Trudnoća Porođaj 20. veljače 2015.

Kada krenuti u rodilište?

trudnica trudovi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako prepoznati znakove početka poroda i može li se prerano krenuti u bolnicu? Pročitajte kada je pravo vrijeme za uzimanje torbe u ruke i u kojim situacijama se morate odmah uputiti u rodilište

Mnoge trudnice nisu sigurne hoće li prepoznati prave trudove, hoće li na vrijeme krenuti u bolnicu ili roditi dijete po putu. No postoje jasni znakovi kada je vrijeme da uzmete torbu u ruke i krenete put rodilišta. Ako su vaši trudovi blagog do umjerenog intenziteta i dolaze u razmaku od pet do 20 minuta, to je vjerojatno rana faza trudova koja može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Lažna uzbuna

Također, tzv. lažni trudovi, natjeraju mnoge buduće majke da odjure u bolnicu kako bi ubrzo bile poslane kući razočarane. Lažnim trudovima se tijelo priprema za porođaj i mogu se pojavljivati kroz cijelu trudnoću. Poznatiji su kao Braxton-Hicksove kontrakcije i u zadnjim tjednima trudnoće postaju jači i češći. Mogu trajati minutu ili duže i, iako su neugodni, uz njih možete normalno pričati ili se kretati. Neujednačeni su i kako počnu, tako i završe. Tuširanje toplom vodom može vam pomoći da se riješite neugodnog osjećaja i čak zaustaviti Braxton-Hicksove kontrakcije na neko vrijeme. 

Zadnjih tjedana vjerojatno ćete osjećati i kako se maternica sve više spušta u zdjelicu i tako se priprema za porod. Možete imati češće stolicu i potrebu odlaska na WC zbog mokrenja što je prirodni način 'čišćenja' za porod.

Znakovi početka poroda

Hrvatske primalje u knjizi 'Moja trudnoća' opisale su neke od znakova početka poroda: pojava obilne sluzi (sluznog čepa) znači da se ušće maternice priprema za svoju ulogu. Sve trudnice znaju da pojava krvi u trudnoći nije dobar znak, ali krajem trudnoće pojava sukrvice (roskasti trag na gaćicama, ulošku ili na toaletnom papiru), praćena stezanjima maternice, može biti znak da ste se počeli pomalo 'otvarati'. Zabrinuti se treba ako se pojavi obilnije krvarenje ili svježa krv i u tom slučaju treba poći u bolnicu. 

trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada kontrakcije postanu redovite i bolnije te traju duže od 30 sekundi, vrlo je vjerojatno da je porod počeo. Kontrakcije postaju duže i jače. Za vrijeme trudova, mišići maternice se stežu i bol se pojačava. Ako položite ruku na trbuh, možete osjetiti kako je trbuh učvrsnuo. Kad se mišići opuste i bol nestane, osjetit ćete kako se i trbuh opustio. Trudovi pritišću vaše dijete prema dolje, otvarajući cerviks kao pripremu za prolazak djeteta kroz porođajni kanal

tablica | Author: Moja trudnoća Foto: Moja trudnoća

Dr.sc. Senka Sabolović Rudman, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije objasnila je kada treba krenuti u rodilište: 'Kad se trudovi javljaju u sve kraćim intervalima pri čemu su sve intenzivniji (duljeg trajanja i bolniji), porod je započeo. Uobičajeno je savjetovati trudnicama da krenu u rodilište kada trudovi budu na pet minuta. Međutim, ako se trudnici čini da su joj trudovi već na sedam minuta izuzetno jaki, bolni i neugodni, obavezno se treba uputiti u rodilište. Percepcija boli je ipak subjektivan fenomen.'

Puknuće vodenjaka

Većini trudnici pukne vodenjak tijekom poroda, ali to se također može dogoditi i prije nego porod počne. Vaše nerođeno dijete

trudnica trudovi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

razvija se i raste u vrećici ispunjenoj amniotičkom tekućinom. Kad je vrijeme da beba dođe na svijet, vrećica pukne i tekućina iscuri. To zovemo prsnućem vodenjaka. Plodni ovoji mogu prsnuti na dva načina. Ako prsne donji pol vodenjaka, doći će istjecanja veće količine plodne vode i ovu situaciju većina trudnica uglavnom lako prepozna. 'Ako dođe do takozvanog visokog prsnuća vodenjaka (prsnuća plodnog ovoja visoko prema fundusu maternice), pojavljivat će se samo povremeno i oskudno vodenasta sekrecija. Bez obzira o kojem se obliku prsnuća vodenjaka radi, ono podrazumijeva da je započeo porod i da trebate krenuti prema rodilištu. Važno je napomenuti da trudnica može, ali i ne mora imati trudove. Trudnice često zbunjuje situacija prsnuća vodenjaka bez prisutnih trudova te one ostaju kod kuće čekajući trudove što je pogrešno', objasnila je doktorica Senka Sabolović Rudman.

Prave trudove možete osjetiti kao tupu bol i stezanje maternice pa sve do nepodnošljive boli. Svaka žena je drugačija. No, kad krenu pravi trudovi, ne morate se bojati da ih nećete prepoznati. Hoćete! I uskoro ćete vidjeti svoju malu sreću.

Pratite bebine pokrete

'Važan dio samokontrole je svakodnevno praćenje pokreta ploda. Brojanje bebinih pokreta je jednostavan način praćenja stanja djeteta. Ako primijetite promjenu, bilo to neobično povećanje ili smanjenje aktivnosti, to može biti pokazatelj moguće ugroženosti vašeg djeteta. Ono što je definitivno znak alarma je da uopće ne osjećate pokrete ploda. U tom slučaju treba se odmah uputiti nadležnom ginekologu ili u hitnu službu rodilišta da se ustanovi o čemu se radi', naglašava doktorica Senka Sabolović Rudman.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar kisica
  kisica

  U prvoj trudnoći krenuli smo odmah kada smo dobili potvrdu da su to zaista trudovi. Trajali su danima, a ja sam bila tek 35tt. U trećoj trudnoći krenuli smo kad je pukao vodenjak, i počeli trudovi. Preležala sam 12 sati u predrađaoni sa tim trudićima, i na kraju uz drip rodila za 10min

 • Avatar tejasz
  tejasz

  ja živim 5min pješke od rodilišta li opet mislim da ću krenuti ranije nego što bi trebala,znam da je ugodnije kod kuće trpiti trudove ali u bolnici se osjećam sigurnije.

 • Avatar tejasz
  tejasz

  ja živim 5min pješke od rodilišta li opet mislim da ću krenuti ranije nego što bi trebala,znam da je ugodnije kod kuće trpiti trudove ali u bolnici se osjećam sigurnije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.