Trudnoća Porođaj 18. travnja 2013.

Što možete učiniti kada je dijete okrenuto na zadak?

Beba zadak pelene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko 70 posto djece koja su bila okrenuta na zadak okrenulo se glavicom nadolje nakon primjene kineskih moxa štapića, a mi vam predstavljamo i druge metode koje možete sami isprobati

Ukoliko je vaše dijete okrenuto na zadak, a termin poroda je sve bliži, vjerojatno se pitate možete li nešto učiniti kako biste potaknuli dijete da se okrene u položaj glavom prema dolje, pogotovo ako priželjkujete prirodni, vaginalni porođaj za sebe i svoje dijete.

Nakon što ste doznali ovu vijest i nakon što "odradite" tjedan dana plača i depresije, jer nije to ono što ste htjeli, možete pokušati. Budite svjesni činjenice da se dijete još uvijek može i samo okrenuti, ali nešto možete i sami učiniti.

Postoje određeni načini kojima možete pokušati "nagovoriti" vašu bebu da se okrene. Za većinu navedenih vježbi i metoda ne postoji racionalno objašnjenje zbog čega pomažu, ali budući da definitivno ne štete, zašto ih ne biste isprobali?

Izbjegavajte odmor u udobnom sjedeće-ležećem položaju

Da bi se beba spontano okrenula, majka treba opustiti napetost u donjem dijelu maternice. Postoji niz načina kako to učiniti. Kod nekih žena dobro djeluje akupresura, a kod nekih će pomoći jednostavne tehnike opuštanja i vizualizacija.

Preporučuje se i svakodnevna šetnja, 20-ak minuta dnevno, gdje pokreti tijela i gravitacija mogu učiniti da se beba okrene težim dijelom tijela, odnosno glavom prema dolje. Preporuka je, što je moguće više, ležati na lijevom boku te sjediti uspravno ravnih leđa ili s trbuhom lagano nagnutim prema naprijed. Polusjedeći položaji, kada ste naslonjeni leđima u nagibu prema nazad, pogoduju djetetu okrenutom na zadak da se osjeća ugodno i ne motiviraju ga na okretanje, pa izbjegavajte odmaranje u takvom položaju.

Terapija glazbom i svjetlom

Možete zamišljati kako se vaša beba glavicom okreće prema donjem dijelu trbuha i zadovoljno se postavlja u pravilan položaj. Vizualizirajte kako to čini s veseljem i kako joj je vrlo ugodno baš u tom položaju.

Ako želite iskušati utjecaj glazbe na bebu, postavite slušalice na donji dio trbuha i puštajte 10-ak minuta klasičnu glazbu po 6 do 8 puta na dan. Dijete bi moglo uhom potražiti izvor zvuka. Na sličan način kao zvukom, možete se poslužiti i svjetlom baterije. Postavite bateriju na gornji dio trbuha i polako je po sredini trbuha spuštajte sve do pubičnog predjela. Dijete bi se moglo zainteresirati za izvor svjetlosti i tako okrenuti.

Trudnica trbuh  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Masaža i vježbe

Masažu započnite tako da lijevi dlan postavite na dno trbuha, a desni točno iznad lijevog. Sada dlanove pomičite po desnoj strani trbuha u smjeru kazaljke na satu. Dlanovima kružite oko cijelog trbuha. Određene vježbe, poput jogijskog položaja mačke, uzdizanja zdjelice, ali i premještanja s boka na bok u ležećem položaju, mogu potaknuti dijete da se okrene u pravilan položaj. Uz to, plivajte što češće, jer plivanje održava tijelo i zdjelicu opuštenima.

 Zdrava 'šećerna injekcija'

Trudnica sok | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Budući da su bebe pokretljivije nakon što dobiju veće količine šećera u krvotok, majke bi tu činjenicu mogle iskoristiti. Pojedite smokvu, marelicu ili popijte čašu voćnog soka, a zatim legnite na lijevi bok, tako da vam kukovi budu u višem položaju nego stopala.

Akupresura ili moxa štapići

Stavite kvačicu za rublje na mali prst svake noge, na vanjski rub nokta, postranično i tako je držite 30 minuta dnevno. To je akupresurna točka, koju možete stimulirati i pritiskom prstom umjesto kvačicom.

Na iste točke možete djelovati i toplinom, pomoću zapaljenih kineskih moxa štapića, koji su načinjeni od biljaka i u određenim dijelovima svijeta se često koriste. Dovoljna su vam dva štapića, koji se mogu koristiti više puta (možete ih kupiti na web stranici Birth International.

Budući da su studije pokazale da se oko 70 posto djece koja su bila okrenuta na zadak uspjelo okrenuti s glavicom nadolje nakon primjene moxa štapića, vrijedi pokušati. Ovaj jednostavni tretman najbolje je izvoditi prije spavanja po 20 minuta i to počevši između 34. i 36. tjedna trudnoće. Najčešće je potrebno nekoliko sati da se beba okrene i najbolje bi bilo da u tom periodu ležite. Ponekad je potrebno nekoliko puta ponoviti tretman.

Vanjski okret pod nadzorom ultrazvuka

Vanjski okret je postupak koji se može provesti u 37. tjednu trudnoće. Provodi se u bolnici. Pod nadzorom ultrazvuka liječnik vanjskim zahvatom pokuša guranjem okrenuti dijete u ispravan položaj.

Uspješnost ovog postupka nije zagarantirana, a većina hrvatskih liječnika neće vam ga preporučiti, jer se smatra da se rizicima vezanim uz ovaj zahvat uglavnom nepotrebno izlagati kod položaja na zadak. Jedan od glavnih rizika je odljuštenje posteljice, što dovodi do prijevremenog poroda, a može dovesti i do težih komplikacija i za majku i za dijete.

Ako ništa ne uspije...

Imajte na umu da postoje i rijetki slučajevi da se dijete u trbuhu okrenulo neposredno prije porođaja. A ako ništa od ovoga ne uspije možda se morate pomiriti s činjenicom da vaše dijete ima određeni stav u životu i jasno zna što je prva stvar koju želi pokazati ovom svijetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.