Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. ožujka 2022.

Zašto ne treba tjerati djecu da uvijek pospreme za sobom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako vrijeme za igru jednom mora završiti, to ne znači da djeca uvijek trebaju pospremiti za sobom. Pročitajte zašto je dobro da roditelji ponekad puste djecu da ostave svoje igračke i umjetnička djela bez da počiste za sobom

Zamislite ovo: Ako ste bili koncentrirani na nešto što obavljate, fokusirani na nešto što vam puno znači (rad na poslu, pisanje, pletenje, proračunske tablice, računi, sadnja cvijeća, obavljanje obaveza i slično) i pri kraju ste sa svojim poslom - kako biste se osjećali kad bi vam netko iznenada zatvorio laptop, uzeo vam olovku ili igle za pletenje iz ruke i rekao vam da prestanete s onim što radite i počnete nešto sasvim novo?  Biste li bili frustrirani? Osjećali manjak poštovanja? Biste li osjećali kao da nemate volju ni za čim? Vjerojatno da, a ni vaše dijete nije drugačije od vas.

Važnost kreativnosti i dječje igre

Maria Montessori, poznata dr. psihijatrije i pedagoginja, naglašavala je važnost poštovanja djeteta, njegove slobode samoizražavanja te odgoja i obrazovanja putem osjetila i pokreta. Vjerovala je da je za dobar odgoj djeteta jednako važna i brižljivo pripremljena okolina i aktivnosti koje razvijaju sve dječje sposobnosti, kreativnost, neprestano istraživanje, stjecanje novih znanja i prilagođavanje promjenama.

Možda te zanima... Mamina odluka: 'Evo zašto ovog ljeta ne radimo ništa' Školarci

Ona se vodila mišlju kako igra predstavlja rad u djetinjstvu i kako je važno da roditelji prihvate i poštuju tu činjenicu. Dijete svoju igru shvaća kao posao. Što god da stvara, gradi, crta ili modelira, u kakvom je god svijetu ili ulozi - djetetu je to važno. Njihov rad njima je maestralan i važan, na isti način na koji je vama važan projekt na poslu, cvijeće, pletenje ili nešto drugo. Štoviše, djeci je njihov rad još važniji jer njihov 'posao' predstavlja novostečene vještine i sposobnosti, bilo da se radi o tome da su prvi put sami uspjeli složiti tračnice za vlak, riješili zagonetku ili shvatili kako funkcionira neka igra. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

I kada roditelji ulijeću s rečenicom poput: 'Vrijeme je da pospremimo igračke' i objave da je došao kraj igri, zapravo govore djeci da 'napuste brod' na kojem su možda baš sad počeli imati stvari pod kontrolom. Na taj način roditelji zaustavljaju kreativnost i koče dijete u svojoj aktivnosti što je posebno teško za malu djecu kojima je glavna ambicija u životu osjećati kontrolu u nečemu što rade i što ih veseli. 

dijete igračke igranje Možda te zanima... Pospremanje igračaka: može li proći bez drame? Vrtić

Naravno, vrijeme za igru jednom mora završiti, to je neizbježno, ali isto tako je neizbježno da djeca ne moraju uvijek pospremiti za sobom. Ponekad bismo jednostavno mogli pustiti djecu da ostave svoje igračke i djela bez da počiste za sobom. Kada to napravimo, kada dopustimo djeci da sačuvaju svoj 'rad' - šaljemo snažnu poruku poštovanja i zahvalnosti za vrijeme i trud koji su uložili u svoj projekt

Što reći djetetu?

Ako osjetite nevoljkost ili opiranje djeteta u pospremanju svojih igračaka, priznajte važnost njegovog rada govoreći mu da ne treba pospremiti za sobom. Pokušajte upotrijebiti rečenice poput ovih:

"Ne moraš pospremiti! Sačuvaj svoj rad, neka ostane na svom mjestu."

"Hajmo napisati tvoje ime na komadić papira i staviti ga kraj projekta tako da ga nitko drugi ne dira."

"Ne moraš pospremiti za sobom, ali moramo to pomaknuti. Hajmo zajedno naći sigurno mjesto na koje ga možemo staviti."

"Možeš ostaviti igračke netaknute, ali moramo uzeti pauzu pa ćeš se vratiti natrag svom projektu/igri nakon što..."

"Baš si se potrudio, ovo moramo imati za uspomenu. Hajmo poslikati tvoj rad prije nego što pospremimo!"

"Wow! Ovo je prekrasno! Hajmo naći super mjesto na koje ćemo ga staviti tako da ga uvijek možemo vidjeti."

"Moramo završiti s igrom za sada, ali hoćeš li ponijeti neku igračku/dio rada sa sobom?"

Možda te zanima... Četiri greške kojima ubijamo dječju kreativnost Školarci

Roditelji koji su u stanju tolerirati i pregovarati oko pospremanja, šalju mnogo poruka oko osnovnih vještina i ponašanja koje želimo da naša djeca usvoje, poput:

  • sposobnosti da budu fleksibilni
  • prihvaćanja da stvari neće uvijek ići kako zamislimo
  • kompromisa
  • poštovanja i zahvalnosti
  • poštovati vrijeme i trud 

I još jedna od važnijih stvari, takav odgoj pokazuje djeci da ne moramo uvijek imati stvari pod kontrolom. Ne moramo uvijek biti ti koji su najozbiljniji i ne znaju se zabavljati. Možemo i popustiti, biti spontani i opušteni - što je ponekad jako teško za većinu roditelja. 

roditelji dijete roditeljstvo Možda te zanima... Zaokret u odgoju: Manje kontrole, a više igre i druženja Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.