Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. svibnja 2019.

Najgora stvar koju možeš reći djetetu kad se boji ili ima napadaj bijesa

mama sin plač bijes tuga ljutnja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izbjegavaj izjave poput: 'Ne bi trebao biti tako tužan' ili 'Nemaš se čega bojati'. Zbog takvih poruka, dijete će se osjećati loše ili glupo što je tjeskobno, a to će samo povećati njegovu tjeskobu

Je li tvoje dijete često zabrinuto? Ili možda ima ispade bijesa tako strašne da ostaneš šokirana intenzitetom njegovih reakcija? Ovo te vjerojatno izluđuje, a kad pričaš o svom djetetu možda ga opisuješ kao preosjetljivo, razdražljivo ili kratkog fitilja.

I nikako ne možeš razumjeti zašto se tvoje dijete tako teško nosi sa svakodnevnim životom i zašto ništa što napraviš ili kažeš ne pomaže. Možda se osjećaš kao da hodaš po jajima jer nikad ne znaš što bi ga moglo uznemiriti. Vjerojatno se barem ponekad zapitaš je li to normalno.

Teškoće u učenju, ADHD ili anksioznost neka su od mogućih medicinskih objašnjenja za ovakvo ponašanje. Ako sumnjaš da je neko od ovih stanja u srži problema tvog djeteta, važno je potražiti pomoć, savjetuje se na portalu Today's Mama

Možda te zanima... 8 fraza koje nikad ne bismo trebali govoriti djetetu Vrtić

No što je s ostalom djecom, kod kojih nema osnove za neku od ovih dijagnoza? S djecom koja jednostavno još nisu naučila nositi se sa situacijama kada se sve ne odvija po njihovom? Ili onom kojima krene para na uši čim se razljute? Prije svega, važno je znati kako ne trebaš reagirati.

Što ne pomaže?

Najgora stvar koju možete reći djetetu koje ima napadaj bijesa, straha, tuge ili se ne može nositi s uobičajenim životnim frustracijama je: 

"Smiri se! Ne brini."

Ova fraza djeluje patronizirajuće nekome tko osjeća tjeskobu. Vaše dijete se u tom trenutku ne može prestati tako osjećati i u tome je srž problema. 

otac, dijete, bijes, tantrum | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne pomažete mu odbacujući njegove stvarne osjećaje i misli. Izbjegavajte izjave poput: "Ne bi trebao biti tako tužan" ili "Nemaš se čega bojati". Zbog takvih poruka, dijete će se osjećati loše ili glupo što je tjeskobno, a to će samo povećati njegovu tjeskobu.

djevojčica park sram Možda te zanima... Sram te bilo! Poruka koja ima razoran utjecaj na razvoj djeteta Vrtić

Također, nemojte mu govoriti što da radi. To neće moći procesuirati u tom trenutku, a takva vaša reakcija dodatno će potvrditi njegov osjećaj bespomoćnosti i nedostatka kontrole.

Što može pomoći?

Umjesto toga, možete napraviti nešto što će stvarno pomoći vašem djetetu dok se bori sa snažnim osjećajima.

Potvrdite njegovo iskustvo

Možete reći "Znam da je ovo zastrašujuće", ili "Čini se da si sada jako uznemiren".

Pokažite suosjećanje za to iskustvo

Suosjećanje možete izraziti riječima poput "Mrzim kad se ja tako osjećam", ili "Kad mene preplave takvi osjećaji, čini mi se kao da sam zapeo i da ne mogu ništa napraviti".

Tražite dopuštenje da pomognete

Od pomoći bi mogla biti pitanja kao "Želiš li razgovarati o stvarima koje bi ti mogle pomoći da se nosiš s tim osjećajima?", ili "Hoćeš li da zajedno probamo smisliti što bi ti moglo pomoći, ili kako bi mogli izbjeći takve osjećaje?

Možda te zanima... 3 najgore stvari koje možeš napraviti kod ispada bijesa Vrtić

Rješenje je u prisutnosti

Važno je imati na umu da ne možete razumnim uvjeravanjem otjerati te tjeskobne misli. Ako želite pomoći djetetu koje je prestrašeno ili uznemireno, trebate jednostavno biti uz njega, biti prisutni i praviti mu društvo.

Ako dijete još nije spremno na promjenu, dajte mu do znanja da je sve u redu. Dajte mu prostora da bude uznemireno, jer mu upravo to može biti potrebno da se opusti.

Tjeskobne misli mogu biti zastrašujuće, a često nastaju, ili se pojačavaju, zbog osjećaja da nemamo kontrolu. Pronađite načine da omogućite djetetu osjećaj kontrole i to će povećati njegovo samopouzdanje. Dio uspjeha bit će upravo u tome da samo pronađe rješenje.

Constance Hall Možda te zanima... Mama objasnila zašto 'samo sjedi' kad dijete ima ispad bijesa Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.