Roditelji Tatina zona 26. srpnja 2013.

'Djecu želimo odgojiti bez da ih slomimo'

Azamat Nabiullin Ana Marija Šir s djecom
Foto: Goran Jakuš/PIXELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvak baleta u zagrebačkom HNK Azamat Nabiullin, koji sa suprugom violisticom Anom Marijom Šir ima dvoje djece, petogodišnju Sašu i jednoipolgodišnjeg Ruslana, kaže kako djeci ne želi isprati mozak, već ih želi naučiti da misle svojom glavom

"Shvatio sam da se moram promijeniti i da moram biti sretan da bi i moja djeca bila sretna. Roditeljstvo me prisililo da vidim tko sam, da počnem gledati tko sam. Da poradim na sebi. To je jako dug i težak put na koji vjerojatno ne bih niti krenuo da nisam dobio djecu", otkriva nam simpatični baletan ruskog podrijetla Azamat Nabiullin koji sa suprugom violisticom Ana Marijom Šir ima dvoje djece – petogodišnju Sašu i jednoipolgodišnjeg Ruslana.

Ravnopravni član njihove obitelji je i kujica Tora, koju su Ana Marija i Azamat spasili iz azila Noina arka, te dvije mačke. Sašini i Ruslanovi mama i tata slažu se kako im je važno da im djeca odrastaju uz životinje pa je Tora tako neizostavni pratitelj u šetnjama ove vesele glazbene obitelji.

Prvak baleta u HNK za Klokanicu je ispričao što je njemu i njegovoj supruzi bitno u odgoju djece, a požalio se kako tijekom plesne sezone baš i ne stigne previše vremena provoditi s njima.

Azamat Nabiullin Ana Marija Šir s djecom i psom Torom | Author: Goran Jakuš/PIXELL Foto: Goran Jakuš/PIXELL

'Plesači malo vremena uspiju provesti s obitelji'

"Teško je uskladiti posao i roditeljstvo. Ove sam sezone bio van pogona zbog malo kompliciranije ozljede pa sam dosta mogao uletjeti i olakšati Ani Mariji povratak na posao. Inače me djeca znaju ne vidjeti. Već sam jednom rekao da znam otići dok su još u krevetu, a vratiti se kad već spavaju. Plesači nažalost jako malo vremena uspiju provesti sa svojom obitelji", kaže Azamat.

Što se tiče odgoja, napominje kako im je jako bitno da njihova dječica nauče misliti vlastitom glavom, odnosno kaže kako im ne žele nametati neka pravila i norme kojih se moraju bespogovorno držati. Na pitanje što im je bitno u odgoju djece, Azamat odgovara:

"Da ih naučimo bez da ih slomimo. Da im ne isperemo mozak nego da koriste svoju glavu. Da poštuju sebe i sve oko sebe".

Kako bi njihove stavove o odgoju djeca usvajala i u vrtiću, Sašu su Ana Marija i Azamat upisali u Montessori vrtić jer im se, objašnjava baletan, njihova odgojna metoda učinila najbolja za ono što žele postići sa svojom djecom.

Djeca se savršeno slažu

"Radi se s tim malim mozgovima, rezultati se vide. Odlično je to što u grupi ima djece s posebnim potrebama, tako da Saša više uopće ne primjećuje ako je netko drugačiji od nje. Prilagodba u vrtić je protekla super, nakon dva dana nam je rekla da odemo", priča Azamat koji sa svojom kćerkicom priča ruski, a i sinu priča priče na svom materinjem jeziku.

Za svoju djecu Azamat kaže da se od prvog dana savršeno slažu te su sada već nerazdvojni.

"Saša nikada nije pokazivala ljubomoru, ali je od početka u svemu sudjelovala. Čak nam je pomagala u mijenjanju pelena. Saša je puno mirnija, a on je pravi huligan", ispričao nam je Azamat te kroz smijeh dodao kako nije rijetkost da ih mali Ruslan noću probudi tako što im baci nešto u glavu. Iako je Saša od svog brata mnogo mirnija, Azamat kaže kako su na momente jako slični. No, smatra kako je između ženskog i muškog djeteta velika razlika.

Prvaka baleta u zagrebačkom HNK pitali smo i kako se osjećao kada je prvi puta vidio svoje dijete, a on iskreno odgovara kako je bio najsretniji čovjek na svijetu.

Azamat Nabiullin Ana Marija Šir s djecom | Author: Goran Jakuš/PIXELL Foto: Goran Jakuš/PIXELL

Supruga tijekom poroda niti jednom nije viknula

"Osjetio sam da sam tu s razlogom, da mi život ima smisla. Ona je bila moj mali klon. Ista stvar i sa sinom, samo je s prvim djetetom to nekako dramatičnije", kaže plesač ruskog podrijetla. Za Klokanicu je otkrio i kako nije prisustvovao porodu svoje djece iz jednostavnog razloga – Ana Marija nije željela da bude u rađaonici.

"Ona je tip koji voli sam obaviti teške stvari. Kad je rađala Sašu, stajao sam na vratima i slušao. Ona nijednom nije viknula, a između trudova je pričala proste viceve. Kad se rađao naš sin Ruslan, bio sam kod njenih roditelja i samo mi je stigao MMS. Fotografirala ga je dok mu još nisu odrezali pupčanu vrpcu", smije se simpatični Azamat dodavši kako se Ana Marija tijekom trudnoća nije puno mijenjala. Osim što je bila nešto sentimentalnija.

Budući da se i on i supruga bave glazbom, pitali smo Azamata pokazuju li i njihova djeca interes za umjetnost.

Djeca odrastaju uz glazbu

"Ta djeca po cijeli dan plešu. Kao prvo, oboje su praktički od rođenja na predstavama, u tom su svijetu. Uz to, kod nas se muzika uvijek slušala po cijeli dan i moja žena zapravo ni ne hoda, nego skakuće ili pleše. Kćer zna odsvirati par pjesmica na sintesajzeru i odmalena je žena uči solfeggio. Kad je moguće, gleda moje probe i vjerojatno upija", priča Azamat. Iako im djeca odrastaju uz glazbu i ona je sastavni dio njihove svakodnevice, Azamat iskreno priznaje kako ne bi volio da mu djeca budu plesači.

Ana Marija i Azamat sa svojom djecom slobodno vrijeme najviše voli provoditi na zraku, u parku, u prirodi, sa životinjama. Baletan kaže da svoju fizičku spretnost nastoji prenijeti i na djecu i želi da budu što više aktivni, da trče i penju se po drveću. Saša i Ruslan ne gledaju televiziju, a gledaju samo one crtiće koje su mama i tata odobrili i koji imaju nekakvog smisla.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.