Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 07. studenoga 2019.

Savjeti liječnika iz Klaićeve: Kako se riješiti kašlja i pomoći djetetu sa začepljenim nosom?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kašalj kod male djece drugi najčešći razlog dolaska u hitnu službu. Dojenčad i manja djeca ne znaju ispljunuti sekret nego ga gutaju, pa ga često povrate. Djetetu možete pomoći tako da mu dajete više tekućine ili ga češće dojite jer tekućina razrjeđuje sluz

Klinika za dječje bolesti Zagreb pokrenula je videoradionice “Povišena tjelesna temperatura i kašalj u ranom djetinjstvu – kako pomoći bolesnom djetetu”.

Stručnjaci s Odjela za pulmologiju, alergologiju, imunologiju i reumatologiju kažu kako je kašalj kod male djece drugi najčešći razlog dolaska u hitnu službu. Roditelje najčešće brine je li simptom neke ozbiljne bolesti, iako najčešće nije. Akutni traje četiri tjedna, a kronični dulje od osam tjedana. U 60 posto uzrok je prehlada, u devet posto bronhitis, isto kao i astma, a u samo pet posto uzrok kašlja je upala pluća.

bolesno dijete Možda te zanima... Kako se riješiti kašlja? Beba

Djeca ne znaju ispljunuti sekret nego ga gutaju pa povraćaju

Liječnika posjetite kad kašalj značajno remeti spavanje ili hranjenje, ali i ako teški kašalj uzrokuje stalno povraćanje, ne samo nakon jela nego svaki put kad kašlje. Iako, dobro je znati da dojenčad i manja djeca ne znaju ispljunuti sekret nego ga gutaju, pa ga često povrate, što je za njih dobro i nije razlog za brigu ako ne povraćaju i obroke.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

U tom slučaju postoji opasnost od dehidracije. Nadalje, kad je dijete suviše iscrpljeno, zviždi mu u prsima, ima bolan kašalj ili on zvuči poput laveža psa, pođite liječniku. Isto treba učiniti i ako uz kašalj temperatura ne pada ispod 40°C, kada dugo traje, i uz njega se pojavi neki osip.

Procijenite i diše li dijete otežano - brojite mu udisaje u minuti. Novorođenčad ne bi trebala disati više od 60 puta, dojenčad 50, u 2. godini do 40, a u predškolskoj dobi do 20. Otežano disanje vidjet ćete i po uvlačenju međurebrenih prostora i područja iznad prsne kosti kod kojeg se dijete vidno napreže.

Možda te zanima... Temperatura kod bebe: 7 stvari koje roditelji možda ne znaju Beba

Dojenčad će stenjati, pa i širiti nosnice i usput klimati glavicom. Djetetu možete pomoći tako da mu dajete više tekućine ili ga češće dojite jer tekućina razrjeđuje sluz. Stavite ga u povišen položaj pri spavanju i održavajte higijenu nosa jer do kašlja dolazi zbog curenja sekreta u grlo.

Kod dojenčadi to može ugroziti sisanje i gutanje, a ubrzo može uslijediti i dehidracija. Za liječenje kašlja važno je otkriti uzrok - prehlada, astma ili upala pluća te prvo liječiti tu bolest, a antitusici ili mukolitici nisu toliko djelotvorni. Pomoći će med.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako ispirati začepljen nos?

Malom djetetu najbolje je ispirati nos s 5-10 ml fiziološke otopine tri puta na dan. Dijete položite na bok, ušpricajte u nosnicu pa ostavite da se ispere na drugu. Kod starije djece ukapava se 20 ml fiziološke otopine tri puta dnevno u stojećem položaju, a u međuvremenu neka ispuhuju nos.

beba mama Možda te zanima... Što kad beba ne može disati zbog začepljenog nosa? Beba

Dva su tipa kašlja:

  • suhi i podražajni, javlja se u prva tri-četiri dana bolesti
  • produktivni 'vlažan', javlja se nakon tri-četiri dana kad počinje iskašljavanje

Čišćenje nosa kućnim aspiratorom:

  • nos prvo obilno nakapati fiziološkom otopinom
  • začepiti suprotnu nosnicu, a u slobodnu staviti nastavak u prednji nosni hodnik dok se ne izvuče sekret
  • ponoviti sa suprotnom nosnicom
Možda te zanima... Kako preživjeti sezonu prehlada: Vodič za prevenciju, liječenje i najčešći mitovi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.