Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. travnja 2018.

Mentalni trening pomaže djeci kod niza poteškoća, a sve to dok se dijete igra

1/7
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz neurofeedback terapijsku metodu moguće je poboljšati funkcioniranje i sam rad mozga, a time optimizirati ponašanje kod djece te povećati kapacitet pažnje i koncentraciju. Psihologinje Josipa Bosak i Sara Dugić objasnile su nam što je neurofeedback metoda

Neurofeedback je terapijska metoda koja prati električnu aktivnost mozga i daje povratne informacije o njoj. Provodi se tako da se pomoću EEG-a odredi kako rade moždani valovi i jesu li optimalni, a sve se to događa dok dijete upravlja videoigrom ili nekim drugim audiovizualnim sadržajem.

Iako možda zvuči neobično, ali neurofeedback igrač tijekom terapije mislima upravlja videoigricom, a dok nastoji unaprijediti igru, unaprjeđuje svoje moždane valove. Terapija može pomoći i poboljšati funkcioniranje kod djece koja su u autističnom spektru, hiperaktivna, imaju poremećaje pažnje i koncentracije, epilepsiju, poremećaje kod spavanja, anksioznost, ADHD i kod još velikog niza dijagnoza.

škola dječak Možda te zanima... Zašto hiperaktivna djeca imaju probleme s učenjem? Školarci

Zapravo kad čujete kako radi ova metoda čini vam se kao nešto vrlo komplicirano, ali ovu jednostavnu metodu isprobali smo u zagrebačkoj Umo igraonici, gdje su nam psihologinje Josipa Bosak i Sara Dugić, također i neurofeedback terapeutkinje, objasnile kako pomaže djeci i odraslima.

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Umo igraonica koristi vlastitu tehnologiju

Ovakva vrsta terapije koristi se već pedesetak godina u svijetu, a kod nas tek posljednjih desetak godina. Umo igraonica koristi vlastitu tehnologiju koju je osmislio Marin Maletić, osnivač startupa Umo neuroscience; prvo iz želje da pomogne vlastitom djetetu, a onda i da pomogne svima ostalima.

Kod njih dolaze djeca kod kojih je primijećeno da postoje neke poteškoće bilo od strane roditelja ili u školi, a onda se radi inicijalni razgovor na kojem se razgovara o problemima, pregledava medicinska dokumentacija, ali i radi bazični EEG. Izmjeri se točno kako rade moždani valovi, a tijekom treninga moždanih valova ide se prema tome da njihov rad bude optimalan.

Možda te zanima... Ovo je najgora rečenica koju možeš reći djetetu kad se boji ili ima napadaj bijesa Vrtić

Za vrijeme treninga, kako u Umo igraonici nazivaju terapiju, djeca na glavi imaju elektrode uz koje igraju video igrice, gledaju crtiće, pišu domaću zadaću... Trening traje od 30 do 45 minuta, i obično se održava dva puta tjedno. Najmlađa dob od koje dijete može sudjelovati je od tri godine (ali u toj dobi je potrebna velika suradnja djeteta), dobna granica u kojoj je uobičajeno da djeca dolaze je od četiri, pet godina, a gornjeg ograničenja nema. Kako naglašavaju psihologinje "cijela terapija funkcionira na način da se rad moždanih valova povezuje s mentalnim stanjem, tijekom tretmana mozak dobiva informacije i uči pomoću sustava nagrađivanja".

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako izgleda mentalni trening?

Mentalni trening je vrlo zabavan i ono što je važno da se i kao odrasla osoba osjećate kao dijete koje se igra. U sobi se nalaze laptop, televizor i fotelja, a zatim kada se udobno smjestite i opustite, psihologinje Josipa i Sara prikopčaju tri elektrode na glavu (na svako uho i jedna na vrhu glave), zatim se opustite i počinjete gledati u ekran. Uz pomoć programa na laptopu odmah se može vidjeti kako rade moždani valovi i kakva je koncentracija. Onda kreće vrlo zanimljiv dio u kojem sam se osjećala poput razigranog djeteta, na televizoru se pojavila igrica, automobil je počeo voziti preko snježnih padina, i čim je stao trebala sam ga pokrenuti svojim mislima. Vrlo zanimljiva igra u kojoj shvatite da se teško koncentrirati na vozilo, a čim mi činilo da sam svladala "vožnju mislima", automobil je stao. Provjeravanje rada mojih moždanih valova cijelo vrijeme su vodile psihologinje. 

Kako su naglasile psihologinje, treninzi nisu isti za svako dijete, a ono što je važno je da su one za djecu 'teta Sara i Josipa' kako bi se djeca osjećala opušteno dok se "igraju". Ovo je i razlog zašto su oni igraonica, jer "ne žele da djeca koja dolaze budu opterećena spoznajom da imaju neki problem". 

djeca učenje Možda te zanima... Najčešće teškoće u učenju i kako ih riješiti Školarci

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Metoda se pokazala učinkovitom za niz poteškoća kod djece i odraslih, a kada se govori o poteškoćama koje su posljedica organskih oštećenja mozga, neurofeedbackom se može poboljšati funkcioniranje i sam rad mozga, ali ne i potpuno ukloniti poteškoće koje su posljedica neurorazličitosti.

Kod većine takvih slučajeva, da bi se učinci neurofeedbacka održali, potrebno je s vremena na vrijeme ponavljati cikluse treninga. Kada se radi o disregulaciji mozga, kao na primjer kod ADD-a i ADHD-a, ova metoda može potpuno i zauvijek ukloniti simptome, pod uvjetom da je odrađen dovoljan broj treninga.

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

dijete igra igranje Možda te zanima... Dječji nestašluk ili ADHD? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.