Trudnoća Porođaj 03. svibnja 2022.

Kako znati da je porod počeo? Znakovi da je ostalo još 24-48 sati

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne može se sa sigurnošću tvrditi da će svaka trudnica iskusiti sve, ali prepoznavanje i razumijevanje simptoma i znakova poroda može uvelike tebi tvojoj bebi olakšati sam porod

Čak i mame koje već imaju iza sebe porod, ne mogu uvijek reći kada će točno početi. To je zato što su mnogi rani znakovi porođaja nejasni i lako pogrešno protumačeni. Jesu li to grčevi, stvarne kontrakcije, ili su oni posljedica velike količine hrane koju si sinoć pojela? Je li ono malo vode što curi znak da je puknuo vodenjak ili je to samo prepunjeni mjehur kojeg ti beba stišće?

8 istina o posljednjem mjesecu trudnoće

Porod, isto kao i roditeljstvo, nikada nije posve isti kod svih. Kako bismo ti pomogli shvatiti kada je vrijeme da odeš u bolnicu, provjeri ove znakove. 

Do poroda je ostalo od 24 do 48 sati

Baš kad pomisliš da ne možeš više narasti i da te ni dizalica neće dignuti iz kauča, možeš doživjeti sljedeće simptome koji ti govore da je porod blizu. Imaj na umu da se ti simptomi ne pojavljuju po nekom određenom redoslijedu, a nekoliko njih se može pojaviti unutar istog dana ili nekoliko dana.

Možda te zanima... Kako ću znati kad trebam krenuti u rodilište? Trudnoća
  • Povećanje vaginalnog iscjetka, moguće smeđe ili ružičaste boje.
  • Osjećaj da se beba spušta u tvoju karličnu šupljinu. Beba više ne pritišće dijafragmu, pa ćeš moći lakše disati. 
  • Braxton-Hicks kontrakcije koje se osjećaju kao stezanje ili stvrdnjavanje maternice s mogućim blagim grčevima.
  • Blagi gubitak težine.
  • Tupa bol u leđima koja dolazi i odlazi.
  • Opušteni i česti pokreti crijeva s grčevima. "To je način pražnjenja crijeva u tijelu, tako da se maternica dobro kontrahira", pretpostavlja Rochel Lieberman, medicinska sestra-babica iz Brooklyna u New Yorku. "Moguće su i probavne smetnje i povraćanje prije porođaja."
  • Osjećaj grčeva u području zdjelice/rektuma.
  • Osjećaj nemira / povećane energije ili izrazit osjećaj umora. Smisao je da ne želiš ostaviti nedovršene poslove kod kuće. Ako osjetiš jaki instinkt za gniježđenje, "nemoj se prepustiti", kaže Barbara Moran, medicinska sestra-babica u Dunn Loring, Virginia. "Trebat ćeš energiju za porod".
  • Omekšavanje, stanjivanje ili dilatacija cerviksa (što se vidi na pregledu)

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4 konkretna znaka da tvoj porod počinje

1. Puknuće vodenjaka

Vjerojatno si imala noće more kako će ti puknuti vodenjak dok ćeš biti u gradu ili kinu. Međutim, po jednom istraživanju, samo 8% žena je izjavilo da im je puknuo vodenjak prije nego su im počele redovite kontrakcije. Ako ti i pukne vodenjak, osjetit ćeš samo malo curenja, a ne izljev jer bebina glava često sprječava istjecanje previše tekućine.
Kad pukne vodenjak, to je znak da je porod 'iza ugla', kaže Carol J. Grabowski, glavna medicinska sestra iz Kalifornije.  Čak za 80 posto žena će u roku od 12 sati od puknuća vodenjaka početi porod. A ako se to ne dogodi, vrlo vjerojatno će biti inducirani porod jer se rizik od infekcije povećava nakon što je amnionska vrećica pukla.

trudovi trudnica sat Možda te zanima... Kako prepoznati trudove i početak poroda? Trudnoća

 

2. Iscjedak i sluzavi čep

Kako se vrat maternice širi i skraćuje (otvara) i time priprema za porod, sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice i koji je do tada štitio plod od bakterija i infekcija, odvaja se i trudnica primjećuje sluzavi iscjedak ružičaste boje ili prošaran krvnim žilicama. Gubitak sluzavog čepa ne mora nužno značiti da je porod počeo. Prilikom 'otvaranja' (širenja vrata maternice) pucaju kapilare i trudnice mogu primijetiti i sluzavi, krvavi iscjedak. Najčešće se u tom slučaju trudovi pojavljuju unutar 24 sata ali niti to, opet, nije 100 posto pouzdano.

Prvorotkinjama prva faza poroda može trajati i do 24 sata

3. Imaš snažne, pravilne kontrakcije

Kada započne pravi porod, kontrakcije počinju kao blagi, nepravilni grčevi koji postaju redoviti i bolniji tijekom vremena. Obično ne osjećaš da se beba pomiče tijekom grčeva ili kontrakcije. Kontrakcije potiskuju bebinu glavu prema dolje, i polako stanjuje i otvara vrat maternice. "Većinu vremena osjećat ćeš kontrakcije koje počinju u leđima i idu preko prednjeg dijela trbuha", kaže Kay Johnson, certificirana medicinska sestra-babica u Atlanti.

Možda te zanima... Sluzni čep: Kako izgleda, čemu služi i počinje li uskoro porođaj? Trudnoća

4. Leđa te jako bole
Kao i kod većine trudnica, leđa te mogu boljeti mjesecima, ali kada bol postane krajnje oštra, što se događa gotovo trećini žena, to je siguran znak da si spremna za porod. 

Lažni trudovi

Braxton Hicks kontrakcije - koje se nazivaju i "lažni trudovi" - razlikuju se od kontrakcija koje ćete osjetiti pri porođaju:

  • Nepravilni su i nakon nekog vremena će nestati.
  • Neće povećati snagu ili učestalost.
  • Smirit će se ako se krećete.
  • Osjetit ćete bol u donjem dijelu trbuha, a ne u donjem dijelu leđa.
  • Svaka bol donjeg dijela leđa koju osjećate nije postojana.

Različiti tipovi trudova i što oni znače

Nekoliko je mogućih uzroka lažnih kontrakcija maternice. Među njima su: dehidracija, infekcije mokraćnog sustava, ekstremna iscrpljenost i umor, položaj djeteta u utrobi, nepravilnost zdjelice ili maternice, anksioznost.

Lažne kontrakcije mogu biti prava gnjavaža, narušiti tvoj san i utjecati na tvoje raspoloženje. Pijenje puno tekućine ponekad može pomoći, ali važno je pokušati odmoriti se. Također, lažni trudovi u tebi mogu izazvati dugotrajan osjećaj tjeskobe dok čekaš prave trudove. 

Kontrakcije traju 60 sekundi, svakih 5 minuta

Vrijeme da kontaktiraš svog opstetričara ili primalje i dođeš u bolnicu je kada imaš redovite kontrakcije, koje traju najmanje 60 sekundi, svakih 5 minuta, a ublažiti ih ne može nikakva promjena položaja ili šetnja. 

trudnica Možda te zanima... Trebam li se brinuti zbog ranih lažnih trudova? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.