Trudnoća Porođaj 19. veljače 2022.

Kako ću znati kad trebam krenuti u rodilište?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako prepoznati znakove početka poroda i kada krenuti u bolnicu? Saznaj kad je pravo vrijeme za uzimanje torbe u ruke i u kojim situacijama se moraš odmah uputiti u rodilište

Većina trudnica nisu sigurne hoće li prepoznati prave trudove, hoće li na vrijeme krenuti u bolnicu ili roditi dijete po putu. No postoje jasni znakovi kada je vrijeme da uzmeš torbu u ruke i kreneš put rodilišta.

Različiti tipovi trudova i što oni znače

Prvi porod je obično dug proces. Najraniji bolovi poznati su kao rani porod. Ova faza može trajati dan ili dva, ili može početi, a zatim prestati. Kada su kontrakcije redovite i jake, dolaze na svake 3 do 4 minute i takvo stanje traje sat vremena u kontinuitetu, trebaš nazvati svoju babicu ili liječnika. (Smatra se da je kontrakcija jaka ako ne možete razgovarati kroz nju). Ona će vam postaviti nekoliko pitanja koja će odrediti je li vrijeme za odlazak u bolnicu na pregled. Samo vaginalni pregled može pokazati je li vrat maternice 'nestao' i proširen. Ako je vrat maternice otvoren otprilike 4 centimetra, spremna si za porod i bit ćeš primljena u rađaonu.

trudnica bolnica Možda te zanima... Moja trudnoća: Što vas čeka u rađaoni? Trudnoća

Dr.sc. Senka Sabolović Rudman, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije objasnila je kada treba krenuti u rodilište: "Kad se trudovi javljaju u sve kraćim intervalima pri čemu su sve intenzivniji (duljeg trajanja i bolniji), porod je započeo. Uobičajeno je savjetovati trudnicama da krenu u rodilište kada trudovi budu na pet minuta. Međutim, ako se trudnici čini da su joj trudovi već na sedam minuta izuzetno jaki, bolni i neugodni, obavezno se treba uputiti u rodilište. Percepcija boli je ipak subjektivan fenomen."

Ako ovo nije tvoj prvi porod, nazovi svog liječnika kada je razmak između kontrakcija 10 do 15 minuta. Općenito, "drugi porod je za pola brži od prvog", kaže dr. Ted Peck, specijalist za visokorizičnu porodilištu medicinu u Gundersen Lutheran Medical Centre, u Wisconsinu. Također razmisli o tome kako su ti se kontrakcije ubrzavale prvi put. Koliko ti je vremena trebalo da prođe od kontrakcija koje su bile svakih 5 minuta do kontrakcija koje su bile svakih 1-2 minute? Uz određivanje vremena kontrakcija, razmisli o tome koliko ti je daleko rodilište ili bolnica i koliko si bila otvorena na zadnjem pregledu.  I naravno, ako ti prsne vodenjak vrijeme je da kreneš u rodilište.

Porođajna bol je jedina bol u životu koja nam neće nauditi

Prati bebine pokrete

'Važan dio samokontrole je svakodnevno praćenje pokreta ploda. Brojanje bebinih pokreta je jednostavan način praćenja stanja djeteta. Ako primijetite promjenu, bilo to neobično povećanje ili smanjenje aktivnosti, to može biti pokazatelj moguće ugroženosti vašeg djeteta. Ono što je definitivno znak alarma je da uopće ne osjećate pokrete ploda. U tom slučaju treba se odmah uputiti nadležnom ginekologu ili u hitnu službu rodilišta da se ustanovi o čemu se radi', naglašava doktorica Senka Sabolović Rudman.

trudnica, porod Možda te zanima... Sve što trebaš znati o pucanju vodenjaka Trudnoća

Ako si trudna ste s blizancima ili imaš druga visokorizična stanja, odmah se obrati svom liječniku ili babici ako misliš da ćeš se možda početi porađati. Svaka trudnica koja doživi bilo koje od sljedećih stanja također se mora odmah obratiti svom liječniku ili babici:

  • Prsnuće vodenjaka
  • Teško vaginalno krvarenje
  • Beba se ne pomiče
  • Otečeno lice i noge
  • Zamagljeni vid
  • Teške glavobolje
  • Vrtoglavica
  • Intenzivna bol u trbuhu
  • Iznenadni porast tjelesne težine
  • Napadaji
trudovi trudnica sat Možda te zanima... Kako prepoznati trudove i početak poroda? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.