Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. siječnja 2014.

Jednostavne vježbice za uravnotežen dječji mozak

dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabavite se sa svojim djetetom uz ove lagane fizičke vježbe, koje će podjednako aktivirati i povezati lijevu i desnu polutku mozga, što će pomoći da dijete razvije i logiku i kreativnost, a rezultirat će i boljom koncentracijom i motorikom, stabilnijim raspoloženjem i općim zdravljem

dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Je li kod vašeg djeteta dominantna lijeva ili desna strana mozga, je li ono više analitički usmjereno ili je više kreativno? U posljednje vrijeme psiholozi upozoravaju da izrazita dominacija jedne strane može biti štetna za razvoj djeteta, a dr. Robert Melillo, priznati stručnjak u području neuropsihologije, i Sherianna Boyle, bivša školska psihologinja i autorica priručnika za učitelje i odgojitelje, preporučuju i konkretne vježbe za razvoj cjelovitog, uravnoteženog mozga. S portala Education.com prenosimo vam neke od njih.

dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Lijeva ruka, desna noga

Plešite s djetetom i izvodite vježbe uz koje će morati prelaziti središnju liniju tijela. Primjer takve igre je stupanje na mjestu i udaranje lijevom rukom po desnom koljenu i desnom rukom po lijevom koljenu. Ovo će biti još zabavnije ako pustite glazbu i stupate brže ili sporije, kako se mijenja ritam pjesme koju slušate.

dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Žongliranje

Žongliranje je odlična aktivnost za razvoj uravnoteženog mozga, jer zahtijeva dobre motoričke vještine i koncentraciju, a uz to naizmjenično aktivira jednu pa drugu stranu tijela. To je također besplatna aktivnost kojom dijete može biti okupirano satima.

dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Yoga za djecu

Vježbajte yogu sa svojim djetetom ili ga upišite na yogu za djecu. U yogi se koriste različite tehnike disanja, a dodatni kisik može značajno poboljšati funkcije dječjeg mozga. Dijete se također uči koncentrirati i jasnije razmišljati, a ako vježbate zajedno, to je i dobra prilika za zbližavanje.

dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Igra na otvorenom

Izađite van s djetetom i pokrenite se. Možete otići na planinarenje i uživati u prirodi ili igrati nogomet na najbližem igralištu. Svaka fizička aktivnost djeluje poticajno na mozak, ali za ravnotežu lijeve i desne polutke bolje su aktivnosti bez stoge strukture i pravila. Odlazak u park može biti odlična prilika i za druženje s drugom djecom i vježbanje socijalnih vještina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.