Trudnoća Porođaj 10. prosinca 2018.

Istraživanje potvrdilo da epiduralna ne produžuje porod

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje potvrdilo je kako epiduralna ne produžuje vrijeme trajanja poroda i ne povećava potrebu za medicinskim intervencijama poput carskog reza ili epiziotomije

Ako se odlučite za epiduralnu na porodu kako biste olakšali porođajnu bol - ne brinite o produžavanju poroda ili većem riziku od potrebe za medicinskim intervencijama kao što je carski rez jer novo istraživanje je potvrdilo kako epiduralna ne utječe na vrijeme trajanja poroda.

trudnica bolnica Možda te zanima... Treba li uzeti epiduralnu i olakšati si porod? Trudnoća

Istraživači u Bostonu raspodijelili su 400 žena u dvije grupe: one koje su tijekom druge faze poroda (koja počinje kada se vrat maternice potpuno otvori) primile epiduralnu analgeziju i one koje su primile fiziološku otopinu kao placebo. Nijedna od žena nije znala je li primila epiduralnu ili ne. 

Zanimljivo kako je vrijeme poroda tijekom druge faze za obje grupe bilo gotovo identično: 52 minute za žene koje su primile epiduralnu i 51 minuta za žene koje su primile fiziološku otopinu. "Razlika je toliko neznatna da nema statističko značenje", napisali su istraživači u časopisu Obstetrics & Gynecology, u kojem je istraživanje objavljeno. 

Porod Možda te zanima... Kako izgleda druga faza poroda? Trudnoća

Također, i u jednoj i u drugoj grupi bilo je potrebe za medicinskim intervencijama poput carskog reza, epiziotomije i porod forcepsom i vakuum ekstrakcijom. Isto tako, bebe su u obje grupe rođene sa zdravom porođajnom težinom i visinom. Jedina značajna razlika bila je, očekivano, bol. Žene koje su primile fiziološku otopinu prijavile su veću razinu boli od žena koje su rodile uz epiduralnu

Damir Žalac Možda te zanima... Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.