Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. srpnja 2018.

Igre prstićima i druge aktivnosti za razvoj fine motorike

mama i beba komunikacija prstima
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već djeca jasličke dobi vole kratke stihove i pjesmice koji se izvode uz istovremeno dodirivanje prstića, a osim razvoja motorike, ovakve igre potaknut će i stvaranje posebne veze između vas i djeteta, kao i osjećaja pripadnosti, sreće, zadovoljstva

Za sve ove aktivnosti materijal je prilično jeftin ili ga već imate kod kuće. Najljepše od svega je što ih kroz različite varijacije možete neprestano ponavljati, a ta malena promjena učinit će aktivnost zabavnom djeci i u nju će se uvijek uključivati sa istim žarom. Jedino što će se promijeniti tijekom vremena jest napredak u razvoju fine motorike vašega djeteta te osjećaj postignuća, jer će ponavljanjem aktivnosti njihov konačni produkt biti napravljen brže, spretnije i ljepše, čime ćete pozitivno utjecati i na djetetovo samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.

crtanje Možda te zanima... Kako potaknuti razvoj fine motorike kod djeteta? Vrtić

1. Igre prstićima

Sjećate li se ovakvih igara iz svog djetinjstva? Za igru prstićima dovoljni ste vaše dijete i vi. Već djeca jasličke dobi vole kratke stihove i pjesmice koji se izvode uz istovremeno dodirivanje dječjih prstića. Igra se odvija uvijek po istom pravilu – krećemo od dječjeg palca i završavamo malim prstom, uz istovremeno izgovaranje stihova. Osim razvoja motorike djeteta, velika je prednost ovakvih igara i u tome što se izvode na način da se između djeteta i vas stvara posebna veza i osjećaji pripadnosti, sreće, zadovoljstva, zbog čega će im se dijete uvijek iznova rado vraćati pa čak ih i inicirati. 

dijete igra lutke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Veća će djeca uživati u kompliciranijim izazovima i zadacima tipa: dotakni palcom sve prste redom; dotakni palac palcom, kažiprst kažiprstom i tako sve redom; napravi pužića koji puže svakim prstom; "hodaj" prstićima koristeći bilo koja dva prsta na ruci...

beba pincentni hvat Možda te zanima... Razvoj fine motorike od pincentnog hvata do pisanja Beba

2. Nizanje

Baza je vrlo jednostavna – komad špage, vune, vezica za cipele, čupava žica. Na njih možete nizati perlice, izrezane slamčice (za manju djecu režite ih na kraće komadiće, za veću na duže), tjesteninu (makarone i pužiće, sitnu tjesteninu za juhu), gumbe različitih boja i veličina, prirodne materijale poput kokica, namočenog graha, šipka ili kestena ujesen.

motorika | Author: Kristina Kaliman, odgojiteljica Foto: Kristina Kaliman, odgojiteljica

Igru možete podići i na višu razinu slažući razne nizove pa ćete im, na primjer, predložiti da slože ogrlicu kombiniranjem 2 plave perlice za kojima će slijediti 4 žute. Time ćete, osim razvoja fine motorike, imenovati boje te usvajati početne matematičke pojmove (niz od 2 elementa) i usput brojati.

3. Lijepljenje

Da, čak i dijete jasličke dobi može se igrati kolažem, no na malo drugačiji način. Za bebu ćete komadiće šarenih papira izrezati sami, a onda im ih ponuditi uz samoljepivu prozirnu foliju. Onu kojom će roditelji školaraca možda omotati knjige. Na ljepljivu foliju djeca će pritisnuti komadiće papira, a onda ćete sve skupa zalijepiti na papirnatu podlogu i dobiti divne likovne radove.

motorika | Author: Kristina Kaliman, odgojiteljica Foto: Kristina Kaliman, odgojiteljica

Za stariju djecu najprikladnije je ljepilo u sticku koje im omogućava da naprave precizan i uredan rad.

Možda te zanima... 9 zabavnih načina za poticanje razvoja kod male djece Vrtić

4. Šivanje

Igla, po mogućnosti tupa. Vuna. Gumbi. I to je to. 

motorika | Author: Kristina Kaliman, odgojiteljica Foto: Kristina Kaliman, odgojiteljica

5. Otiskivanje

Kupovni žigići djeci su jako zanimljivi. No jeste li svjesni koliko zanimljivih materijala za ovu aktivnost se nalazi u vašoj bližoj okolini? Lišće, polovice jabuka ili krumpira, vilice, kalupi od kolača, noge gumenih ili plastičnih igračaka životinja, lego kocke. Vlastite žigiće možete izraditi i od materijala različitih tekstura poput spužve, stiropora ili valovitog kartona.

motorika | Author: Kristina Kaliman, odgojiteljica Foto: Kristina Kaliman, odgojiteljica

 Zajednički pronađene svakodnevne predmete samo umočite u temperu pa se poigrajte otiskivanjem različitih oblika, miješanjem boja i različitim teksturama dobivenim otiskivanjem. 

Možda te zanima... Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.