Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. travnja 2016.

Nemojte zaboraviti, igra je ključna za razvoj

djeca dječaci bebe igra
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada se dijete igra ono se zabavlja, ali i uči o sebi i drugima. Važno da dijete ima dovoljno vremena za igru jer je ona ključna za djetetov kognitivni razvoj te razvoj moralnog sustava

Jako je važno da dijete razvija prstiće zbog živčanog sustava. Što su prstići aktivniji, to se bolje ostvaruje njegov govorni, emocionalni i intelektualni razvoj. Vježbe prstićima treba započeti što prije. Masirajte, blago razgibavajte i milujte dječje prste.

Igre prstićima i druge aktivnosti za razvoj fine motorike

Kada dijete napuni godinu dana, možete započeti s igrom pretvaranja. Upotrijebite predmete ili ljude kao zamjenu za simbole koji to inače nisu. Npr. neka vam kauč bude podmornica, tepih leteći tepih, lonac neka bude kapa, itd. Kroz ovu igru djeca se uče uživjeti u tuđu perspektivu i razvijaju vještine u rješavanju socijalnih problema, ali postaju i kreativnija.

Razvoj fine motorike od pincentnog hvata do pisanja

Nakon navršene pete godine života djeteta, ono je spremno za igru s pravilima. To su uglavnom društvene igre koje imaju cilj, ali i pravila kako doći do tog cilja. Za početak je najbolje da možda igrate skrivača ili ‘čovječe, ne ljuti se’. Na ovaj način dijete će naučiti gubiti i nositi se s neuspjesima.

Dobro je da gube u igrama, nemojte uvijek popuštati

Kako dijete odrasta, tako bira sve složenije igre, kao što su igre s kartama, ali neka djeca se okrenu i sportskim igrama.

Znate li koji je najveći problem većine roditelja?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.