Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. veljače 2015.

Sve što je potrebno za uspješan život djeca uče već u vrtiću

vrtić Dobro drvo, Igor Čerenšek
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nikad nije prerano krenuti s osobnim razvojem, to jest naučiti kontrolirati emocije i zauzeti drugačiju perspektivu', kaže psiholog Igor Čerenšek koji u Dječjem vrtiću Dobro drvo vodi mentalni trening za djecu kroz čitanje priča te vježbe opuštanja

"Mentalni trening za djecu sastoji se od pričanja priče te vježbi opuštanja. Naše priče su prilagođene djeci, a svaka priča je o motivaciji i uspjehu i usmjerena je na emotivni razvoj djeteta te formiranje poželjnih karakteristika kao što su čvrstoća, upornost, emotivna kontrola... Puno je interakcije između psihologa i djece, a djeca reagiraju odlično", kaže psiholog Igor Čerenšek, koji s psihologinjom Anom Kotzmuth Guć u Dječjem vrtiću Dobro drvo u Zagrebu jednom tjedno vodi takozvani mentalni trening za djecu

Psiholog Igor Čerenšek sam smišlja i piše priče, a glavni lik priče je mali tigar David koji prolazi kroz razne pustolovine te kroz iskustva uči nove vještine, a djeca se povezuju s njim.

Priča i vježbe opuštanja

"Poslije svakog sata, odgajatelji u vrtiću bave se temom iz priče sve do sljedećeg tjedna. U radu s djecom koriste temu iz priče, spominju malog tigra Davida i povezuju njegova iskustva sa svakodnevnim situacijama u kojima se nađu djeca. Primjerice, ako je priča bila o čarobnim naočalama, to se može usporediti s drugačijim viđenjem stvari".

vrtić Dobro drvo, Igor Čerenšek | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

"U drugom dijelu sata, koji vodi psihologinja Ana Kozmuth Guć, djecu učimo određene vježbe kao što su vježbe relaksacije i opuštanja, ali to nisu vježbe kao za odrasle već su kroz igru prilagođene djeci. Primjerice, djeca pušu balončiće kako bi znala kontrolirati disanje ili za opuštanje podižu i spuštaju ramena poput kornjače. Koliko smo mi kreativni, toliko ćemo to približiti djeci", objašnjava psiholog i najavljuje da će krajem ove godine sve priče biti objavljene u slikovnici koju će roditelji moći koristiti kod kuće, a uz nju će dobiti upute kako čitati priče, što naglasiti te kako priču koristiti u svakodnevnom životu.

"Na taj način roditelji će dobiti alat koji će im pomoći razvijati poželjne karakteristike kod djece. Nikad nije prerano krenuti s osobnim razvojem, odnosno naučiti emotivnu kontrolu i kako zauzeti drugačiju perspektivu. Cilj je da djeca očvrsnu i da se mogu nositi sa svim životnim situacijama", objašnjava psiholog i dodaje da se roditeljima jako sviđa ideja mentalnog treninga, a oni mogu biti uključeni na način da u svakodnevnom životu povezuju glavnog lika s djetetom.

"Roditelji mogu koristiti priču da pomognu djetetu da se razvije u upornu, stabilnu, čvrstu i samoaktualiziranu osobu", kaže.

Djeca uzgajaju povrće i začinsko bilje

Mentalni trening jedan je od programa u zagrebačkom Dječjem vrtiću Dobro drvo, koji u suradnji sa Zadrugom Martinov plašt provodi i pilot projekt urbanih mini visećih vrtova jedinstvenih u Hrvatskoj.

vrtić Dobro drvo, Igor Čerenšek | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

"Svjesni važnosti edukacije djece od najranije dobi o zaštiti prirode i okoliša te biološkim segmentima održivog razvoja projekt promiče ekološki način uzgoja povrća, bobičastog voća, začinskog bilja i slično. Vrtovi su mobilni i u potpunosti prilagođeni djeci predškolskog uzrasta, jer se navedene kulture uzgajaju u sanducima, tj. posudama, odignutima od tla uz mogućnost prilagodbe visine. Koristi se sistem lego kocki za formiranje vrta, u uvjetima koji se u određenom prostoru ocijene najpovoljnijima za uzgoj. Budući da se u takvim vrtovima radi s prilagođenim oruđem kao što su mala lopatica, grabljice i slično, djeca neposrednim vlastitim iskustvom uče na zabavan i njima primjeren način", rekla je Ana Štefanec, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te jedna od osnivačica Dječjeg vrtića Dobro drvo.

"Zbog zadovoljavanja dječje znatiželje, vrtovi su izrađeni od prozirnog materijala kako bi djeci bilo vidljivo i jasno što se događa i ispod površine zemlje", dodaje.

vrtić Dobro drvo, Igor Čerenšek | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Ana Štefanec objašnjava da mini vrtovi imaju snažno edukativno značenje, a to je promoviranje važnosti zdravog uzgoja i zdrave prehrane. Oni djeci vrtićke dobi također mogu približiti životne procese prirodnog ciklusa rađanja i umiranja te važnost skrbi o svemu živome

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.