Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. kolovoza 2016.

7 načina kako pomoći djetetu da razvija motoriku i kreativnost

dijete boje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Omogućite djetetu da koristi krede, drvene bojice, plastelin i druge materijale da bi razvijalo motoriku i izražavalo umjetničku prirodu

1. Razgovarajte s djetetom

Pažljivo slušanje i razgovor s djetetom dvije su najvažnije stvari, tvrde stručnjaci. Ukoliko nitko ne priča s mališanom, ili to rijetko čini, on neće shvatiti osnove jezika. A ako ga ne slušate, njegov mozak neće biti podvrgnuto treningu koji je neophodan da bi dijete savladalo vještinu komunikacije.

 • Komentirajte ono što vidite. Djeca pričljivih majki, koje se često obraćaju djeci i komentiraju stvari i događaje oko sebe, obično ranije progovore. Zato, izgovarajte nazive stvari oko sebe, opisujte ih, uspoređujte s drugim stvarima i objašnjavajte sve što vidite.
 • Uklonite zvukove iz pozadine. Zvuci TV-a ili glazbeni uređaji narušavaju koncentraciju i ometaju razgovor.
 • Pažljivo slušajte što vam dijete govori. Okrenite glavu prema njemu dok vam se obraća i gledajte ga u oči.

6 vještina za život koje svako dijete treba znati

2. Čitajte mu knjige

Čitanje knjiga obogaćuje djetetov vokabular, razvija mu pažnju i utječe na zbližavanje s odraslima. Zato, neka knjige za laku noć budu obavezan dio svakodnevnog rituala. Ukoliko je vaše dijete naročito zainteresirano, možete mu pokazivati i izgovarati pojedina slova. Dijete može naučiti čitati već u trećoj godini. Ipak, prepustite mu da samo diktira tempo - nemojte ga požurivati..

Učenjem kroz igru djeca bolje uče

3. Slušajte glazbu i učite pjesmice

Iako ne postoje dokazi da slušanje klasične glazbe povećava inteligenciju, glazba svakako potiče mentalni i emocionalni razvoj. Neki ljudi vjeruju da su glazbene i matematičke sposobnosti u tijesnoj vezi, mada studije pokazuju da glazbenici nisu ništa bolji matematičari od drugih ljudi.

 • Pjevajte svom djetetu pjesmice za laku noć!
 • Učite ga različitim radnjama pjevajući. Ton će mu pomoći da se koncentrira i lakše zapamti riječi.
 • Dopustite da samo izabere glazbu u kojoj uživa i da "svira" koristeći glazbene igračke ili poklopce, konzerve i druge predmete koji proizvode zvuk (malo buke, valjda, možete izdržati!).

Da bi dijete voljelo učiti, mora voljeti sebe

4. Umjetničke igre

Omogućite djetetu da koristi krede, drvene bojice, plastelin i druge materijale da bi razvijalo motoriku i izražavalo umjetničku prirodu.

 • Pohvalite svaki njegov umjetnički rad i izložite ga na vidno mjesto. To će ga učiniti zadovoljnim i ponosnim.
 • Prikupite materijal za izradu djela. Naravno, nemojte trošiti bogatstvo na skupe materijale u trgovinama igračaka ili specijaliziranim trgovinama. Za izradu interesantnih kolaža, igračaka ili drugih umjetničkih djela, spremite ambalaže od različitih proizvoda, sakupljajte suho lišće u parku, omote od čokolade i slično.

Četiri greške kojima ubijamo dječju kreativnost

5. Igrajte se s brojevima

Što ranije upozna brojke, dijete će lakše savladati njihovu uporabu. Za početak, zajedno brojite stepenice, klupe u parku, kamenčiće. Osim toga, upoznajte ga s pojmovima veličine i kvalitete kroz primjere: "Hajde, izbroji tanjure na stolu!" Ili "Želiš malu ili veliku jabuku?".

 • Učite dijete brojevima kroz pjesmice u rimi, kao što su "Jedan, dva, oblačim se ja. Tri, četiri, idemo van svi! "
 • Kupite igračke u obliku brojki ili s natpisima - magnete za hladnjak, zagonetke u obliku brojeva.
 • Dijelite stvari! Isjeckajte hranu na komadiće, a potom ih prebrojavajte.

televizija televizor dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Pažljivo birajte TV program

Praćenje TV programa primjerenog uzrastu djeteta, u kojem beskrajno uživa, sasvim je OK. Istraživanja pokazuju da su kvalitetni edukativni programi korisni jer potiču pažnju, obogaćuju rječnik, sposobnost shvaćanja i verbalnog izražavanja, kao i znanje o glasovima. Ipak, nemojte koristiti televizor kao zamjenu za dadilju. TV program nikada ne može biti zamjena za živi razgovor s djetetom!

 • Gledajte televizijski program zajedno s djetetom, a kasnije komentirajte ono što ste vidjeli. I, stvorite naviku isključivati ​​TV nakon okončanja neke emisije.
 • Nemojte brinuti ako već stotinu puta gledao isti DVD. Ponavljanje je majka znanja.

7. Provodite vrijeme izvan kuće

Dijete može mnogo toga naučiti tijekom šetnje parkom, gradom, posjete zoološkom vrtu ili nekom izletištu.

 • Potrudite se svakog dana zabavljati na drugačiji način: pozivajte drugu djecu u posjet, idite u goste rođacima koji imaju djecu, igrajte se s mališanom na igralištu
 • Vodite ga u kino, na bazen i na druga mjesta na kojima se okuplja mnogo ljudi. Tako će stalno biti izloženo novim iskustvima i lakše će učiti.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.