Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. listopada 2023.

7 prirodnih lijekova protiv kašlja koje mogu koristiti i djeca

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pileća juha poznati je korak u svakom liječenju kašlja ili prehlade. Pročitaj koji su to još prirodni lijekovi koji tvojem mališanu mogu pomoći protiv kašlja

"Sredstva za suzbijanje kašlja zapravo mogu biti štetna. Neku djecu čine hiperaktivnima, ponekad se žale na vrtoglavicu i nemogućnost spavanja", kaže Catherine Tom-Revzon iz Dječje bolnice u Montefioreu u New Yorku za Parents. Kako bi to izbjegla probaj s nekim od ovih prirodnih lijekova protiv kašlja.

1. Med

Studije su pokazale da je med bolji od mnoštva lijekova za ublažavanje kašlja. "Med je siguran za djecu od jedne godine na više, a djeca ga rado uzimaju jer ima dobar ukus", rekao je Ian Paul, član odbora za kliničku farmakologiju Američke akademije pedijatrije.

Tamni med, od heljde, može bolje djelovati jer sadrži više antioksidansa. Djeci u dobi od 1 do 5 godina daj pola žličice, a jednu žličicu djeci u dobi od 6 do 11. No, djeci mlađoj od 1 godine ga nemoj davati jer mogu dobiti botulizam od bakterija u njemu.

kašalj, bolesno dijete Možda te zanima... Dešifriraj kašalj kod djeteta i saznaj kako mu pomoći Vrtić

2. Pileća juha

Pileća juha poznati je korak u svakom liječenju kašlja ili prehlade. Istraživanja pokazuju da ima protuupalna svojstva, a topla temperatura i para pomažu u otpuštanju sluzi u nosnicama.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Topla ili hladna pića

Topla ili vrlo hladna pića čine izvrsne lijekove za kašalj kod malene djece jer prorjeđuju sluz, što olakšava iskašljavanje. Osim toga, tekućine umiruju nadraženo grlo i održavaju dijete hidratiziranim. Neka pije ledenu vodu, hladan ili topli sok ili čaj bez kofeina pomiješan s medom.

Kako se riješiti kašlja?

4. Hrana koja ublažava bol

Djeca u dobi od 4 i više godina protiv grlobolje ili kašlja mogu konzumirati tvrde bombone bez šećera ili čak smrznute bobice

5. Slana voda

Jedan od najjednostavnijih lijekova za kašalj kod male djece uključuje sol i vodu. Jednostavno pomiješaj pola žličice soli u 200 mL vode, a zatim daj djetetu da otopinu promućka u ustima. To bi trebalo olakšati iritaciju grla koja uzrokuje kašalj. Također, ovo treba dati samo starijim mališanima, kojima se može vjerovati da će ispljunuti otopinu bez gutanja.

kašalj Možda te zanima... Lijekovi za kašalj: sljez za suhi, a bršljan za iskašljavanje Vrtić

6.  Đumbir

Đumbir može olakšati suhi ili astmatični kašalj, jer ima protuupalna svojstva. Također, može ublažiti mučninu i bol. Jedno istraživanje sugerira da neki protuupalni spojevi u đumbiru mogu opustiti membrane u dišnim putevima, što bi moglo smanjiti kašalj, navodi Medical News Today

Pripremi umirujući čaj od đumbira dodavanjem 20–40 grama kriški svježeg đumbira u šalicu vruće vode. Ostavi nekoliko minuta. Dodaj med ili limunov sok kako bi poboljšala okus i dodatno ublažila kašalj.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Dodatni jastuk prije spavanja

Prije nego tvoj mališan ode na spavanje, dodaj mu pod glavu još jedan jastuk, kako bi spavao malo povišeno što će mu otvoriti dišne puteve kako bi sluz mogla iscuriti.

Kada posjetiti liječnika

Ako dijete ima i neke od sljedećih simptoma uz kašalj, obavezno posjeti liječnika:

  • iskašljavanje zelene ili žute sluzi
  • drhtavica
  • dehidracija
  • povišena temperatura
  • mučnina
Možda te zanima... Za dječji kašalj i prehladu najbolji lijek je - nijedan lijek? Vrtić