Trudnoća Porođaj 10. travnja 2022.

Vikanjem se gubi energija za porod, a idealno bi bilo zaspati između trudova

Foto: Guliver ;Tata na porodu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnica koja nije pripremljena za porođaj gubit će često energiju na vikanje, povećati stres i strah, a time i otežati cjelokupan proces dolaska do 'zrelog' porođaja i tijela spremnog za normalan prirodni porođaj

Zbog čega je točno važno pravilno disanje na porođaju, može li se disanjem ublažiti bol i je li istina da se nekontroliranim vikanjem samo gubi energija, objašnjava fizioterapeutkinja Snježana Vojvodić Schuster koja u bolnici Sveti Duh provodi zaštitu zdravlja žena u području fizioterapije u ginekologiji i porodništvu, a u edukaciji trudnica surađuje i u Poliklinici Vili. Također je autorica knjiga 'Vježbe za trudnice' i 'Vježbe poslije porođaja'. 

"Disanjem se ne smanjuje tijekom poroda osjećaj boli od trudova, već se postiže bolja oksigenacija tijela majke čime se utječe i na bolju oksigenaciju djeteta. Primijećena je i lakša prilagodba porodu kod žena, brže otvaranje grlića maternice, kraći porođaj sveukupno. Trudnica, koja nije pripremljena za porođaj, gubit će često energiju na vikanje, povećati stres i strah, a time i otežati cjelokupan proces dolaska do 'zrelog' porođaja i tijela spremnog za normalan prirodni porođaj", kaže.

Možda te zanima... Plan poroda: Žene se boje i ne znaju što smiju tražiti ili odbiti Trudnoća

Tehnike disanja na porodu

Fizioterapeutkinja Snježana Vojvodić Schuster, viša predavačica pri Zdravstvenom veleučilištu, opisala je koje su točno najčešće korištene tehnike disanja tijekom poroda, odnosno kako treba disati tijekom svake pojedine faze.

"Najčešće korištene tehnike disanja u vrijeme prvog porodnog doba u trudovima su duboko trbušno disanje i dahtanje sa specifičnim kratkim izdisajima i udisajima zraka. Disanje se provodi u vrijeme trajanja truda i olakšava osjećaj, smanjuje stres od snažnih kontrakcija maternice i potiče fiziološke procese na prirodan tijek porođaja", pojašnjava fizioterapeutkinja.

Dodaje kako se tijekom truda disanjem pokušava biti što dalje od snažnog osjećaja truda, poput "bježanja" od truda, s time da bi trudnica na edukaciji o pripremi za porođaj trebala naučiti tehnike disanja i kada točno koju koristiti.

Hipnoporođaj - priprema za aktivno sudjelovanje u porodu

Plan disanja

Snježana Vojvodić Schuster kaže kako bi se rodilja između dva truda trebala pokušati odmoriti i opustiti te prikupiti snage i koristiti sve raspoložive neštetne metode za odmor i smirenost.

Možda te zanima... Doula otkriva kako obični češalj pomaže rodilji tijekom trudova Trudnoća

"Ako su trudovi većeg razmaka, bilo bi idealno kada bi trudnica mogla zaspati", kaže Snježana Vojvodić Schuster.

Snježanu Vojvodić Schuster pitali smo što bi savjetovala budućim mamama kako mogu u rađaonici slijediti plan disanja te koliko je to uopće moguće s obzirom na nepredvidljivost poroda.

"Plan disanja ovisi o tijeku porođaja kojeg se ne može unaprijed znati točno, ali se tehnike i priprema za porod mogu naučiti i primijeniti u trudovima. U takvim uvjetima trudnica osjeća veću sigurnost i kontrolu nad svojim tijelom kojeg treba osluškivati i pustiti da se porođaj dogodi. Plan disanja nije nešto što se mora imati i napamet naučiti već je to plan kojim svaka trudnica treba učiniti porođaj događajem susreta s evolucijom u kojoj je ona ta koja porod čini, a nije objekt kojem se porođaj događa", zaključuje fizioterapeutkinja. 

Je li i tebi na porodu pomoglo pravilno disanje? Uključi se u forum i podijeli svoje iskustvo!

trudnica trudovi Možda te zanima... Kakav je osjećaj kad imate trudove? Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • illuminati667

    Join the great Illuminati today and become rich and famous. Are you seeking for wisdom and knowledge? Are you a business Man / woman, Pastor, politician, musician, doctor, footballer, student? Do you want to be a famous artist or an actor (e tc) and you want to be rich, powerful and famous in the world? Join the Illuminati New World Order and let you dreams come through, become a member today and receive the sum of 3 million euros ever week with a car whatsapp +12536174810 (chiefpriest666@gmail.com)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.