Vrtić Igre za djecu 07. prosinca 2016.

Razvoj motoričkih sposobnosti djeteta kroz igru

Lego
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igranjem djeca zadovoljavaju više svojih potreba, onu za samom igrom, ali i razvijaju socijalne norme i svoje spoznajno-motoričke vještine. Druženje s vršnjacima nezamjenjivi je dio njegovog razvoja u djetinjstvu. Igrajući se u paru, motoričke vještine djece podižu se na višu razinu jer takva igra zahtijeva veći stupanj koordinacije i involviranosti

Djetinjstvo i igra su dva nerazdvojna pojma. Isprepliću se i nadopunjuju svakodnevno. Igranjem djeca zadovoljavaju više svojih potreba, onu za samom igrom, ali i razvijaju socijalne norme i svoje spoznajno-motoričke vještine.

Koliko god nam se činilo da se dijete može igrati samostalno, druženje s vršnjacima nezamjenjivi je dio njegovog razvoja u djetinjstvu. Igrajući se u paru, motoričke vještine djece podižu se na višu razinu jer takva igra zahtijeva veći stupanj koordinacije i involviranosti.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Gradnja svijeta mašte

Koristeći LEGO DUPLO kockice omogućavate svom mališanu da upotrijebi svoju maštu i izgradi svijet baš onako kako ga zamišlja. Tako potičete razmišljanje i razvoj mašte kod djeteta, a nakon završenog rada, pohvalama potičete njegovo samopouzdanje. U gradnji svog imaginarnog svijeta, dijete će često tražiti vašu pomoć. Strpljivo mu pomozite i naučite ga da pružajući pomoć drugima kada im je potrebna, činimo dobro za sebi bliske ljude i prijatelje.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Često će se dogoditi da se mališani pretvaraju kako su neka druga osoba. Ta osoba može biti netko tko stvarno postoji, a može biti i njihov omiljeni lik iz crtića ili čak netko koga su potpuno izmislili. Od najranijeg djetinjstva do predškolske dobi, takvu igru ne treba ograničavati i dijete uvjeravati kako nisu ta osoba. Ponekad se dogodi da takvim pokušajima samo učvrstimo vezu s imaginarnom osobom, što je kontra efekt od onoga što bi željeli. Igrajući se s vršnjacima, imaginarna osoba iz djetetove mašte s vremenom će polako nestajati, a jednog dana i potpuno otići.

Motoričke sposobnosti kao temelj za budućnost

Razvoj koordinacije motorike djeteta u ranom djetinjstvu zalog je za njegovu uspješnost u daljnjim fazama života. Ako vaše dijete ne pokazuje interes za takvu vrstu igru, možete ga sami potaknuti kod njega. LEGO DUPLO kockice iskoristite kao materijal, a sami nacrtajte građevine koje želite izgraditi. Zajedno s  mališanima, gradite te građevine. Naravno, vi izgradite većinu za početak, a dijete neka vas poprati. S vremenom, samo će početi graditi puno više od vas, a vi se polako povlačite iz igre sve dok vas u jednom trenutku uopće ne bude trebalo.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Kada je igra završena, postoji nešto čemu također treba pridodati odgovarajuću pažnju. Igraći materijal potrebno je pospremiti na odgovarajuće mjesto. Kod djeteta predškolske dobi, takvom vježbom usađujemo odgovornost prema stvarima koje koristiti i učimo ga da aktivnosti ne završavaju samo kad završni zabavni dio, nego tek kada i prostor koji smo koristili ostavimo čistim iza sebe.

Roditelji i djeca – dva nerazdvojna svijeta

Često će se dogoditi da se dijete želi igrati baš kada vam najmanje odgovara. U takvim trenutcima, nemojte dozvoliti da to primijeti.

Lego | Author: Promo Foto: Promo

Donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

1. Posjednite dijete blizu sebe i dok obavljate neku drugu aktivnost neka vam priča što radi. Tako će imati osjećaj da ste uključeni i da mu posvećujete pažnju

2. Zadajte mu zadatak i određeni vremenski period u kojem ga treba izvršiti.. Vama će dati prostor da obavite svoje zadatke, a dijete će se truditi pokazati vam kako je uspješan.

3. Odgodite igru za vrijeme kada vam više odgovara i objasnite mališanima kako ne možemo uvijek sve dobiti čim želimo. Tako ih učite strpljivosti i razumijevanju za druge osobe.

LEGO DUPLO na Facebooku može vam dati još ideja za igru i otkriti čudesan svijet kockica!

Advertisement

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.