Trudnoća Trudnica 12. studenoga 2023.

Kako razlikovati prave od lažnih trudova?

Foto: Freepik ; Lažni trudovi počinju se javljati već četiri tjedna prije poroda
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Takozvani lažni trudovi počinju se javljati već četiri tjedna prije poroda, a ponekad i ranije. Saznaj po čemu se razlikuju od pravih trudova i izbjegnite paniku i nepotrebnu jurnjavu u rodilište

Uterus (maternica) se već tijekom trudnoće priprema za porod. Maternica je građena od glatkih mišićnih vlakana i vezivnoga tkiva. U trupu maternice ima najviše mišićnoga tkiva. Mišićni snopići u zidu uterusa povećavaju svoj volumen tijekom trudnoće procesom hipertrofije i hiperplazije, što zajedno s rastezanjem koje je uvjetovano rastom ploda, dovodi do toga da se u trudnoći maternica poveća i desetak puta.

Dvjesto trudova do poroda

Sposobnost kontraktilnosti i elastičnost mišićja maternice važne su karakteristike o kojima ovisi kvaliteta trudova. Kontrakcije maternice pod kontrolom su vegetativnog živčanog sustava, a sama kontrakcija maternice, to jest trud je elektromehanički fenomen koji dovodi do skraćenja vlakana miometrija.

trudovi trudnica trudnoća Možda te zanima... Različiti tipovi trudova i što oni znače Trudnoća

Pravi trudovi prvog porodnog doba počinju bolnim stezanjima koja traju oko pola minute i pojavljuju se u pravilnim razmacima od 20 do 30 minuta. U daljnjem tijeku jačina se kontrakcija pojačava, a vrijeme između njih skraćuje na 10 minuta i manje što se istovremeno smatra ʺuzbunomʺ za odlazak u rodilište. Ipak, percepcija boli individualna je karakteristika i ne treba se držati striktnih pravila glede odlaska u rodilište jer takva ne postoje. 

Trebam li se brinuti zbog ranih lažnih trudova?

Na početku porođaja uobičajena su tri do četiri truda u 10 minuta, potom u takozvanom drugom porođajnom dobu i pet trudova u 10 minuta.  Normalni porođaj karakteriziraju pravilne, to jest koordinirane kontrakcije maternice koje lako i efikasno šire vrat maternice. Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj u prvorotkinje traje oko 12 sati, a u višerotkinje pet do osam sati.

Lažni trudovi od 36. tjedna trudnoće

Već od sredine trudnoće, a poglavito zadnjih nekoliko tjedana pred termin, aktivnost mišićnoga tkiva maternice postaje sve jača i sve osjetljivija na hormone koji utječu na miometrij. Stoga se već četiri tjedna prije porođaja, a u nekih žena i nešto ranije, mogu zamijetiti kontrakcije maternice koje su nepravilne, asinkrone, niske amplitude pa nisu bolne.

Ovakve kontrakcije mogu biti nešto češće i pravilnije budući da je krajem trudnoće aktivnost mišića maternice sve pravilnija, to jest sve koordiniranija. Zovemo ih i Braxton-Hicksove kontrakcije ili lažni trudovi. Nazivaju se lažnim trudovima jer trudnice često pomisle da je započeo porođaj. Međutim, takvi trudovi ne trebaju biti razlog za uzbunu jer ne izazivaju promjene na grlu maternice, to jest ne rezultiraju širenjem grla maternice, nego služe za uvježbavanje ili pripremu za sam čin rađanja.

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Ipak, pacijenticama je ponekad teško razlikovati pravilne od lažnih (neučinkovitih) trudova. Od pomoći tada može biti poznavanje nekih karakteristika lažnih trudova. Tako se najčešće ovi trudovi smiruju ukoliko se trudnica počne kretati, dok kod pravih trudova ništa neće pomoći u pokušaju smirivanja grčenja i bolova. 

trudnica bol trudovi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nadalje, kod lažnih trudova bol grčenja smještena je upravo na donjem dijelu trbuha dok kod pravih trudova bol počinje u dnu kralježnice te se postepeno pojasasto širi prema donjem dijelu trbuha. Štoviše, dok Braxton-Hicksove kontrakcije nemaju neki pravilan raspored javljanja, prave trudove karakterizira pravilan, i sve kraći vremenski razmak između kontrakcija. Smatra se da trudnice koje su već prije rađale mogu imati češće i intenzivnije lažne trudove, dok ih prvorotkinje možda neće ni primijetiti. 

Kakav je osjećaj kad imate trudove?

Ipak, prag boli i percepcija (doživljaj) boli individualan je parametar te je ponekad trudnici teško subjektivno procijeniti o kakvim kontrakcijama je riječ; lažnim ili učinkovitim (pravim) trudovima. Stoga je svaka dilema oko vrste kontrakcija opravdan razlog za odlazak na ginekološki pregled gdje će se pregledom objektivizirati nalaz na grlu maternice, a tokografijom trudovi to jest kontrakcije uterusa.  

Opasnost od prijevremenog poroda

Ovdje je važno napomenuti da se kontrakcije mogu pojaviti i tijekom (usred) trudnoće, te tako mogu dovesti do prijevremenog poroda. Stoga trudove koji usred trudnoće postaju učestaliji i bolni treba shvatiti ozbiljno i javiti se ginekologu na pregled. Takvi trudovi mogu izazvati širenje vrata maternice dok beba još nije dovoljno zrela za život izvan majčina tijela.

Možda te zanima... Prvorotkinjama prva faza poroda može trajati i do 24 sata Trudnoća

Kontrakcije tijekom trudnoće mogu biti posljedica prevelikoga tjelesnog naprezanja, učestalog stajanja, izloženosti stresnim situacijama, ali i rezultatom postojeće infekcije vrata maternice ili plodnih ovoja (chorioamnionitis). Iz navedenog je jasno da će u nekim situacijama mirovanje biti optimalna terapija, dok će kod dijela pacijentica biti potrebno provesti antibiotsko liječenje i tako eliminirati infekciju koja je često uzrokom prijevremenih kontrakcija.

Zanimljivo je kako usprkos brzom razvitku farmakoterapije i djelotvornosti u sprečavanju nastanka i mogućnosti zaustavljanja kontrakcija uterusa, učestalost prijevremenog poroda u populaciji desetljećima nije značajnije smanjena.

Pročitajte što se još s vašim tijelom i s bebom u trbuhu događa u 36. tjednu trudnoće!

Možda te zanima... 12 nevjerojatnih fotografija žena u trudovima pokazuje svu ljepotu poroda Trudnoća
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • sejayo

  I started working online in past three months when the corona was at its peak and made a hand some package. I urge every one to try it when the second wave of corona is troubling our lives once again here is a link for information.... https://bit.ly/39JrDqt  try it once no instant cash or credit card involved/

 • Avatar mayna.seka
  mayna.seka

  Moji su lažni trudovi trajali 3 dana i bili su mi najgori jer niti sam jela niti spavala bila sam kao zombi kak bi muž reko,a 4 dan je došla moja mala princeza i sve sam to zaboravila 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.