Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. studenoga 2016.

Važno je da dijete ima dovoljno vremena za igru

djeca igra igranje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igranje s djetetom potaknut će stvaranje posebne veze između vas i djeteta, a djeca kroz igru razvijaju i socijalne vještine

Kada se dijete igra ono ne samo da se zabavlja, nego uči o sebi i drugima. Jako je važno da dijete ima dovoljno vremena za igru. Igra je ključna za djetetov kognitivni razvoj, te za razvoj moralnog sustava.

Važno je da dijete razvija prstiće, jer je to jako bitno za njegov živčani sustav. Što su djetetovi prstići aktivniji to se bolje ostvaruje njegov govorni, emocionalni i intelektualni razvoj. Vježbe s prstićima treba početi što ranije. Masirajte, blago razgibavajte dječje prste.

Originalne ideje za pametnu igru s plastelinom

Kada dijete napuni godinu dana možete početi s igrom pretvaranja. Predmete ili ljude zamijenite za simbole koji to inače nisu. Npr. neka vam naslonjač bude podmornica, tepih leteći tepih, lonac neka bude kapa, itd. Kroz ovu igru ​​djeca se uče uživjeti u tuđu perspektivu i razvijaju vještine u rješavanju socijalnih problema, ali postaju i kreativniji.

Slobodni ples potiče razvoj kreativnosti i inteligencije

Nakon navršene pete godine života djeteta, spremno je za igru ​​s pravilima. To su uglavnom igre koje imaju cilj, ali i pravila kako doći do tog cilja. Za početak je najbolje da možda igrate "skrivača" ili "Čovječe, ne ljuti se". Na ovaj način dijete će naučiti da gubi i da se nosi s neuspjesima.

Kako dijete odrasta tako bira sve kompliciranije igre i složenije, poput igre s kartama, ali za djecu je dobro da se okrenu i sportskim igrama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.