Beba Zdravlje i njega bebe 04. studenoga 2013.

Kako se riješiti kašlja?

bolesno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod produktivnog kašlja roditelji mogu pomoći djetetu tako da redovito uklanjaju sekret iz nosa, ispiru nos fiziološkom otopinom, te vode računa o dovoljnom unosu tekućine, naročito ako dijete ima temperaturu, a kod neproduktivnog su korisne inhalacije fiziološkom otopinom jer se time smanjuje iritacija sluznice

Kada govorimo o kašlju, važno je znati da to nije bolest već simptom bolesti dišnog sustava. Kašalj je obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih produkta upale. Pored upale, kašalj mogu izazvati i vanjski podražaji kao npr. čestice prašine, dim cigarete, plinovi te nagle promjene u temperaturi. Kako je riječ o simptomu, ne treba ga suzbijati već olakšavati. 

Kašalj je redoviti simptom kod akutnih upala dišnih puteva te akutnih upala ždrijela koje su najčešće u dojenačkoj dobi upravo zbog slijevanja sekreta iz nosa ili sinusa. Nije neobično da kašalj u toj dobi uzrokuje povraćanje sekreta i sluzi, te hrane. Najčešće tek u predškolskoj dobi dijete nauči iskašljani sekret ispljunuti, dok ga do tada guta.

Dvije vrste kašlja

Razlikujemo dvije vrste kašlja: produktivni (vlažni, odnosno mokri kašalj) i neproduktivni (suhi, odnosno podražajni kašalj, gdje ne dolazi do stvaranja sluzi). Osnovna razlika je u nastanku sluzi. Kod produktivnog kašlja dolazi do prekomjernog stvaranja sluzi koja se nakuplja u bronhima te uzrokuje otežano disanje, pa ju stoga organizam nastoji izbaciti van prirodnim zaštitnim mehanizmom - kašljem. Kod takvog kašlja potrebno je razrijediti i pokrenuti gusti sekret u dišnim putovima. Roditelji mogu pomoći djetetu tako da redovito uklanjaju sekret iz nosa, ispiru nos fiziološkom otopinom, te vode računa o dovoljnom unosu tekućine, naročito ako dijete ima temperaturu. Prilikom spavanja važno je djetetu podignuti uzglavlje, kako bi mu se olakšalo iskašljavanje. Temperatura prostorije u kojoj dijete boravi trebala bi biti između 18-20 stupnjeva celzijusa.

Do neproduktivnog kašlja dolazi zbog nadraženosti i suhoće sluznice grla. To je razlog zašto kod ovog kašlja nema sekreta. Cilj liječenja je umiriti kašalj tako da se smiri osjetljivost sluznice. Ovdje su korisne inhalacije fiziološkom otopinom jer se time smanjuje iritacija sluznice te se preporučuje pojačan unos tekućine.

Fizikalna terapija i položajna drenaža

Također, važno je redovito provjetravanje prostorije u kojoj dijete boravi, naročito u zimskom periodu i sezoni grijanja, te paziti na optimalnu vlažnost prostorije bilo ovlaživačima zraka, vodom ili ručnikom na radijatorima. Svakako treba izbjegavati pušenje u prostorijama gdje dijete boravi.

Za pokretanje sekreta može se provoditi fizikalna terapija te položajna drenaža. Ponekad je potrebno primijeniti i lijekove koji dijelom pokreću sekret te pomažu iskašljavanju, no odluku o tome svakako treba prepustiti liječniku. 

Kako vi liječite kašalj kod djeteta? Uključite se u raspravu na forumu i podijelite svoje savjete s drugim roditeljima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.