Trudnoća Porođaj 18. lipnja 2016.

Kratka lista za i protiv epiduralne na porodu

bebe porođaj porod
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim brige oko toga da s novorođenčetom bude sve u redu, svaka trudnica, osobito prvorotkinja, brine kako će proći porod, odnosno kolika će biti porođajna bol

Na listi razloga koji idu u prilog epiduralnoj na prvom mjestu je odsustvo bola, a zatim činjenica da vrlo malo te vrste anestezije dospijeva do bebe. Također, rodiljama psihološki odgovara pojačana pažnja bolničkog osoblja ukoliko se primjenjuje epiduralna, što im omogućuje da se opuštenije posvete samom tijeku poroda.

Epiduralna i drugi lijekovi: Kako djeluju na dijete?

S druge strane, protivnici upozoravaju i na mane epidurala - zdravstvene rizike i na činjenicu da se sam tijek poroda može usporiti. Zatim, buduća mama zbog odsustva kontrole nad vlastitim tijelom ima niži stupanj emotivnog kontakta s bebom, što donekle može utjecati na njihov kasniji uzajamni odnos.

Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda

Žene, koje se odluče na prirodan porod, najčešće kažu 'prirodno je prirodno, pa nek i boli', 'jednom se rađa novo biće, hoću to pamtiti', 'želim imati kontrolu, a ne ovisiti o sestrama i babicama', 'svi bolovi se zaborave za tren kada se ugleda beba'. Neke od njih idu toliko daleko da tvrde kako upravo bolovi povećavaju ljubav prema novorođenom djetetu!

Treba li uzeti epiduralnu i olakšati si porod?

A ima i stručnih kritika, poput one da epiduralna donekle blokira oslobađanje neurotransmitera beta-endorfina, koji se povećava za vrijeme poroda i odgovoran je za euforiju koju neke žene osjećaju kada ugledaju novorođenče. Na kraju, svaka trudnica će, uzevši u obzir sve razloge za i protiv epiduralne, donijeti svoju odluku!

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.