Školarci Škola 20. travnja 2016.

Zašto hiperaktivna djeca imaju probleme s učenjem?

škola dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca s ADHD-om prosječno su ili natprosječno inteligentna, no na drugačiji način svladavaju gradivo, pamte i reproduciraju to znanje od većine svojih vršnjaka, kaže prof. defektolog Vesna Hercigonja Novković te objašnjava kako bi se malim hiperaktivcima moglo olakšati učenje

Vesna Hercigonja Novković, prof. defektolog, koja se posebno bavi problemima ADHD poremećaja, objašnjava kako djeca s ADHD-om u školi često imaju poteškoće sa svladavanjem gradiva i reprodukcijom svog znanja, iako im je inteligencija prosječna ili natprosječna: 

"Oni imaju intelektualne kapacitete za svladavanje gradiva, ali način na koji oni svladavaju gradivo, pamte i reproduciraju to znanje razlikuje se od prosjeka. Njima je teško sjediti u klupi, biti na miru 45 minuta, teško im je svladati taj, nažalost, još uvijek prisutan, ex cathedra način predavanja, prilikom čega oni moraju sjediti i primati slušne podražaje od strane nastavnika. To su djeca koja puno bolje uče i puno bolje savladavaju gradivo pomoću nekakvih vizualnih pomagala, nego samo slušajući ili čitajući iz knjige."

Kao sastavni dio hiperkinetskog poremećaja ističe i oštećenje radnog pamćenja.

"Radno pamćenje je neophodno da bismo proveli zadatak od točke A do točke B i da bismo, primjerice, mogli pisati diktate, reproducirati nekavu pričicu ili pjesmicu, naučiti pjesmicu napamet, a to je od prvog do četvrtog razreda vrlo često. Ta djeca ne mogu naučiti pjesmicu bez da ju, na primjer, odrepaju, otplešu, nacrtaju, prepričaju. 

Vrlo im je teško i prepisivati s ploče jer je kod djece s hiperkinetskim poremećajem zapravo produljeno vrijeme koje im je potrebno da odreagiraju na određeni podražaj. Iako djeluju jako brzo, ta djeca malo sporije procesiraju informacije, malo sporije pišu i potrebno im je dati više vremena da bi neke stvari prepisali", kaže Vesna Hercigonja Novković.

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.