Trudnoća Trudnica 11. svibnja 2018.

Kako astma utječe na trudnoću i porod?

žena astma inhalator
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Astma koja je dobro kontrolirana ne utječe na stanje bebe i zato je jako važno da se se uzimaju propisani lijekovi, kao i da redovito idete na kontrole

Blaga astma, kod koje se koristi samo povremena uporaba inhalatornih kortikosteroida ili bronhodilatatora (pumpica), obično nije problem u trudnoći. Kod težih oblika, s čestim astmatičnim napadima i stalnom upotrebom lijekova, važno je biti u stalnom kontaktu s nadležnim liječnikom i bez prekida uzimati lijekove koji su propisani, bez obzira na trudnoću. Ako se na bilo koji način pogorša stanje bolesti, pojačaju se napadi ili postanu češći, potrebno se odmah javiti liječniku.

Trudnoću više ugrožava debljina nego astma

Astma koja je dobro kontrolirana ne utječe na stanje bebe i zato je jako važno da se se uzimaju propisani lijekovi, kao i da se redovito ide na kontrole. Lijekovi koji se uzimaju u trudnoći ne utječu na bebu, gore je ako se ne uzimaju jer tako možete izazvati napade. Inhalatori ulaze u krv majke vrlo malo, a do bebe još manje, dok kod tableta nešto veća količina ulazi u krv, ali ni to ne bi trebalo smetati bebi.

alergija Možda te zanima... Smijem li u trudnoći uzimati antihistaminike? Trudnoća

Rizik od dobivanja napada tijekom samog poroda je vrlo mali, a potrebno je ponijeti lijekove na porod i o svom stanju obavezno obavijestiti liječnika i sestre u porođajnoj sali. Uzimanje lijekova protiv astme ne utječe na dojenje, ali je o stanju i terapiji potrebno obavijestiti pedijatre.

Pretrage koje biste trebali napraviti prije trudnoće

zabrinuta žena Možda te zanima... Mogu li roditi zdravo dijete uz autoimune bolesti? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.