Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. rujna 2016.

'Što se djeca više igraju, bolje napreduju u razvoju'

Nivea Neka odrastanje bude dječja igra
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U sklopu projekta "Neka odrastanje bude dječja igra" predstavljeni su prototipovi igračaka u sklopu nagradnog natječaja na nivea.hr, a koliko su igra i igračka važne za psihofizički razvoj djece istaknuli su stručnjaci s područja psihologije, pedagogije i kulture

NIVEA je u Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavila ovogodišnji projekt društvene odgovornosti "Neka odrastanje bude dječja igra" koji provodi u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske te glavnu ovogodišnju temu - igračkuU sklopu predstavljanja projekta održana je i tribina o igri i igračkama, a koliko su igra i igračka važne za psihofizički razvoj djece istaknuli su stručnjaci s područja psihologije, pedagogije i kulture.

"Igra je instinkt koji nam pomaže da bismo preživjeli, a što se djeca više igraju, bolje napreduju u razvoju. Djeca imaju potrebu za aktivnom igrom, zanima ih koliko jako mogu zamahnuti rukom ili nogom, zato moraju vježbati svoju spretnost. Ako ne vježbaju, bit će nesigurni. I kod mladunčadi životinja jako je važno igrati se i vježbati igru", rekla je psihologinja i praktičarka terapije igrom dipl. psih. Sanja Ivanušević Grgas i naglasnila da postoji razlika u igri s roditeljima, bakama i djedovima te drugom djecom.

Djeci trebaju sve vrste igra

"Djeci trebaju sve vrste igra i sa svima. Dok kod kuće treba pustiti dijete da vodi igru, u kolektivu će biti drugačija situacija. U vrtiću će dijete vidjeti da je netko drugi bolji u nečemu pa će moći odmjeriti snage s njima, uspoređivati se i učiti od drugih", rekla je predsjednica OMEP Hrvatska (podružnica Svjetske organizacije za predškolski odgoj) Adrijana Višnjić Jevtić i objasnila da djeca u dobi od dvije godine počinje zanimati interakcija s drugom djecom.

"Dajte djetetu neku od modernih igračaka koja svijetli i blješti i pratite kako će se ponašati. Neće je htjeti dijeliti, a ako mu date drvenu igračku, uključivat će u igru i druge ljude jer neće znati što s njom", dodala je.

Pustite djecu da im bude dosadno jer tako istražuju maštu

Mnogi roditelji pitaju se kako je moguće da je djeci dosadno kad imaju toliko igračaka.

"Ne treba stalno zabavljati djecu. Pustite ih da im bude dosadno jer tako istražuju maštu. Jako je važno ne uskakati odmah kad vidimo da je djetetu dosadno. Djeci moramo pokazati da imamo povjerenja u njih da će samo pronaći nešto čime će ispuniti vrijeme", savjetuje Sanja Ivanušević Grgas.

Nivea Neka odrastanje bude dječja igra | Author: Promo Foto: Promo

Likovni umjetnik i ilustrator Ivan Vitez ispričao je zanimljivosti iz povijesti igre i igračaka i otkrio da je oduvijek postojala igra, ali ne i igračke. "Igračka nije prirodna već dizajnirana od čovjeka. Ona je alat koji omogućava igru. Već u egipatskim piramidama pronađeni su razni predmeti uz djecu za koje se pretpostavlja da su služile za igru. To su bile drvene i kamene kugle/lopte, lutke, životinjske figure s odsječenim nogama jer se vjerovalo da će tako ostati sa svojim vlasnicima. U starom Rimu, Sparti i Grčkoj djeca su se igrala igračkama oružjem. U to vrijeme igračke su imale odgojnu ulogu jer tada su se djeca odmalena pripremala da budu ratnici. U Srednjem vijeku većina stanovništva bila je nepismena, ali u kršćanskom svijetu nije bilo obitelji koja nije imala molitvenik u kući. Iako nisu znali čitati i pisati, vjeru su učili iz slika u molitvenicima. To su bile prve slikovnice, a slikovnica je također igračka", ispričao je.

Projekt "Neka odrastanje bude dječja igra" nastavlja se treću godinu zaredom, a ove godine NIVEA je donirala 150.000,00 kuna Savezu društava Naša djeca Hrvatske za raznovrsne programe, aktivnosti i edukacije koje uključuju rad s djecom na temu igre i igračke.

''Ove godine bazirali smo projekt na igračkama kao ključnim dodacima u igri, stoga smo u suradnji s četiri dizajnerice pripremili i jedan lijepi natječaj u kojem ćemo uz pomoć javnosti odabrati najbolji prijedlog igračke te ju u konačnici i producirati", izjavila je Nela Zadro, direktorica marketinga Beiersdorf Hrvatska.

Predstavljeni prototipovi igračaka

Na predstavljanju projekta prototipove igračaka s kojima će sudjelovati na nagradnom natječaju u sklopu projekta predstavile su dizajnerice Slavica Farkaš, Tea Janković, Iva Risek i Adriana Pavelić. Na mrežnim stranicama nivea.hr/djecja-igra predstavljeni su ideja, dizajn i funkcija svake igračke, a potrošači putem prijavnog obrasca mogu glasovati za najbolje rješenje.

Nivea Neka odrastanje bude dječja igra | Author: Promo Foto: Promo

Pobjednički prototip bit će predstavljen na posebnoj izložbi igračaka u studenom, a producirat će se u limitiranom izdanju. Pobjednička igračka koristit će se u edukativne svrhe s ciljem promicanja igre i igračke sastavnim dijelom odrastanja svakog djeteta.

Više o projektu "Neka odrastanje bude dječja igra" saznajte na web stranici i Facebooku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.