Roditelji Sretna mama 16. rujna 2014.

'Svoju kćer potičem na kreativnost i nikad je ne posramljujem'

Maja Jurin Mali kreativci
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Maja Jurin, voditeljica edukativno kretivne radionice Mali kreativci i mama petogodišnje Brune, za Klokanicu je otkrila zašto svojoj kćeri nikada nije rekla da se treba sramiti nečega što je napravila, a ispričala nam je i kako joj je boravak u Londonu otkrio važnost kreativnih aktivnosti u ranom razvoju djeteta

"Najvažnije mi je da moja Bruna zna da sam uvijek tu za nju i da ću joj biti podrška u svakoj situaciji bez da osuđujem. Svoju kćer ne želim ograničavati i tako joj uništavati samopouzdanje. Osim toga, nikada joj nisam rekla da se srami nečega što je napravila. Zašto bi se dijete od dvije, tri godine sramilo što želi lizalicu u dućanu? Pa to je u tom trenutku cijeli njegov svijet!", kaže Maja Jurin, mama petogodišnje Brune, te dodaje kako joj je vrlo važno omogućiti svojoj kćeri da istražuje svijet oko sebe.

Kao tjelesno orijentirani psihoterapeut Maja kaže kako je naučila da djecu ne bismo trebali sputavati u istraživanju, a vrlo se često događa da roditelji upravo to čine.

"Upravo kroz tijelo pokrećemo emocije, a u tijelu vrlo često držimo mnogo stresa. Ono nam može biti veliki saveznik u radu sa psihom", pojašnjava Maja.

Rodila u kadi

Ova kreativna mama svoju je kćer rodila u Londonu, a za britanska rodilišta kaže kako su daleko lošija od naših.

"Brunu sam rađala gotovo 36 sati, a njihovi liječnici su bili prilično ležerni. Zapravo, cijeli porod vode babice i one su te koje sve kontroliraju. Bila sam u privatnom rodilištu pa sam imala na raspolaganju stolčić, loptu, a Bruna je na kraju došla na svijet u kadi. Porod je bio jako težak i na samom kraju to je bilo jedno nevjerojatno iskustvo. Više zaista nisam imala snage i tada sam samo počela razmišljati o lijepim željama koje su nam ljudi upućivali. Na izmaku snaga nekako sam se pustila da nas to uzme i Bruna je u tom trenutka izašla van", prisjetila se Maja s kojom je na porodu bio i Brunin tata.

Maja Jurin Mali kreativci | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ističe kako joj je bilo vrlo važno da se nakon poroda ne razdvajaju jer smatra kako je prvi susret novorođenčeta sa svijetom temelj za djetetovu budućnost. Samo pet sati nakon poroda, Maja je sa svojom obitelji napustila bolnicu, a to je u Velikoj Britaniji sasvim uobičajeno.

Otkrili se novi horizonti

Boravak u Londonu, nastavlja Maja, bio je jako važan za Brunin rani razvoj zbog velikog broja aktivnosti koje se nude za bebe.

"Bruna i ja išle smo na baby gym, glazbene i likovne radionice. Kada smo se vratili u Hrvatsku, bila sam razočarana jer u Zagrebu takvih sadržaja nije bilo. Shvatila sam da takvo nešto treba biti i u Zagrebu, a budući da sam imala viziju iz Londona kako bi to trebalo izgledati, krenuli smo na radionice u Male kreativce", kaže Maja, koja je sada preuzela i vođenje edukativno kreativne radionice Mali kreativci.

Osim u Bruninom odgoju, obrazovanje, odnosno titula tjelesno orijentiranog psihoterapeuta, Maji pomaže i u svakodnevnom poslu u kojem, kako kaže, uživa. A uživa i njezina petogodišnja kći.

Maja Jurin Mali kreativci | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"Bruna obožava Kreativce. Kreativno izražavanje postalo je i dio njezinog života. Kroz Kreativce je dobila to da, primjerice, kada u parku vidi list, odmah razmišlja što bi s tim listom mogla kreativno učiniti. Otvorili su joj se novi horizonti", zaključuje ova ponosna mama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.