Trudnoća Porođaj 17. kolovoza 2016.

Kako izgleda druga faza poroda?

Porod
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ovoj fazi kontrakcije su drugačije, pojavljivat će se od 2 do 5 minuta, a trajat će 60 do 90 sekundi

Druga faza poroda, izgon djeteta, počinje kada se grlić maternice potpuno otvori (10 centimetara). Ova faza se proteže se od trenutka kad prsne vodenjak pa sve do trenutka kada beba prođe kroz vaginalni kanal i izađe van. Druga faza poroda može trajati i do dva sata kod prvorotkinja, kod višerotkinja oko pola sata ili čak 5 do 10 minuta.

U ovoj fazi kontrakcije su drugačije, pojavljivat će se od 2 do 5 minuta, a trajat će 60 do 90 sekundi. Uz svaku kontrakciju osjećat ćete potrebu da i vi tiskate. Probajte se odmarati poslije svake kontrakcije koliko god je moguće, a tiskajte kada vam osoblje kaže da treba.

Moja trudnoća: Što vas čeka u rađaoni?

Kako olakšati ovu fazu poroda:

  • Probajte tiskati iz više pozicija (ležanje na strani s podignutom nogom, položaj na koljenima i laktovima, sve što budete mogli).
  • Duboko udahnite i izdahnite prije i poslije kontrakcije.
  • Podignite glavu, ramena i gornji dio tijela kada nastupi kontrakcija i kada tiskate. Ovako će svaki mišić pripomoći u napinjanju.

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Tijekom ovog procesa možda ćete dobiti neke lijekove za olakšavanje bolova ili će vam uraditi epiziotomiju, ako je potrebno. Epiziotomija je procedura kojom se izvodi mali rez između anusa i vagine da bi se povećao vaginalni otvor. Epiziotomija, kada se radi, potrebna je da bi se pomoglo bebi proći kroz kanal, a i da bi se spriječila veća pucanja vagine.

'Zbog pucanja i više od 100 šavova, nakon poroda počinje moja noćna mora'

Kada se beba rodi, babica će je držati s glavom prema dolje da bi spriječila plodnu vodu, sluz i krv da uđe u bebina pluća. Iz bebinih usta i nosa će biti ispumpana sva tekućina. Odmah nakon sređivanja pupkovine dobit ćete bebu na grudi.

Kako izgleda beba nakon poroda?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.