Roditelji Sretna mama 05. veljače 2016.

Zaokret u odgoju: Manje kontrole, a više igre i druženja

roditelji dijete roditeljstvo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako moderni roditelji nemaju puno vremena, s djecom će biti nauštrb previše slobodnih aktivnosti. Od djece će se očekivati da više toga naprave sama, a manje će im roditelji organizirati vrijeme

Roditeljstvo je, kao i sve ostalo u životu, podložno trendovima, a stilovi odgoja znatno su se mijenjali tijekom proteklih godina. 
Donosimo vam nekoliko trendova objavljenih na vodećim američkim portalima za roditeljstvo koji će obilježiti 2016. godinu. Jedna stvar im je zajednička - sve postaje opuštenije

1. ‘Helikopter’ roditeljstvo 

Djeca koja su odrasla s roditeljima koji su ih nadzirali i organizirali svaki njihov korak napuštaju takav stil. Znatno su opušteniji i potiču veću neovisnost djece, a manje vremena provode organizirajući i planirajući svaku slobodnu sekundu. 

Odgoj poput dresure blokira razvoj mozga

2. Svestrane dadilje 

Kod odabira pomoći u kući i brige oko djeteta roditeljima više nije dovoljna obična dadilja. Prema novijim kriterijima, od osobe koja se brine oko djeteta sve više roditelja tražit će da ima dobru opću naobrazbu, da je školovana dadilja, po mogućnosti medicinska sestra, te da je upoznata s osnovama dječje psihologije. I, svakako, više nije trend da osoba koja vam sprema kuću usput i pričuva dijete. Dakle, dadilja s licencom je ono što se u 2016. traži. 

Prednost je dadilje što se potpuno prilagođava obitelji

3. Hibridne izvedenice i nasljeđivanje imena 

Proteklih godina porastao je broj neobičnih imena ne bi li se istaknula originalnost i kako bi se dijete razlikovalo od vršnjaka. Tako su prije dvije godine u Hrvatskoj rođeni djevojčica Makfiret i dječak Emajil. Prema pisanju američkog portala za roditeljstvo Care.com, djevojčice sve češće nasljeđuju izvedenice od imena majke i bake. Tako se, primjerice, ne treba čuditi imenu Sanija, koje je kombinacija imena Sanja i Antonija. Ako se ne možete odlučiti za ime jedne bake. 

Najluđa dječja imena koja su zakonom zabranjena

4. Smanjenje uloge super roditelja 

Dugo se od roditelja očekivalo da se ponašaju kao superjunaci iz filmova pa da nakon posla lete na sve strane ne bi li uspjeli odraditi i sve poslove vezane uz kuću i prijevoz djece na aktivnosti. Trend se u 2016. godini mijenja i vraćamo se korijenima. Moderni roditelji zbog užurbanog načina života bit će primorani zamoliti bake, djedove i ostalu bližu rodbinu da preuzmu dio brige za potomke. Između ostalog, fleksibilniji su i djeca se ne moraju upisati na pet aktivnosti. 

Autoritarni odgoj stvara nesigurne, a popustljivi neodgovorne osobe

5. Padaju sve ograde 

U modernom svijetu transrodne osobe više nisu čudo, a različitosti se prihvaćaju. Sve više brendova izbacuje podjelu po spolu kod igračaka i odjeće, a omiljene dječje emisije uvode likove koji imaju neki nedostatak ili probleme. Vrijeme je da naučimo djecu toleranciji, razumijevanju i brizi za druge.     

Ispunio želju osmogodišnjem dječaku i našminkao ga poput transvestita

djevojčica cura kći škola | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Brži život nosi pozitivne promjene

Stručnjakinja za roditeljstvo Katie Bugbee kaže da se velik zaokret u pristupu odgoja očekuje zbog promjena u društvu. Sve više kućanstava ima dva prihoda, širi je pristup tehnologiji, život je brži pa se mijenja i dinamika odnosa u obitelji. Ističe kako su promjene uglavnom pozitivne.

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.