Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 06. rujna 2016.

Mama upozorava roditelje: Dječak opekao ruke na kipućem neobilježenom šahtu kod parka

fb
Foto: Facebook/Ivana Muhek
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na dječjem igralištu 15-mjesečni dječak naslonio se na poklopac šahta i opekao dlanove. Zadobio je opekline drugog stupnja i njegova mama upozorila je ostale roditelje

Dijete je bilo na metar od mame koja je pažljivo gledala sina dok je hodao ka igralištu. Na tren se sagnula po igračke i začula vrisak i dječji plač. "Došla sam do njega, vidim da nije udaren i misleći da se naslonio na kamenčiće mu pređem rukom preko dlanova, da ih očistim. Pošto nije prestajao plakati, sjela sam na beton koji okružuje šaht. Tek kada sam sjela shvatila sam da je beton vruć, a poklopac šahta još topliji", započinje priču ljutita majka dječaka starog 15 mjeseci.

Mame upozoravaju na stvari koje mogu uzrokovati opekline!

Dobio je opekline drugog stupnja

Na dječjem igralištu na zagrebačkom Trgu Francuske republike, dječak od 15 mjeseci se naslonio na poklopac šahta HEP Toplinarstva i opekao dlanove. Roditelji su ga odmah odvezli u Klaićevu bolnicu, gdje su mu ustanovljene opekline drugog stupnja. Šake su mu ovijene zavojima, a pet dana ne smije namočiti ruke niti skidati zavoje. Odmah nakon bolnice su produžili i u policiju, gdje je napravljen zapisnik.

Prva pomoć kada se dijete opeče

"Suprug nas je dovezao do parka i produžio. Pošto je sin prohodao, pustila sam ga da krene prema igralištu. Gledala sam ga, bio je metar od mene", kaže uznemirena majka. Doma, kaže, voli doći do stepenice i popeti se na nju kako bi sjeo. Tako je doživio i šaht koji je malo uzdignut od zemlje. 

'Bušili su mu mjehure koji su nastali na dlanovima'

"On nije mogao zaspati od šoka. Tek kada se iscrpio od plakanja je zaspao, preplašen je. U bolnici su mu na previjanju bušili mjehure koji su nastali na dlanovima. Na desnoj se vide crte od šahta, strašno izgleda. Na kontroli i previjanju u nedjelju se vidjelo da su se stvorili novi, veliki plikovi. Desna je ruka u boljem stanju, jer je na lijevoj toliko plikova, da se čini kad jedan veliki. Prema prognozama doktora, rane na rukama bi trebale zarasti za tri tjedna", kažu roditelji.

Nakon tragične smrti kćeri, mama upozorava na predmet koji svi imaju u kući

Na igralištu znanom kao Keglić svakodnevno su desetci djece, a neobilježeni šaht nalazi se svega par metara od ljuljački, penjalica i klackalica na kojima se igraju. Majka kaže da će nastaviti ići na to igralište jer im je najbliže, ali je brine što je šaht toplovoda bez ograde ili makar znaka upozorenja odmah kraj djece, koja su nerijetko i bosa. 

'Sin mi je potresen, svi smo'

"Tko zna koliko je toga već bilo a da nitko nije reagirao, prijavio. Sin mi je potresen, svi smo. On dijete sada ne može ništa s ručicama, čupa zavoje... A tako još pet dana mora biti."

Iz HEP toplinarstva su rekli kako nisu dobili službenu prijavu, stoga ne mogu davati nikakve izjave povodom ovog incidenta. Nakon što smo ih kontaktirali, rekli su da će odmah poslati ekipu koja će pregledati sve šahtove.

Mamino upozorenje: Nemojte ljubiti bebe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.