Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. prosinca 2016.

Videoigrice smanjuju koncentraciju djeteta

kompjutor računalo dijete dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učestalo igranje videoigrica dugoročno može imati štetnije posljedice na zdravlje djece nego poticanje nasilnog ponašanja u takvom obliku zabave

Djeca, ali i oni odrasli koji puno vremena provedu igrajući videoigrice, imaju više problema s koncentracijom, pokazala su istraživanja. Zanimljivo je da je taj odnosi i recipročan: impulzivne osobe kojima je teško usredotočiti se imaju veću tendenciju provođenja dosta vremena igrajući videoigre.

Štetne posljedice na zdravlje djece 

Znanstvenici smatraju da je ovo otkriće jako važno, jer se većina dosadašnjih istraživanja ovog problema bazirala na biološkim i genetičkim čimbenicima, a ne na vanjskim čimbenicima i na utjecajima okoline. Videoigrice oduvijek su se povezivale s poticanjem nasilnog ponašanja. Autori ove studije naglašavaju da učestalo igranje videoigara dugoročno može imati štetnije posljedice na zdravlje djece nego utjecaj nasilja u takvom obliku zabave.

Djeca s impulzivnim ponašanjem

U istraživanju su ispitivane navike više od 3000 djece iz Singapura starosti između 8 i 17 godina u vremenskom periodu od čak tri godine. Mjerena je pažnja djece, njihova sposobnost koncentracije na neku stvar i impulzivnost. Prethodne studije došle su do zaključaka da videoigrice pomažu djeci da brže reagiraju i lakše raspoznaju vizualne informacije. Međutim, nova saznanja ističu negativnu stranu i štetne posljedice učestalog korištenja elektroničkih medija.

Korist od ove studije, ističu autori, mogla bi biti razvoj učinkovitijih strategija za pomoć djeci s impulzivnim ponašanjem i problemima s koncentracijom.

Aktivna djeca su zdravija, uspješnija i popularnija

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.