Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 01. ožujka 2018.

Trebate li zbog kašlja voditi dijete pedijatru?

djevojčica pedijatar kašalj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pitanje koje muči roditelje kad krene kašalj je kad je vrijeme za odvesti ga kod doktora. "Ako je dijete normalnog općeg stanja, dobrog apetita i nema temperaturu, ne mora ići na pregled", objašnjava pedijatar Milivoj Jovančević

"Zbog kašlja dijete nije nužno voditi pedijatru. Dokle god je dijete općeg dobrog stanja, ima normalan apetit, ne remeti mu bitno spavanje, tjelesnu aktivnost, nema vrućicu, ne treba ići na pregled pedijatru. Pregled treba obaviti tek ako bi se nešto od ovog pojavilo. Najčešće se radi o infekcijama nosa, nosne sluznice, koje traju dosta dugo, dok dijete ne stvori imunitet. I tu zapravo nije pametno ni davati antibiotike, a ono što treba je dobro ispirati sluznicu nosa fiziološkom otopinom, ili otopinom koje su malo koncentriranije, tzv. hipertoničnim otopinama soli, izbjegavati pregrijavanje zraka u prostoru gdje dijete boravi, što češće izlaziti van i osigurati dovoljan unos tekućine", savjetuje pedijatar Milivoj Jovančević.

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.