Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 06. listopada 2023.

Disleksija kod djece: Kako je prepoznati i koje vježbe mogu pomoći?

Disleksija
Foto: Freepik ; Disleksija kod djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca s disleksijom netočno i sporo čitaju, zamjenjuju grafički slična slova, dugo slovkaju, tiho čitaju tekst, zamjenjuju riječi slične osnove. Važno je znati da disleksija i disgrafija nisu uzrokovane intelektualnim nedostacima, manjkavim socio-kulturnim prilikama, načinom poučavanja niti ikakvim poznatim neurološkim oštećenjem

Disleksija zahvaća oko 10 posto svjetske populacije bez obzira na kulturu i jezik, može nastati pored normalne inteligencije, dobrog vida, sluha i motivacije za učenjem. Velik broj djece ne ovladava čitanjem u skladu s očekivanjima obrazovnog sustava. Najveće se poteškoće pojavljuju tijekom trećeg i četvrtog razreda kada se mijenja fokus i svrha čitanja. Djeca u toj dobi počinju čitati u svrhu učenja i stjecanja novih znanja.

Što je disleksija?

Disleksija je poremećaj učenja koji uključuje poteškoće u čitanju zbog problema s prepoznavanjem govornih zvukova i učenjem njihovog odnosa sa slovima i riječima (dekodiranje). Prema Mayo clinic, djeca s disleksijom nemaju automatizirano čitanje, poteškoća se manifestira u kodiranju pojedinih riječi. Očituje se u sporijoj brzini čitanja, nižoj razini točnosti te nerazumijevanju pročitanoga.

"Čitanje je složena kognitivna aktivnost kojom pretvaramo slova u glasove te spajanje glasova u riječi koje su dio nekog teksta. Razumijemo pročitani tekst zahvaljujući jezičnim sposobnostima te prethodnim znanjima i iskustvima", objašnjava logopedica Sonja Jovančević.

Djeca s disleksijom netočno i sporo čitaju, zamjenjuju grafički slična slova, dugo slovkaju, tiho čitaju tekst, zamjenjuju riječi slične osnove. "Loše čitanje odražava se lošim razumijevanjem pročitanog pa ih okolina ih smatra lijenima, glupima, čudnima", kaže logopedica Jovančević. Naglašava da disleksiju vrlo često prati disgrafija koja je ustvari nesposobnost djeteta da svlada vještinu pisanja (prema pravopisnim načelima određenoga jezika), koja se očituje u mnogobrojnim, trajnim i tipičnim pogreškama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Što je disleksija?

Simptomi disleksije

Simptome i znakove disleksije teško je prepoznati prije nego što dijete krene u školu, ali neki rani tragovi mogu ukazivati ​​na problem. 

Simptomi koji mogu ukazati na to da bi vaše dijete moglo biti disleksičar:

1. Teškoće u povezivanju grafema s fonemom (slovo - glas), povezivanju glasova i slogova u riječi, strukturalne pogreške (vrata-trava, novi-vino).

2. Zamjene grafički sličnih slova (b-d, b-p, m-n, n-u...), zamjene fonetski sličnih slova (d-t, g-k, b-p, z-s, drži-trž, brati-prati, grije-krije)

3. Zamjene slogova (on-no, ej-je, mi-im...), zamjene riječi (mračni-mačka, dobar-obad), dodavanje slova i slogova (brada-barada, brod-borod..)

4. Ponavljanje dijelova riječi (nasmijanini, ramemena), teškoće u praćenju slovnog ili brojčanog niza (slon-soln, 12-21)

5. Teškoće u slijedu smjera čitanja, vraćanje na već pročitani red, izostavljanje riječi i cijelih redaka, čitanje riječi na nekoliko pogrešnih načina

13 upozoravajućih znakova kašnjenja u govoru po dobi

Disleksija kod djece - test

Postoje četiri vrste testova kojima se procjenjuje i dijagnosticira disleksija:

1. Test automatskog prepoznavanja riječi - Mjeri se brzina i lakoća prepoznavanja i imenovanja slova, brojeva i predmeta
dijete će dobiti tablicu u kojoj će odozgora prema dolje morati imenovati navedene predmete/slova/brojeve, a logoped će bilježiti u kojem vremenu i u kojoj točnosti je dijete ispunilo zadatak

2. Test procjenjivanja fonološke i fonemske svjesnosti – Traži se segmentiranje riječi. Logoped će reći prve i zadnje slogove određene riječi (lju- i -čka), a od djeteta će tražiti da kaže srednji slog (-lja-)

3. Test ocjenjivanja sposobnosti dekodiranja riječi – Dijete naglas čita stvarne i lažne riječi gdje lažne izgledaju kao stvarne, ali su bez smisla

4. Test provjeravanja točnosti i tečnosti pri čitanju – Mjeri se točnosti pročitanog teksta te koliko dijete razumije pročitano

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Disleksija kod djece - test

Vježbe za disleksiju

Svakom djetetu je potrebno pristupiti na drugačiji način, stvoriti mu uvjete rada koji će njemu biti prihvatljivi i uz koje će vezati pozitivna iskustva. Djeca s disleksijom bolje i lakše uče ako im je gradivo zanimljivo i zabavno te ako mu mogu pristupiti vizualnim putem. Vizualizacija im pomaže da kompleksne zadatke pretvore u vizualan oblik koji mogu lakše razlučiti i razumjeti. Zadaci za disleksiju uključuju vježbe orijentacije u prostoru i vremenu, memoriranje, vježbe logike, sljedova, slaganje nizova, slaganje dijelova u cjelinu i slično.

Vježbe za disleksiju uključuju i vježbe čitanja i pisanja koje će biti individualno prilagođene djetetu. Osim vježbi koje će roditelji dobiti od logopeda koje trebaju raditi s djetetom, postoje one koje bi mogle pomoći u postizanju uspjeha i prevladavanju poteškoća:

1. gimnastika i vježbe disanja

2. učenje i čitanje jezikolomki

3. izgovaranje samoglasnika i suglasnika, a kasnije i njihovo miješanje

4. razvoj motoričkih vještina ruku kroz vježbe isprepletanja prstiju, dodirivanja suprotnih prstiju i slično

5. korištenje pomagala poput loptice kod učenja – za svaki izgovoreni slog jednom treba pritisnuti lopticu

6. čitanje na glas – kod ove vježbe za disleksiju je potrebno mnogo strpljenja

7. crtanje s obje ruke istovremeno

8. vježba manjka slova – napiše se riječ u kojoj nedostaje jedno ili dva slova, a dijete treba prepoznati o kojima se radi

9. vježba prepoznavanja samoglasnika i suglasnika u tekstu – dajte djetetu jednostavan tekst u kojem treba pri čitanju prepoznati samoglasnike ili suglasnike i precrtati ih ili obojati

10. pola riječi – vježba za disleksiju u kojoj jedan dio riječi napiše roditelj, a dijete je treba završiti

11.čitanje 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Vježbe za disleksiju

Liječenje disleksije

Ne postoje lijekovi kojima se može liječiti disleksija.  Kako bi se ova poteškoća riješila, iznimno je važno prepoznati disleksiju i reagirati na vrijeme. Rano prepoznavanje disleksije olakšava liječenje, ali i nastavak obrazovanja kod djeteta. Mnoga djeca zbog neprepoznate disleksije budu obilježena kao lijena ili nezainteresirana, dok zapravo imaju visok stupanj inteligencije. Rano prepoznavanje i reagiranje može pomoći u obrazovnom, psihološkom i emotivnom razvoju djeteta.

U liječenju se koriste edukativni materijali kojima se poboljšava čitanje te logopedska terapija. Prije početka terapije će logoped procijeniti i dijagnosticirati stupanj poteškoće, a nakon toga započeti terapiju i dati vježbe za disleksiju.

Disleksija i disgrafija

U velikom broju slučajeva disleksija i disgrafija su u djeteta istodobne. Ipak, u mnogim slučajevima specifične teškoće u pisanju postoje zasebno. Takvo dijete može imati teškoće u čitanju samo na početku školovanja, a ozbiljne teškoće u pisanju ostaju mnogo duže, kada je čitanje već savladano. Statistička istraživanja pokazuju da su poremećaji u pisanju u učenika 4., 5. i 6. razreda osnovne škole 2-3 puta češća pojava nego poremećaji u čitanju. 

disgrafija | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Disgrafija kod djece

Važno je naglasiti da su ovi poremećaji kognitivne naravi, a vrlo često i genetski uvjetovani. "Disleksija i disgrafija nisu uzrokovane intelektualnim nedostacima, manjkavim socio-kulturnim prilikama, načinom poučavanja niti ikakvim poznatim neurološkim oštećenjem", kaže logopedica Jovančević uz napomenu da u mnogim slučajevima disleksična djeca imaju dobre matematičke sposobnosti, razvijeno matematičko mišljenje i zbog toga imaju dobar potencijal za razumijevanje matematičkih koncepata. 

Djeca s disleksijom imaju problem u praćenju gradiva jer njihovo čitanje nije automatizirano, poteškoća se manifestira u kodiranju pojedinih riječi – čitanje je iskrivljeno, cijele riječi, slogovi ili slova su izmijenjeni, ispušteni, sporo čitanje prati često nerazumijevanje pročitanog. U nastanku mnogih oblika disgrafije važnu ulogu imaju i jezične teškoće, tj. teškoće u ovladavanju određenim elementima jezičnog sustava. Zbog složenog isprepletanja neuropsiholoških i jezičnih čimbenika, disgrafija može poprimati veoma različite oblike. (Sonja Jovančević)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.