Trudnoća Trudnica 29. srpnja 2014.

Kako prepoznati trudove i početak poroda?

trudovi trudnica sat
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte kako mame na našem forumu opisuju bol trudova prije poroda te savjete ginekologinje Senke Sabolović Rudman kako razlikovati prave od lažnih trudova i kada otići u rodilište

Pored straha od samog poroda, mnoge se trudnice brinu hoće li prepoznati početak poroda i na vrijeme stići u rodilište pa se o tome piše i na našem forumu. Raspravu je pokrenula venera, koja je tri tjedna prije termina željela znati kako razlikovati trudove od bebinih udaraca ili bolova u leđima"Bliži mi se dan D i muči me to kako ću prepoznati da je došlo vrijeme poroda. Neki dan sam bila u trudničkoj ambulanti i na CTG-u su se očitavali neki trudovi, a ja ih uopće nisam osjetila. Možda me nešto i zaboljelo, ali to nisam registrirala kao trud, nego sam mislila da se beba rita", opisala je situaciju, s kojom se susreću mnoge buduće mame.

Zbog toga više nije bila sigurna hoće li moći prepoznati prave trudove, no iskusnije mame s foruma uvjeravaju je da se ne treba brinuti, jer će prave trudove sasvim sigurno prepoznati"Kad osjetiš da bi to moglo biti to, to je to, vjeruj instinktu i nećeš pogriješiti", napisala je mmama.

Slično menstrualnim bolovima, ali jače

Čitateljica pod imanom kukukaka opisala je svoje iskustvo: "S obzirom da sam imala prijevremene trudove u 27. tjednu, otprilike sam znala kako će biti. Počelo je bolovima u donjem dijelu trbuha, kao kod menstrualnih bolova, a nastavilo se bolovima u leđima. Čitala sam da neke žene imaju prirodno pražnjenje crijeva i stvarno je tako i bilo, a istovremeno jaka mučnina. I za vrijeme jakih trudova sam dva puta povraćala. Kad su mi probušili vodenjak, počeli ju jači trudovi, a dva sata prije samog poroda su bili užasni."

Mama milena.pupovac.522 u svoje obje trudnoće imala je takozvane lažne trudove: "To je kao zatezanje trbuha, ništa prebolno. A kad su krenuli pravi trudovi, to me podsjetilo na menstrualne bolove, samo jače i sve bolnije. Kasnije se ta bol širi, rekla bih, po cijelom tijelu, leđima pogotovo…"

Bol u pravilnim razmacima

Na sličan način svoje iskustvo opisala je i Iskrica1347: "Meni su trudovi počeli jačinom kao menstrualni, od kičme prema naprijed i na kraju se trbuh jako stvrdnuo, kao da su se svi mišići istovremeno stegnuli. Ne znam kako je to kod Braxton-Hicksovih kontrakcija, jer ih ja nisam uopće imala u prvoj trudnoći, pa ne znam bih li prepoznala razliku. Ono što mi je još otkrilo prave trudove je da su se zbilja javljali u relativno pravilnim razmacima: nekoliko u razmaku od 15 minuta, pa zatim nekoliko u razmaku od 13, pa svakih 10 minuta, itd."

Ginekologinja dr.sc. Senka Sabolović Rudman također ističe kriterij pravilnih vremenskih razmaka u procijeni radi li se zaista o početku poroda: "Pravi trudovi prvog porodnog doba počinju bolnim stezanjima koja traju oko pola minute i pojavljuju se u pravilnim razmacima od 20 do 30 minuta. U daljnjem tijeku jačina kontrakcija se pojačava, a vrijeme između njih skraćuje na 10 minuta i manje, što se istovremeno smatra 'uzbunom' za odlazak u rodilište."

Napominje da se već od sredine trudnoće mogu javljati Braxton-Hicksove kontrakcije ili lažni trudovi, koji ne trebaju biti razlog za uzbunu jer ne rezultiraju širenjem grla maternice, nego služe za uvježbavanje ili pripremu za sam čin rađanja.

Sumnja je razlog za odlazak liječniku

Doktorica nam je navela i najbitnije razlike između lažnih i pravih trudova"Kod lažnih trudova bol grčenja smještena je upravo na donjem dijelu trbuha, dok kod pravih trudova bol počinje u dnu kralježnice te se postepeno pojasasto širi prema donjem dijelu trbuha. Uz to, dok Braxton-Hicksove kontrakcije nemaju neki pravilan raspored javljanja, prave trudove karakterizira pravilan, i sve kraći vremenski razmak između kontrakcija."

Ipak, budući da je percepcija boli individualna te je ponekad trudnici teško procijeniti o kakvim je kontrakcijama riječ, dr. Senka Sabolović Rudman poručuje da je svaka dilema oko vrste kontrakcija opravdan razlog za odlazak na ginekološki pregled.  

Kako ste vi znali da je porod počeo? Uključite se u raspravu na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.