Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. siječnja 2018.

Mama iskreno o borbi i odgajanju djeteta s ADHD-om

Foto: Facebook/Taylor Myers
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Nisam joj mogla objasniti da moja četverogodišnja kći ima težak oblik ADHD-a, da sama odgajam svoje dijete i radim najbolje što mogu", opisala je mama Taylor incident u trgovini u postu koji je izazvao stotine tisuće komentara na društvenoj mreži

"O, za ime Krista, dajte joj keks da već jednom zašuti!", to je strankinja rekla mami Taylor Myers dok je stajala sa svojom kćeri Sophie u redu na blagajni. Djevojčica je bila nemirna i cvilila je te je molila za slatkiše na način na koji to čini svako dijete u trgovini. Ali ono što nervozna strankinja nije mogla znati da djevojčica Sophie ima ADHD. U viralnom postu na Facebooku, mama Taylor objasnila je s čime se sve bori dok odgaja svoju kći, ali željela je i podržati roditelje koji se bore s ovim problemima.

Zašto hiperaktivna djeca imaju probleme s učenjem?

"Dok sam stajala u redu na blagajni i čekala da platim svoje namirnice, Sophie je sjedila/stajala/stavila glavu među koljena, zavijala nad vrećicom čipsa koju sam joj oduzela i zbog toga me nazvala "guzica", napisala je Taylor na Facebooku. "Ona je nemirna. Znam to. Živim s njom. Njezin ADHD i opsesivno malo srce prema stvarima koje smatra nepravednim i krivim i to ne prestaje", napisala je dalje.

ADHD kod djece Možda te zanima... Djetinjstvo s ADHD-om: Kako prepoznati hiperaktivni poremećaj kod djece? Roditelji

'Ona ima četiri godine, a ti jeb*** gledaj svoja posla'

Poput većine roditelja, Taylor odbija ispuniti sve zahtjeve svoje kćeri i pokušava ignorirati njezine tantrume jer se boji da će to ojačati njezino loše ponašanje. Kada ju je riječima napala strankinja u trgovini, unatoč njezinom trudu da bude smirena, Taylor je "puknula": "Nisam mogla odgovoriti na ljepši način. Nisam joj mogla objasniti da moja četverogodišnja kći ima težak oblik ADHA-a, odgajam sama svoje dijete, radim najbolje što mogu i nisam imala izbor nego čekati red na blagajni. Čula sam kako iz mojih usta izlazi rečenica "Ona ima četiri godine, a ti jeb*** gledaj svoja posla", mama je dalje opisala što se zapravo dogodilo. 

Taylor je bila toliko uzrujana zbog incidenta da je izašla iz reda i otišla u obližnji dućan kako bi izbjegla neugodne poglede i zurenje ljudi. Suze su joj se slijevale niz lice. Osjećala se frustrirano, uvrijeđeno, neugodno i tužno jer ne može imati ugodno iskustvo sa svojom djecom u trgovini. Ali onda se druga žena pojavila kao spasiteljica. "Dok sam stavljala stvari na blagajnu, prišla je jedna žena i počela razgovarati sa Sophie o njezinoj želji za čipsom. "Ne, danas ne to ne možeš dobiti. Moraš slušati svoju mamu. Njoj treba da budeš dobra", rekla joj je.

Možda te zanima... Ovo je najgora rečenica koju možeš reći djetetu kad se boji ili ima napadaj bijesa Vrtić

Taylor je dalje napisala: "Mogla je biti i antikrist, a ja sam joj bila zahvalna na njezinoj ljubaznosti i suosjećanju više nego ikome koga sam susrela u životu". Zato što je odvojila minutu svog vremena i stavila se u mamin položaj. Vidjela je kako se mama "utapa", a onda joj je pružila ruku. A mami koja se bori s ovakvim problemima u životu to može učiniti veliku razliku. 

"Nikada ne znate što netko prolazi. Nikad ne znate koje probleme ima dijete i zašto se baš tako ponaša. Ako ne znate kroz kakvu borbu roditelj prolazi s djetetom kao što je moje, ne možete suditi. Ali isto tako dovoljan je jedan mali čin ljubaznosti kako bi se mama osjećala ugodno i poštovano", napisala je na kraju mama u svojoj iskrenoj priči o borbi s ADHD-om.

škola, adhd Možda te zanima... Kako se dijete s ADHD-om osjeća u razredu? Školarci

Što je ADHD?

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece, a prisutan je i kod odraslih. Zastupljen je kod 3 do 8 posto školske djece, a glavni simptomi su nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Bitno je naglasiti da ADHD imaju djeca normalnih ili iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti, što često zbunjuje roditelje i učitelje. Oni vide da su ta djeca pametna i da mogu, ali rezultati koje postižu su daleko ispod njihovih mogućnosti. 

Lijeni, agresivni, neposlušni, prkosni... To su samo neke od karakteristika koje prate djecu već od vrtićke dobi "lijepeći" im stigmu neprilagođenih. A da nije riječ o malim divljacima, nego o ozbiljnom psihičkom poremećaju koji zahtijeva temeljit i multidisciplinarni pristup, progovorilo se tek nedavno.

dijete igra igranje Možda te zanima... Dječji nestašluk ili ADHD? Vrtić

"Djeca, ali i odrasli s ADHD-om prepoznaju se po hiperaktivnosti, njihove su reakcije često impulzivne. Djeluju bez razmišljanja i imaju velikih poteškoća s usmjeravanjem i održavanjem pozornosti. Djeca razumiju što se od njih traži, ali imaju velikih poteškoća ponašati se na željeni način jer ne mogu mirno sjediti ili u dovoljnoj mjeri usmjeriti pozornost na potrebne detalje", objašnjava prof. Ana Plazonić Fabian.

Nije svaki mali vragolan kandidat za dijagnostiku ADHD-a. Mnogim je roditeljima, nažalost, lakše etiketirati vlastito dijete sindromom nego se baviti njegovim odgojem, usmjeravanjem energije i organizacijom života koja je kod malih hiperaktivaca vrlo važna. Pročitajte više o ovoj temi Hiperaktivni i emotivni kreativci koji zovu upomoć

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.