Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. kolovoza 2013.

Kako televizija djeluje na dječji mozak?

video
Foto: Davor Batisweiler
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autor programa 'Roditeljstvo i rani razvoj' Tomislav Kuljiš objašnjava da televizija stimulira djetetov mozak i plijeni mu pažnju, ali ga ne hrani i ne razvija. Poslušajte što preporučuje vezano za gledanje televizije u najranijoj dobi!

 

"Roditelji male djece često spominju i vide da su mala djeca jako fascinirana televizijom i da je vole gledati. I oni sami koriste taj trenutak i situaciju da dijete zabave televizijom kako bi se oni mogli baviti nečim drugim. Objašnjavaju si da dijete to silno voli i da je to za dijete dobro", kaže Tomislav Kuljiš, autor programa "Roditeljstvo i rani razvoj" iz Centra Prirodno roditeljstvo.

"No ako razumijemo kako se razvija djetetov mozak i ako znamo da su te prve dvije godine najintenzivnije razdoblje razvoja mozga, gdje mozak treba izuzetno jaku stimulaciju, možemo shvatiti zašto se dijete lijepi i silno želi i paše mu gledati televiziju, pogotovo reklame. Televizija jako stimulira i podražuje djetetov mozak zbog čega mu plijeni pažnju, međutim ne hrani i ne razvija ništa. Čini dijete prikovanim, jednostavno fasciniranim time što gleda, podražuje bez toga da razvija sustav. Dijete tada treba interakciju, snažan kontakt s odraslim osobama, što će mu razvijati mozak, međutim televizija ne daje tu dimenziju", objašnjava Tomislav Kuljiš i savjetuje da je preporuka da se tijekom prve dvije godine djeca ne izlažu televiziji te da su minimalno u kontaktu s TV-om.

"Nakon toga, od druge do četvrte godine, postoje programi poput Teletubbiesa koji su nama odraslima dosadni, naporni i spori, no za dijete su točno onakvi kakvi trebaju biti. Imaju nizak nivo podražaja, koji odgovara djetetovom stupnju razvoja", savjetuje i naglašava: "Ako ga izložimo višem nivou podražaja, intenzivnijim programima, dijete će kasnije postati nezainteresirano za stvari koje su primjerene djetetu, a njemu će to biti nedovoljno interesantno. Dakle, nivo podražaja će se podignuti kod djeteta što će mu kasnije smetati u učenju i drugim aktivnostima, koje bi bile primjerene za dijete tog uzrasta".

Pročitajte što se još događa s vašim djetetom u dobi od 28 mjeseci!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.