Trudnoća Trudnica 25. travnja 2021.

10 stvari koje nisi znala o Braxton Hicks kontrakcijama u trudnoći

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Braxton Hicks nije zvijezda reality showa, nogometaš ili marka donjeg rublja. To su lažne kontrakcije u trudnoći. Kada počinju, koliko su bolni i sve ostalo što trebaš znati

Ukratko, Braxton Hicks kontrakcije su vatrena vježba. Ti lažni trudovi su način na koji priroda priprema trudnice za pravu stvar, odnosno stvarne trudove i porod. Mogu se javljati i u vrlo ranoj trudnoći, ali se najčešće javljaju tek u drugom, odnosno trećem tromjesečju trudnoće. Takve kontrakcije nisu redovite, traju oko jedne minute te obično nisu bolne, već uzrokuju blažu nelagodu.

Sad kad smo to raščistili, donosimo ti još 10 stvari koje bi trebala znati o Braxton Hicks kontrakcijama.

trudovi trudnica sat Možda te zanima... Kako prepoznati trudove i početak poroda? Trudnoća

1. Braxton Hicks kontrakcije započinju oko 20. tjedana

Obično traju od 30 sekundi do 2 minute. Međutim, oni mogu početi ranije (i biti intenzivniji) ako si već bila trudna.

2. Osjećaj je kao kad imaš bolnu menstruaciju

Braxton Hicks kontrakcije više podsjećaju na menstruacijske grčeve nego "o bože, izlazi mi dijete". Tvoj trbuh će povremeno bit tvrd, a onda će se vratiti u normalu. Osjećat češ se čudno, ali nema te što brinuti. 

3. Bez uzorka

Lažni porod ne prati nikakav predvidljivi obrazac. Kontrakcije su slučajne. Pravi trudovi javljaju se redovito i povećava se njihov intenzitete i učestalost. (Ako si u nedoumici, uzmi štopericu ili nazovi doktora).

4. Seks može potaknuti lažne trudove

Seks tijekom druge polovice trudnoće može potaknuti lažne trudove. Čini se da orgazmi i prostaglandini u spermi mogu potaknuti ove privremene kontrakcije maternice

5. Voda može pomoći

Budući da dehidracija može biti čimbenik lažnih trudova, količina popijene tekućine može pomoći kod Braxton Hicks kontrakcija.

Možda te zanima... Kako razlikovati prave od lažnih trudova? Trudnoća

6. Puni mjehur je okidač

Dakle, piješ tone vode kako bi olakšala ili zakoračila prema Braxton Hicksu - fenomenalno! Samo ne zaboravi puno piškiti. Prepunjeni mjehur može pokrenuti lažne trudove!

7. Javljaju se najčešće pretkraj dana

Lažni trudovi nisu ranoranioci. Umjesto toga, obično se javljaju na kraju dana, prema američkom Kongresu opstetričara i ginekologa. 

8. Različiti su za drugo dijete

Braxtonu Hicks kontrakcije obično započinju u drugom tromjesečju, otprilike u 20. tjednu, ali najčešći su u trećem tromjesečju. No, tijekom druge trudnoće (ili treće, četvrte..) oni mogu početi ranije i biti intenzivniji

9. Pomakni se da ga zaustaviš

Jedan od načina da odrediš jesu li kontrakcije prave ili lažne je da promijeniš svoje aktivnosti. (Odmarala si se ne kauču? Digni se i prošetaj.) Promjena tvojih obrazaca kretanja često može prekinuti lažne trudove, jer oni pravi ne mogu nikako nestati.

10. Oni polažu temelje

Smatra se kako Braxton Hicks-kontrakcije zapravo mogu biti dio pripreme za porod, pomažu da se omekša i poveća grlić maternice. 

trudovi trudnica trudnoća Možda te zanima... Različiti tipovi trudova i što oni znače Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.