabilježene visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 te je zbog toga indeks zraka loš ili vrlo loš. Visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 osobito su zabilježene na mjernoj postaji Zagreb-3 (u Dugavama) gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3 , piše 24sata.

Možda te zanima... Ak' je zima nije lav! Dobro je biti vani, ali koliko beba smije biti vani, a koliko mališani? Beba

Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izdao je preventivne preporuke u svrhu sprječavanja akutnih i dugoročnih negativnih utjecaja na zdravlje ljudi, a posebno osjetljivih skupina građana Grada Zagreba. Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, osobama narušenog imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima. Općoj populaciji "preporučuje smanjen boravak djece i starijih osoba na otvorenom ako imaju simptome kao što su kašalj i iritacija grla".

Kako zaštititi bebu na hladnoći?

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Prilikom zimskih izlazaka s bebom, trebaš je dobro obući i zaštititi od hladnoće. Ako je temperatura jako niska šetnja će trajati kraće, a povremeno ćeš opipati bebine ruke i noge da vidiš je li joj hladno. Nije loše kad se po zimi na čistom zraku bebici nosić i obraščići malo zacrvene. Ako su temperature umjerenije možeš šetati i po sat ili dva, ovisno o raspoloženju bebe i o tvojim sklonostima. Dakle, što je temperatura niža, šetnja će trajati kraće, a što je ugodnija, možeš šetati dulje", savjetuje pedijatrica mr. sc. Giovana Armano no dodaje da ne bi preporučila da najmanji izlaze kad je ispod nule. 

Bebe često sline pa im je potrebno brisati područje oko usana kako se vlažna koža ne bi oštetila. Upravo zato bi bilo bolje da beba nema dudu u ustima jer se ispod nje skuplja slina.

Jedna od najčešćih pogrešaka koje roditelji rade je neadekvatno oblačenje djece - i to češće predebelo nego pretanko. Bebe obavezno vani moraju imati kapu jer se 25 posto tjelesne topline gubi preko glave, no to ne znači da i u zatvorenom moraju biti predebelo obučeni.

Tako može doći do oštećenja termoregulacijskog sustava pa će dijete kasnije biti zimogrozno i sklonije prehladama. Većoj djeci koja skaču i trče treba obući sloj manje jer će se preznojiti, a odjeća treba biti nepromočiva.

"Lako ćete prepoznati ako je bebi hladno. Plakat će, ruke će biti ledene, a može i drhtati. Ako roditelji uoče ove znakove, dijete treba odvesti u kuću, zagrijati ga i dati mu topli napitak. Ako je beba dulje pothlađena, može klonuti, prehladiti se, biti cendrava te postati osjetljivija na viruse i bakterije", upozorava dr. Armano.

beba mama zima Možda te zanima... Kako obući bebu zimi - kod kuće, za spavanje i šetnju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.